.
.

Işgın Sebzesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Işgının Faydaları ve Zararları

Kuzukulağı familyasında bulunan Işgın, her sebze gibi sağlığa faydalıdır. Salata dahil yemeklerde kullanılır. Tüketimi abartılırsa zararları olabilri.

.
.

Işgın

Işgın sebzesi salata malzemesi türünde bir görünüme sahip ve kuzukulağı familyası bitkilerindendir. Birçok yörede ışkın ya da uçkan adıyla bilinmektedir.

Ancak genel olarak yaygın bir kullanıma sahip olduğunu söyleyemeyiz. Yine de sıklıkla, birtakım hastalıklarla mücadele eden kişiler ya da sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tarafından düzenli tüketilen bir sebzedir.

Faydaları öyle çoktur ki ışgın bitkisi ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Sağlık açısından da halk arası kullanımda ilaç niyetine tüketilmektedir. Aynı zamanda farmakolojide tıbbi sahada da tedavilerin bir parçası olarak kullanılır ve bu şekilde nam salmıştır.

Yüzyıllar boyunca ve günümüze kadar süregelen zaman diliminde, alternatif tıp ve destekleyici tıp alanlarında aktif olarak yer almaktadır.

Işgın Nasıl Saklanır?

.

Işgın nasıl saklanır sorusu aslında bazı göreceli cevapları barındırmaktadır. Çünkü ince yapraklı bir bitki olduğu için solma, tazeliğini yitirme ve bu nedenle de besin değerinde kayıplar oluşacağından muhafazasında dikkatli olunması gerekir. Zaten kuzukulağı familyasından olduğu için ekstra bir işlem uygulanması gerekmez.

Manavdan ya da pazardan satın aldığınız ışgın otu iki türlü saklanabilir. Dilerseniz sebzeyi aldıktan sonra direlt olarak temiz bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Tercihe göre ise ilk olarak yaprakları ayrılarak, sirkeli ve karbonatlı bol suda 15 dakika bekletilir. Ardından güzelce yıkanıp temiz bir havlu ya da bezin üzerine teker teker sıralanır.

İyice kuruduktan sonra bir poşete koyulur ve poşetin içerisinde hava kalmayacak şekilde sıkıca kapatılır. Bu yöntem elbette ki daha hijyenik ve pratik olacaktır.

Çünkü kullanacağınız zaman ilave bir temizliğe gerek kalamdan direkt alıp tüketebilirsiniz. Fakat bu şekilde dallarından ayrılan ve su ile temas eden ışgın bitkisi kısa sürede tüketilmelidir. Aksi takdirde süratle solacağı ve vitaminlerini yitireceği için tüm faydası yok olacaktır.

Işgın Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ekşi ve kekre bir tadı olan ışgın yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ediyorsunuzdur. Çok çeşitli ya da leziz yemekler yapılabileceğini söylemek elbette pek mümkün değil.

.

Ama bu damak tadına aşina olan kişiler için yemesinin oldukça keyifli olduğunu belirtmek isteriz. Zira verdiği fayda ve şifa göz önünde bulundurulunca daha da mutluluk veren bir besin olacaktır.

Işgın çorbası en bilinen ve yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Özellikle herhangi bir hastalık için dahi olmasa da kışın bol vitamin ihtiyacı hissedildiğinde insanın için ısıtır.

Işgın çayı da tıpkı ıhlamur gibi bitki çayı usulü ile kaynatılıp demlenir.

Salata olarak çiğ haliyle ya da ıspanak gibi yemeği yapılarak da yenebilen ışgın önyargılı bakış açınızı yıkmaya müsait oldukça güzel bir bitkidir.

Işgın sebzesi çiğ olarak da pişirelerek ya da çay olarak kaynatılarak da oldukça lezzetlidir. Bir kez denediğinizde aslında ne kadar da hoş bir tadı varmış diyeceğiniz hafif bir lezzet olarak reyonlarında yer almaktadır.

Işgın Faydaları

Organik dağ muzu olarak popülerleşen ışgın bitkisi ilginç görünümü ile dikkat çekmektedir. Bu ilginç ve pek de alışıldık olmayan bitkinin nelere faydası olduğunu öğrendiğinizde daha şaşıracaksınız. Ayrıca bugüne dek neden daha önce keşfetmediğiniz için hayıflanacağınıza da eminiz.

Işgın faydaları bazında incelendiğinde pek çok derde devadır.

.

 Özellikle lösemi gibi kanser ve kan hastalıklarında oldukça şifalı bir bitkidir. Böylesine ağır hastalıkların iyileşmesine katkı sağlayıp hücre yapısını devamlı olarak onarıp yapılandırdığı için kanser hastalıklarında kullanılmaktadır.

  • Halsizlik, grip ve soğuk algınlığı semptomları ile şikayetleri ortadan kaldırmada etkisi büyüktür.
  • Mide ve bağırsakta meydana gelen sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermede ışgın otu rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Mide asidini nötralize ettiği için sindirim sistemi kanserlerine karşı tam bir koruma sağlar.
  • İltihap önleyici ve giderici etkisiyle yüksek ateşi düşürmede ve enfeksiyonu gidermede son derece fayda yararlıdır.
  • Bronşları açan ve akciğerlerin sağlığını koruyan ışgın bitkisi astım hastaları için inanılmaz rahat nefes açıcıdır.
  • Cilt problemleri ve yaşa bağlı kırşıklıklar ile cilt lekeleri için de etkileri müthiştir. Zira düzenli tüketildiğinde hücre tazeliğini koruyacağı için cilt güzelliği için de bir tercih sebebidir.

Işgın Nelere İyi Gelir?

Işgın nelere iyi gelir konusunda halen devam eden bilimsel araştırmalar söz konusudur. Çünkü bugün pek çok hastalık için adeta ilaç niteliği taşıyan bitki çok yönlü kullanım sahasına sahiptir.

Daha çok kanser hastaları ya da bağışıklık sistemi baskılanan hastalıkları olanların kullandığı ışgın sebzesi kozmetik faydaları için de kulanılıyor. Yani herkesin ihtiyacına göre kullanım alanı bulacağı bitki iksir gibi bir etkiye ahip. Ancak elbette tüketilirken dikkat edilmesi gereken hususlar gözardı edilmemelidir.

Vitamin, mineral ve pek çok mikro elementlerin bulunduğu ışgın otu yararları ile herkesin gözdesi olmuş bir besindir.

Işgının İçindeki Vitamin ve Mineraller

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yetişen pembe, yeşil, kahverengi renk geçişli bu odunumsu formdaki ışgın bitkisi  oldukça faydalıdır ama ulaşılması pek de kolay değildir. Yüksek ve dağlık yerlerde yetişen ot, toplanması ve bulunması itibariyle toplanma biraz zahmetli bir işlem silsilesine sahiptir. Bulunması kolay olamdığı için kıymeti de daha fazladır.

Işgın bitkisinin içindeki vitaminler A, B1, B2, E ve K olmak üzere sağlıklı bir fizyoloji için gereken ögelerden oluşmaktadır.

.

Işgın otu aynı zamanda antioksidan grubundan olan kırmızı sebzelerde bulunan polifenoller açısından da bir hayli zengindir. Bu da hücre onarımı ve kötü hücre temizliği, yani toksinlerin atılması için son derece yararlı olduğunu gözler önüne serer.

Potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri ile de metabolizma düzeni ve bedenimizin sistematik işlevinin devamlılığını sağlamada büyük bir etkisi vardır.

C vitamini bakımından da yoğun bir besin değerine saip olan ışgın tüm hastalıklara karşı koruyucu kalkan vazifesi yapar. Romatizmadan enfeksiyonlara, kanserden kabızlığa, halsizlikten cilt problemlerine kadar pek çok şikayet ve rahatsızlığı  tedavi etmeye destek olur.

Işgının Kalorisi

Işgının kalorisi rakamsal olarak az fakat buna rağmen fazlasıyla besleyicidir. 100 gramlık bir ışgın otu ortalama 22 kaloridir. 4.5 gram karbonhidrat, 0.9 gram protein içerir. Geri kalanı tamamen vitamin ve mineralden oluşmuştur. Hafifliği ve sindiriminin kolay olması da bundan dolayıdır.

Işgın Zararları

Her ne kadar onlarca faydası olduğu bilinse de ışgın zararları bakımından da dikkatle kullanılması gereken bir bitkidir.

Haddinden fazla tüketilmesi halinde birtakım yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bunların başında böbrek yetmezliği gelmektedir. Vücudun ışgın otuna karşı bir tepkimesi olarak, bu bitkiyi toksin olarak algılama sonucunda gelişen alerjiler de yabana atılmayacak kadar mühimdir.

.

Işgın bitkisi için Amerikan Pediatri Akademisi‘nin raporunda; çocukların asla tüketmemesi gereken 30 besin arasında olduğu belirtilmiştir. Her ne için olursa olsun ışgın bitkisi tüketilmeden önce mutlaka bir hekime danışılması ve detayl ıbilgi alınması sonrası hekimin izni ile kullanılması gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap