.
.

Kabak Nasıl Saklanır? Kabağın Faydaları ve İyi Geldiği Hastalıklar

Kabak seven kitle ne kadar çoksa sevmeyen de çoktur. Uygun saklama koşulları ve yemekte kullanımı ile bazı hastalıklara iyi gelir, vücudumuza fayda sağlar.

.
.

Kabak

Lezzetiyle kimi insanın çok sevdiği, kimi insanın ise asla yakınlaşamadığı, farklı sebzelerden birisidir.  Kabak farklı lezzeti kadar vitamin ve mineral yönünden doğadaki en önemli kaynaklardan birisidir. Vücudun gün boyunca karşı karşıya kalabileceği tüm risklere karşı güçlü bir şekilde korunmasına yardımcı olur.

Adını da verdiği kabakgiller familyasından bir sebze olan kabak, yüksek lifli bir sebzedir. Balkabağı, helvacıkabağı ve sakızkabağı olarak 3 farklı kabak türü bulunur.

Helvacıkabağı daha çok kirli sarı renk tonuna ve küre formunda ince kabuklu meyvelere sahiptir. Bal kabağı ise çok sert yapısı ve büyük boyutlarıyla dikkat çeken turuncu renkteki bir kabak çeşididir. Sakız kabağı ise en yaygın bilinen ve yemeklerde sıkça kullanılan kabak türüdür.

Vitamin yönünden çok zengin olan kabak, bol lifli gıdalardan birisidir. Bu özelliğiyle bağırsak tembelliği gibi bir problemle mücadele edenler için en uygun olan besinlerden birisidir. Tatlısı, haşlaması, yemeği ve hatta kızartması yapılabilen kabağın her türü mutlaka denenmelidir.

Kabak Nasıl Saklanır?

.

Tüm sebze ve meyveler için tazeyken tüketim, ihtiva ettiği tüm besin değerlerinden faydalanabilmek açısından çok önemlidir.

Dalından kopartıldıktan sonra çok uzun süre bekletmeden tüketmek, çok daha iyidir. Ancak kışlık kabak saklama gibi tüketim şekli de mevcuttur. Bu nedenle kabak nasıl saklanır sorusu çok sık şekilde dile getirilir.

Kabak, mevsiminde ve tazeyken tüketimi tavsiye edilen sebzelerden birisidir. Ancak yaz aylarında yetişen bu bitkinin meyvelerinin kış aylarında da tüketimi için uygun saklama koşulları bulunmaktadır.

Mücverlik kabak saklama şeklinde bir yaklaşım çok sık şekilde söz konusu olur. Mücver gibi Anadolu mutfağının en popüler ve en geleneksel sebze kızartmasını kış aylarında da doğru kabak saklama koşullarıyla tüketebilmek mümkündür.

Kışlık kabak hazırlığı için kabakları öncelikle bolca yıkamalısınız. İyice yıkanan kabakları kullanma şeklinize uygun formda kestikten sonra haşlamalısınız.

Haşlanan kabakları buzlu su içerisinde şokladıktan sonra tamamen kurumasını beklemelisiniz. En son olarak hava almayan poşetlere doldurarak, buzdolabınızın dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz.

Kabak Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Haşlama, sulu yemek, kızartma, kurutma ve tatlı gibi tüm besin tüketim şekilleri kabak yemeklerde nasıl kullanılır sorusu için yanıt olabilir. Her şekilde ayrı bir lezzet verirken, şifa kaynağı da olan kabak ile mutfağınızda yapabileceklerinizin bir sınırı yok.

Sulu yemek yapmak üzere kabakları çeşitli besinlerle harmanlayacak kullanabilirsiniz. Patates, kıyma ve daha pek çok farklı sebzeyle sulu yemeğini yapabilirsiniz.

Dilerseniz taze kabakları içerisini boşalttıktan sonra uygun koşullarda kurutabilirsiniz. Böylelikle kurutulmuş kabaklardan kabak dolması gibi özel ve farklı lezzetlerde yaratabilirsiniz.

Anadolu mutfak kültürünün popüler öğelerinden mücver içinde kabağı kullanabilirsiniz. Hafif, lezzetli ve sağlıklı bir sebze kızartması olan mücver, yaygın olarak yapılır.

Sulu yemeğinden, dolmasına ve hatta kızartmasına kadar farklı yemeklerde sakız kabağı kullanılır. Ayrıca balkabağı, tatlı olarak da kullanılabilir. Kabak tatlısı ile sofralarınıza özel bir lezzet kazandırabilirsiniz. Balkabağı özellikle Cadılar Bayramı temasının en temel detaylarından birisidir.

Kabak Faydaları

Türleriyle sofraların vazgeçilmezi olan kabak, ayrıca yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. A, B6, C ve K1 vitamini yönünden oldukça zengindir.

.

Bağışıklık direncini kuvvetlendirmede son derece etkilidir. Kabak çok yüksek lif içeriğine sahip olduğundan metabolizmanın düzenlenmesine ve zayıflamaya da yardımcı olur. Zengin besin değerleri ile kabak faydaları sayılamayacak kadar çoktur.

  • A vitamini içeriğinden kabak, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Stres kaynaklı kramp şikayetlerinin ortadan kaldırılmasını sağlar.
  • Vitamin değerlerinin yüksek olmasından bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili besinlerden birisidir.
  • Düşük yağ ve kalori değerleriyle zayıflamaya yardımcı olur.
  • Kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına karşı kalp sağlığını güçlü bir şekilde korur.
  • Prostat sorunlarına karşı iyileştirici etki oluşturur.
  • Kolon yapısının sağlıklı olmasını sağlar.

Kabak Nelere İyi Gelir?

İçerdiği besin değerleriyle dikkat çeken kabak nelere iyi gelir çok merak ediliyor. Kabak, örneğin içerdiği lutien maddesi ve A vitamini ile katarakt gibi göz sağlığı sorunlarına karşı güçlü bir koruma sağlar. Vücuttaki tüm zararlı toksinlerin idrar ve dışkı ile dışarıya atılabilmesine yardımcı olur.

Kronik eklem ağrılarıyla mücadele eden kişiler için oldukça faydalıdır. Yaz aylarında yüksek oranda görülebilen alerjik durumlara karşı bağışıklık sisteminin her zaman dinç kalmasını sağlar. Yeşil kabak faydaları ile vücut genel sağlığını koruma altında tutabilmek mümkündür.

Kabak İçindeki Vitaminler

Kabak içeriğinde betakaroten, lutein, tiamin ve niasin bulunur. Ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bulunur Kabak içindeki vitaminler arasında A vitamin, B6 vitamini, C vitamini ve K1 vitamini bulunur.

Doğada lif değerleri en yüksek sebzelerden birisi olan kabak aynı zamanda da yüksek riboflavin değerlerine sahiptir.

Kabak Kalorisi

Kabak kalori yönünden oldukça düşük değerlere sahip sebzelerden birisidir. Kabak kalorisi ortalama büyüklükteki 1 adette 29 kcal değere sahiptir. Orta boy 1 adet kabak içeriği 3.08 gram karbonhidrat barındırır. Ayrıca 2.4 gram protein ve 1.65 gram lif içerir. Bu besin ve kalori değerleriyle de kabak zayıflatır mı sorusu için uzman diyetisyenlerin yanıtı olumlu yönde olur.

Kabak Zararları

.

Kabak lifli yapısı ve metabolizmayı hızlandırıyor olmasıyla aşırı tüketilmesi durumunda vücutta faydadan çok zarar teşkil edebilir. Bu nedenle kabak zararları da bulunur. Özellikle kabak çekirdeği yoğun miktarda tüketildiğinde midede ağrı ve kramp oluşumlarına yol açar.

Kabakgiller familyası ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişilerde kabak zararları hayati boyuta ulaşabilir. Özellikle astım, alerji, kaşıntı, nefes darlığı, baş ağrısı ve öksürük gibi semptomların kişide görülmesine neden olabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap