Kenger Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kenger otunun sakızı ve bitkisi faydaları ile meşhurdur. Et ve bulgur yemeklerinde kullanılır. Düzenli kullanımı bazı rahatsızlıklara iyi gelir.

Kenger Otu

Kenger otu genelde kendiliğinden yetişen otsu, sütlü ve dikenli bir bitkidir. Bu bitkinin hem dikenleri hem de sakızı oldukça faydalıdır.

Son yıllarda dikkat çeken faydalı bitkilerden birisi olarak kullanım alanı genişleyen kenger otunun şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri var. Kenger otunun dikenleri üzerinde mor ve kırmızı renkli çiçekler bulunur.

Bu ot olgunlaşmaya başlayınca da sarıya benzeyen bir renk alır. Ülkemizin pek çok yerinde yetişen bu ot genelde tarla ve yol kenarlarında görülebilir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Orta Anadolu’da yetişen ve Ege’de ve Akdeniz’de de yer yer görülebilen bu ot farklı boyutlarda ve çeşitlerde olmak üzere ülkemizin hemen her yerinde yetişebiliyor.

En çok sevdiği yerler ise sarp kayalıklar ve yüksek bölgeler. Şimdiye kadar faydaları için olmasa da daha çok lezettli olduğu için tüketilen bu otun çok faydası olduğu son zamanlarda kabul edilen bir durum.

Kenger otu özellikle karaciğer üzerindeki etkileri ile dikkat çekiyor. Bu ottan yapılan sakız da son zamanlarda en çok kullanılan sakızlar arasında.

Kenger Otu Nasıl Saklanır?

Kenger otu hem taze tüketilebilen hem de sakızı bir ay süreyle çiğnenebilen bir ot. Taze olarak tüketildiğinde bazı yemeklerde sebze olarak kullanılabiliyor. Tadı oldukça lezzetli olan bu ot tamamen çiğ olarak da yenebilir.

Kenger otunun köklerinden kenger sakızı elde ediliyor. Bu sakız son günlerde çokça adından söz ettirmeye başladı. Piyasada fiyatı oldukça yükselen bu sakızın pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Özellikle mide rahatsızlıkları için çiğnenen kenger sakızı diş eti sağlığı için de oldukça yararlı.

Ülkemizde çok yetiştirilen ve her yere gönderilen kenger sakızı henüz tescillenmedi. Bu kadar faydalı bir sakızın tescillenmesi için bazı çalışmalar yapılmaktadır. Kenger otunun faydalarının bilimsel çalışmalara konu olduğu biliniyor. Ancak henüz ispatlı ve tescilli bir çalışma yoktur.

Kenger Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kenger otu nasıl yenir çok merak edilen konulardan biridir. Kenger otunu yemeklerde kullanmak oldukça basittir. Önemli olan konu ise otun toplanması ve soyulup hazırlanmasıdır. Dikenli bir ot olduğu için bu konuda dikkatli olmak gerekiyor.

Kenger otu nasıl yenir sorusu kadar nasıl toplandığı da önemlidir. Ellerinizin zarar görmemesi için eldivenle toplamak ve soyarken bıçak kullanmak iyi olabilir.

Kenger otu yemeklerde tıpkı diğer sebzeler gibi kullanılır. Kolay piştiği için yemeklere sonradan eklenmesi daha uygun olabilir. Kenger otuyla hem et yemekleri hem de bulgur pilavı yapıldığı biliniyor.

Et yemeklerinde pişen etin üstüne son dakikalarda atılıyor ve etle birlikte kısa bir süre içerisinde pişiriliyor. Bulgur pilavında ise soğanlar hafif kavrulduktan sonra tavaya atılarak çevriliyor ve sonra bulgular pişiriliyor. Aynı zamanda kenger otunun turşusu da yapılıyor. Kenger otu nasıl yenir yanıtına bakıldığında farklı tarifler ortaya çıkar.

Kenger Otu Faydaları

Kenger otu faydaları arasında karaciğere olan temizleyici etkisi sayılabilir. Karaciğer rahatsızlıkları başta cilt sorunlarına daha sonra ise daha önemli hastalıklara yol açabilir. Karaciğer yağlanması da tehlikeli sonuçları olan bir hastalıktır e kenger otu bu konuda faydalıdır.

Bazı yerlerde devedikeni olarak da bilinen kenger otu başta Rosacea olmak üzere çeşitli hastalıklara da iyi gelir. Bununla birlikte sindirim sistemine ve özellikle mideye iyi gelen bir ottur. Kenger otu ayrıca sinirler için olumlu etkiler yapar ve kanımızı temizler.

Damarları açtığı ve damar tıkanıklığını giderdiği de biliniyor. Bir diğer faydası ise dişleri temizlemesi ve diş etlerine güç kazandırmasıdır. İshal ve bronşit tedavisinde de kullanılan kenger otu göğüs ağrılarına ve kalp krizine karşı da vücudu koruyor.

Kenger otu faydaları oldukça fazladır. Vitiligo, mide ağrısı ve diyabete karşı vücudun daha güçlü olmasına yardımcı oluyor.

Yatıştırıcı etkisi de bilinen bu ot aynı zamanda glisemik indeksi yükseltici, alerji ve parazitlere karşı vücudu koruyucu etkileri de bilinen bir ot. Henüz bilimsel bir araştırma yapılmamış olsa da bu kenger otu faydaları genel olarak kabul edilen faydalarıdır.

Kenger Otu Nelere İyi Gelir?

Kenger otu başta karaciğer olmak üzere mide ve diğer sindirim sitemi organlarına iyi geliyor. Migren ve baş ağrısına karşı kullanılıyor. Diyabet hastalarına da öneriliyor. Mide ağrısı ve kalp krizine karşı da bir kalkan olarak kullanılan kenger otu diş eti rahatsızlıklarına da iyi geliyor.

Saç kıran tedaisi, sivilceler ve safra yolu iltihabı da kenger otunun tedavi edici olarak kullanıldığı rahatsızlıklardır. Terlemeyi kolaylaştırması da vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Eğer çok iştahsızsanız iştahınızın açılması için de kenger otu ve kenger sakızı tüketebilirsiniz.

Antidepresan özelliği bulunan bu ot sinirlere de çok yardımcı oluyor. Kenger sakızının bir diğer faydası ise yüz felci geçiren hastalara sağladığı faydalardır.

Yüz felci geçiren ve yüzündeki bazı kasları oynatmakta zorlanan hastalar bu sakızı çiğneyerek yüzündeki kaslara olumlu etkiler sağlayabiliyor. Kabakulak da kenger otu ve sakızının iyi geldiği hastalıklardan birisidir. Ayrıca karaciğerin iltihaplanmasının yüksek boyutlara ulaşmasıyla meydana gelen siroz hastalığına karşı bir koruyucu olarak düşünülüyor.

Kenger Otu İçindeki Vitaminler

Kenger otunda C vitamini yüksek oranda bulunuyor. Cilde ve sindirime iyi gelmesinin temel sebebi de budur. Ayrıca beyaz kan hücrelerini arttırıcı bir özelliği de vardır.

Kenger Otu Kalorisi

Kenger otu yabani otlar arasında hem faydalı hem de düşük kalorili olanların başında geliyor. Kalorisi düşük olduğu için de dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Kenger otu tüketirken kalori hesabı yapmanıza gerek yoktur. 100 gr. Kenger otu 17 kalori hesabına denk geliyor.

Kenger Otu Zararları

Kenger otunun zararları konusuna ekleyebileceğimiz herhangi bir şey yok. Çünkü bu ot buna faydasının yanında herhangi bir zararının tespit edilemediği bir bitkidir. Kenger otunun şimdiye kadar sağlığa zararlı herhangi bir özelliği tespit edilemedi. Ama tabi ki her besin gibi aşırı tüketilmesi de tavsiye edilmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap