Karnabahar Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Karnabahar kış aylarının sebzesidir, içerdiği vitamin ve mineraller ne kadar faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Uygun şekilde saklanırsa uzun süre dayanır.

Karnabahar

Turpgiller familyasından olan bir karnabahar kışın annelerin çocuklarına yedirmek için uğraştığı çok faydalı bir sebzedir. Doğu Karadeniz bölgesine ait olan karnabahar görünümüyle çiçeğe benzer. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.

Karnabahar sebzesinin yaprakları koyu yeşildir. Kış sebzelerindendir. Ülkemizde güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere çeşitleri görülür.

Vitamin ve mineraller açısından zengin bir sebze olan karnabahar içinde, A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir mineralleri, bol E vitamini ve protein bulunur. Ham karnabahar süngerimsi bir parça şeklindedir. Bu da hafif kükürtlü ve az acı bir tat verir. Karnabaharın güncel ticari yüzlerce çeşidi vardır.

Karnabahar Nasıl Saklanır?

Karnabahar nasıl saklanır, nasıl çöpe atmadan koruyabilirim diyorsanız cevabını hemen öğrenelim. Çöpe atmak yerine vitaminlerinden, minerallerinden daha sonra da faydalanabilirsiniz.

İlk olarak karnabaharınızın alt kısmında kökün üstünde yer alan yeşil yaprakları bıçağınızla kesin. Suyun altında bir süre yıkayın. Karnabaharı ikiye kesin. Yarım karnabahar kesme tahtasında yan şekilde koyulsun.

Diğer aşama ise karnabaharın kök kısmına bağlı olan çiçeklerini bıçağınız yardımıyla bir bütün olarak diplerinden kesip gerekirse el yardımıyla şekillerini bozmadan çıkarın.

Karnabahar çiçeklerini ocakta kaynayan su dolu tencerenin içine koyun. 3 dakika kadar kaynatın ve karnabahar çiçeklerini bir süzgeç yardımıyla çıkarıp derin buzlu su dolu bir kaba bastırın. Şoklama işlemi olarak adlandırılan bu işlem karnabaharınızı dondururken vitaminlerinin ve renginin kaybolmamasını ve korunmasını sağlar.

 3 dakika buzlu suda beklettiğiniz karnabaharları süzün ve kuruması için bir havlunun üstüne koyun. Kuruyan karnabaharları porsiyonlar halinde bölerek havasız poşetlerin içine yerleştirin ve ağzını kapatın.

Karnabahar Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Zeytinyağlı karnabahar yemeği tarifi dışında karnabahar yemekleri de vardır. Grateni, böreği, çorbası, kızartması, mücveri ve hatta kısırı bile yapabilirsiniz. Tüm bu yemeklerin pişimi sırasında kokusunu da aldığınız zaman leziz olan bu tarifler daha da lezzetleniyor.

Bu sebzeyi nasıl yemek istediğinize bağlı olarak değişmektedir. İsterseniz haşladıktan sonra üzerine yoğurt dökerek de yiyebilirsiniz ya da başamel sosuyla karıştırabilirsiniz.  

Ekmek görünümünü seviyorsanız sebzeyi fırına bütün atabilir ve üstünün kızarmasını sağlayabilirsiniz.

Karnabaharın Faydaları

Karnabaharın faydaları diğer sebzeler gibi çok fazla bulunmaktadır. Stres problemi yaşıyorsanız bu duruma çok yardımcı olur.

·       Karnabahar içerisinde C vitamini, manganez ve vücuda besin sağlamaya yardımcı olan diğer güçlü antioksidanları içerir.

Aynı zamanda indol ve glukosinat adı verilen fitokimyasalları; yani glukobrasisin, glukorafanin ve glukonasturtini içerir. Bu bileşenler, kanser bloke edici enzimleri uyarır ve vücut hücrelerini oksidatif strese ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur.

Karnabahar faydaları arasında kanseri önleyici özelliğini de sayabiliriz.  Çalışmalar, karnabahar içerisinde bulunan indol-3-karbinolün uterus kanseri hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olan kemopreventif ve anti-östrojen etkileri olduğunu göstermiştir.

·        Bir diğer araştırma ise karnabahar gibi sebzelerin tüketiminin, özellikle meme kanseri açısından, hücre çoğalmasını baskılamaya yardımcı olduğu konusunda kanıtlar sunmuştur.

·       Karnabaharda bulunan C vitamini kandaki demirin emilimini yüksek oranda arttırır. Bu da vücuttaki hemoglobin sayısını artırmayı sağlar.

·       Karnabahar, eklemleri ve kemikleri hasardan koruyan kollajen üretimine destek sağlayan C vitamini içerir. Ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik erimesini ve kaybını önlemeye yardımcı olan K vitaminini içerir.

·       Karnabahar göz hastalıklarına da iyi gelmektedir. Bu besin C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengindir ve özellikle yaşlılarda görme bozukluklarına yol açabilecek yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini azaltmada oldukça etkilidir.

·       Sulforaphane, retinal dokuları oksidatif stresin neden olduğu zararlardan korur, görme bozukluklarını ve katarakt gibi çeşitli göz rahatsızlıklarının görülmesini engeller.

·       Bu sebze, sülfonat ile birlikte detoksifiye edici enzimlerin işlevini aktive etmeye ve düzenlemeye yardımcı olan bir fito -besin olan indol-3-karbinol içerir.

·       Yüksek tansiyon probleminiz varsa bu sebzeyi tüketmeniz de fayda var. Bu sebze HDL kolesterol (iyi tür) seviyelerini artırmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Karnabahar Nelere İyi Gelir

Karnabahar nelere iyi gelir diyecek olursanız; içeriğinde bulunan antioksidan bağışıklık sistemini güçlendirerek iyileştirir. Kalsiyum oranı fazla olduğu için kemik ve diş sağlığına iyi gelir. Kalp ve damar hastalıklarına ve tansiyona sahipseniz bu sebzeyi tüketmeniz sağlığınızı olumlu etkiler.

Metabolizma rahatsızlıklarına ve kansızlığa iyi gelir. Bu yüzden halsizlik ve yorgunluk sorusunu yaşanmaz. Kansere karşı özellikle de mide, göğüs ve bağırsak kanserlerine karşı korur. Ayrıca yağ yakıcı özelliği olduğundan kilo vermeye yardımcı olur.

Karnabahar İçindeki Vitaminler

Bu sebze pişirilirken kendine has olan bu kokunun sebebi içeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerdir. Karnabahar içindeki vitaminler C, B1, B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini barındırır. Ayrıca bakır, demir, manganez ve çinko kaynağıdır.

Karnabahar tüketilirken çoğunlukla beyaz kısmı kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır. E vitamininden faydalanmak istiyorsanız yapraklarını tüketebilirsiniz.

İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde tansiyonu dengeler. Beynin çalışmasını destek verir ve kolesterolü düşürür. Yüksek orandaki lifleri sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir.

Karnabahar Kalorisi

Kilo vermeye çalışırken, karnabahar gibi nişastalı sebzeleri sık aralıkları belirtilen miktarda tüketebilirsiniz.  Peki taze çiğ karnabahar kalorisi ne kadardır?

1 yarım porsiyon taze karnabaharı kalorisi 19 kcal’dir.

1 kg karnabahar 250 kaloriye eş değerdir.

1 tabak taze karnabahar ise 38 kcal civarındadır.

Karnabahar buharda pişirmek, kızartmak ve kavurmak gibi çeşitli yöntemlerle hazırlanabilir. Bu durumda, karnabahar kaç kalori sorusu pişirme yönteminize ve ilave edeceğiniz malzemeye göre değişiklik gösterir.

Karnabaharın Zararları

Düşük şeker problemi yaşıyorsanız bu sebzeyi fazla tüketmemelisiniz. Gerektiğinden daha fazla tüketmek şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir. Bu sebzeyi demir ya da alüminyum kaplarda pişirip tüketirseniz değerini kaybetmesine yol açabilirsiniz.

Karnabahar içerisinde bulunan pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalarına ayırılır. Bu fazla olduğunda pürin miktarının eklemlerde birikmesine böylece gut hastalığına yol açabilir. Nadiren de olsa, bazı kişilerde karnabahar alerjisi olduğunu görebiliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap