.
.

Kekik Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Kekik, birçok yemekte kullanılır ama özellikle ete enfes bir lezzet kadar. Öyle faydaları var ki yurtdışında talep patlaması var. Zararların da göz ardı etmeyin.

.
.

Kekik

Kekik, ballıbabagiller ailesine ait çimenlik, çayırlar ve orman kıyılarında yetişen bir bitki türüdür. Kendine özgü keskin bir kokusu ve acımsı bir tadı vardır.

Mutfakta baharat ve alternatif tıpta bitkisel tedavi olarak kullanılan kekik, çorak topraklarda yetişir ve boyu yaklaşık 4-5 santimetredir. Haziran ayında toplanmaya başlayan kekik bitkisi kurtularak kış ayında da kullanılabilir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.

Kekik içinde birçok kimyasal barındırır. Bunlardan biri kekiğe keskin kokusunu veren kavrakroldur. Aynı zamanda içinde acı seanslar ve uçucu yağlar mevcuttur.

Türkiye, kekik üretiminde ikinci sıradadır ve dünya kekik ticaretinin yüzde 70’ini sağlar. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Örneğin dağ kekiği, bilye kekik, bahçe ve kaya kekiği gibi.

Kekik Nasıl Saklanır?

.

Mutfakta da kendine yer edinen kekik, et yemeklerine, salata soslarına oldukça yakışmaktadır. Peki bu bitkiyi nasıl muhafaza ederiz diye baktığımızda taze kekiği saklama poşetlerine koyarak buzdolabında saklayabiliriz.

Hava ile temas etmemesi gereken birçok şeyin arasında kekik de sayılabilir. Bu yüzden ağzı kapalı, güneş ışığını içine geçirmeyen seramik kavanozlarda saklamak kullanım ömrünü uzatır.

Kuru kekiği saklamanın bir diğer yöntemi de kilitli poşetlerdir. Hava ie temastan kaçınmak için bu poşetler tercih edilmelidir. Yıkandıktan sonra poşetlere koyulan kuru kekiğin nemini alması için poşetin içine kağıt havlu konur.

Kekik Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kekik, mutfakta iki şekilde, yaş ve kuru olarak kullanılmaktadır. Yaş kekiğin kokusu kuruya göre daha fazladır.

Eşsiz kokusu ve lezzetiyle sebze yemeklerine güzel aroma ve tat verir. Et yemeklerine de oldukça yakışan kekik özellikle etleri marine etmek için kullanılır.

Salatalarda, salata sosu olarak da tercih edilen kekik salatalara güzel tat verir. Aynı zamanda çorbalarda, kavurmalarda ve kızartmalarda da kullanılabilir.

Kullanım alanlarından biri de çay ve kekik suyudur. Kekik suyu ciltteki yaralara, sivilce izlerine iyi gelmektedir.

.

Kekik yağı saç bakımında kullanılabilir. Yine aynı şekilde ağız bakımında gargara olarak kullanılabilir. Yaşlanmayı önleyen cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir üründür.

Kekik Faydaları

İçerinde bulunan bileşenler sayesinde yemeklere tat veren kekiğin sağlık açısından  faydaları bulunmaktadır.

Yapılan çalışmalar bu bitkinin bazı özellikleri olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu özellikleri antibakteriyel, antifungal ve anti-inflamatuar etkiler sayılabilir.

·       İştah açıcıdır

·       Vücuda zindelik verir

·       İdrar ve gaz söktürücüdür

.

·       Sakinleştirici etkiye sahiptir.

·       Soğuk algınlığına iyi gelir

·       Balgam söktürücüdür

·       Kalp krizi riskini azaltır

·       Felç riskini azaltır

·       Yara tedavisinde kullanılır

·       Akneye iyi gelir

.

·       Kanseri önler

·       Kolesterolü düşürür

·       Görmeyi güçlendirir

·       Yaşlanmayı geciktirir

·       Tansiyonu düşürür

·       Krampları önler

Kekik Nelere İyi Gelir?

.

Birçok rahatsızlığa iyi gelen kekik şifa amaçlı kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde dertlere deva olur. Kekik nelere iyi gelir sorusu için pek çok cevap vardır.

Örneğin birçok kanser hastalığından korur. Ancak meme kanserine daha faydalıdır. Bu özelliği içerisindeki bazı maddelerin kanser hücrelerin oluşumunu engellediğindendir.

Kalp krizi gibi birçok kalp rahatsızlığına iyi gelir. Aynı zamanda tansiyon düşürücü özelliği vardır.

Antibakteriyel etkisiyle iltihaplı hastalıklara da iyi gelen kekik gut ve romatoit artrit gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.

İçeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklığı güçlendirerek grip, nezle gibi hastalıklara da şifadır.

Özellikle dipraksi denilen çocuklarda görülen bu hastalıkta kekik yağı iyi gelir. Aynı zamanda adet sancılarını iyi gelir ve adet gecikmesini engeller.

İçinde bulunan A vitamini sayesinde gece körlüğüne iyi gelir. Sarı nokta hastalığı gibi gözdeki maküla dejenerasyonundan korur.

.

Solunum yolu enfeksiyonu olan akut bronşitte doktorlar tarafından kullanılması önerilir. Ayrıca öksürük şikayetine iyi gelir.

Ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Diş çürümesine, diş eti kanamasına iyi gelir. Kekik yağı ile gargara yapmak bu rahatsızlıklardan korur.

Kekik yağı aynı zamanda ciltte oluşan problemlerde de kullanılır. Yara, sivilce gibi durumlarda etkilidir. Baş ağrısına iyi gelir. Migren ağrısını azaltıcı etkisi vardır. Saçlarda kepek tedavisinde ve saç dökülmelerine karşı koruyucudur.

Kekik İçindeki Vitaminler

Yüksek besin değerine sahip olan kekik içindeki vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa iyi gelir. Vitamin olarak içinde A, B, C, E ve K vitaminleri bulunur.

Mineral olarak ise kalsiyum, potasyum, magnezyum, selenyum ve demir içerir. Bunların etkileri ile birçok hastalığa şifadır.

Kekik Kalorisi

100 gram kekik yaklaşık olarak 101 kaloridir. Kuru kekik 100 gramında 288 kalori içerir. 1 porsiyonda yaklaşık olarak 6 kalori bulunur.

Kekik Zararları

.

Yararları olduğu kadar zararları da bulunan kekiği dikkatli kullanmak gerekir.

Örneğin gebelikte kullanımı düşük riskini arttırabilir. Hipertansiyonu olan hastalarında dikkatli kullanmasında fayda vardır. Tansiyon ilacı kullananlarda ilacın etkisini azaltabilir. Bulantı ve ishale sebep olabilir.

 

 

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap