Isırgan Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Isırgan otu içerdiği vitaminler ile birçok rahatsızlığa iyi gelir. Yemek içinde kullanımı ile faydalarından yararlanabilirsiniz. Aşırı tüketim zararlı olabilir.

Isırgan Otu

Sağlıklı bir vücut yapısı için bir takım kurallara uymak gereklidir. Beslenme kurallarına uyulduğunda sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak mümkündür.

Bu kurallara uyum sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara yakalanmak kaçınılması güç bir durum olur. Şifalı ot grubunda yer alan ısırgan otu çok sayıda hastalığı tedavi edici özelliklere sahiptir.

Düzenli olarak tüketilen ısırgan otu çağımızın amansız hastalığı olarak görülen kanser tedavisinde ilk sırada yer alır. İçerisinde yer alan antioksidan madde sebebi ile tercih edilen ısırgan otu genellikle Sivas yöresine ait bir ot türüdür. 

Isırgan Otu Nasıl Saklanır?

Aktar hatta bakkallarda bile satışa sunulan ısırgan otu sağlığa olan bin bir çeşit faydasıyla biliniyor. Şifalı ısırgan otu temiz yayla ve meralarda doğal yağmur suyu ile yetişir. Isırgan otu yaprakları oldukça şifalı olup; ot çeşitleri arasında yer alan ısırgan otu kayalık alanlarda ve dağlık alanlarda kendiliğinden yetişir.

El ile pratik bir şekilde toplanan ısırgan otu şifalı ot çeşitlerinde ilk sırada yer alır. Isırgan otu boz dolabı, buzluk, deep freze gibi soğuk olan bölümlerde uzun süre tazeliğini korur.

Genel olarak her mevsimde yetişen ısırgan otu titiz bir şekilde toplanarak sağlıklı saklama poşetlerinde muhafaza edilen bir ot türüdür. Sağlıklı poşetlerde uzun süre korunan ısırgan otunu vakit kaybetmeden tüketmek gereklidir. 

Isırgan Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bin bir çeşit faydası olan ısırgan otu çiğ ya da pişirilerek tüketilen bir bitki türüdür. Isırgan otu yaprağı kullanılarak yapılan yemek enfes bir damak tadı bırakır. Isırgan otu yaprağı tek tek temizlenerek yapılan yemek başta kanser hastalığı olmak üzere çok sayıda hastalığa şifa verir.

Isırgan otunun kilit noktası olan ısırgan otu yaprağı çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Günde bir fincan olarak tüketilen ısırgan otu çayı vücuda zindelik ve güç verir. Isırgan otu yemek, salata ve çay olarak tüketilen bir bitki türüdür. Isırgan otu yörelerde yapılan yemeklerde farklı şekillerde kullanılan çok faydalı bir ot türüdür.

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan otu faydaları saymakla bitmeyen ısırgan otu aromatik bir tadı olması sebebiyle tedavi edici bir ot türüdür. Isırgan otu yaprağının içerisinde yer alan aromatik yapı ve mineraller sayesinde ağızlarda hoş bir tat ortaya çıkar.

Farklı bir aromatik lezzete sahip olan ısırgan otu böbreklerde oluşan taş ve kum gibi olumsuz durumları ortadan kaldırır. Çay olarak da tüketilebilen ısırgan otu vücutta oluşan bakteri virüs gibi olayları temizleyici özelliklere sahiptir.

Kan dolaşımını hızlandırıcı özelliklere sahip olan ısırgan otu, rahat bir şekilde nefes almayı sağlar. Herhangi bir sebeple oluşan alerji gibi durumlarda ısırgan otu tüketilmesi tavsiye edilir. Kas ve kemik sağlığında etkili olan ısırgan otu kanser hastalığını önemli ölçüde engeller. 

Isırgan Otu Nelere İyi Gelir

Sağlık açısından önemli bir ot çeşidi olan ısırgan otu çok sayıda hastalık için tedavi edicidir. Osteoporoz ve kemik ağrısı yaşayan kişilerde tedavi edici olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Çok sayıda hastalığı tedavi ettiği bilinen ısırgan otu özellikle tüm kanser çeşitlerinde başarılı olmuştur.

Isırgan otu yaprakları içerisinde yer alan anti mikrobiyal madde sebebi ile ülser gibi mide rahatsızlıklarında tedavi edici bir bitkidir. Ancak burada unutulmaması gereken konu yapraklarının üzerinde yer alan dikenleridir.

Bu bakımdan ısırgan otunu toplarken eldiven kullanımı yapılması kesin ve şarttır. Eski dönemlerden gelen ve günümüzde de organik bir şekilde yetişen ısırgan otu çok sayıda hastalığa iyi gelen bir bitkidir. Isırgan otu faydaları bunlarla da sınırlı değildir.

Isırgan Otu İçindeki Vitaminler

Isırgan otu faydaları ile bilinen ve tüketilen ısırgan otu tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde A, B, K ve D vitaminleri bulunan ısırgan otu karbonhidrat kaynağı içeren bir ot türüdür. Sağlık için gerekli olan bu vitaminler ısırgan otu içerisinde yer alan vitaminlerdir.

Isırgan Otu Kalorisi

Tüm gıda ve besinlerde olduğu gibi ısırgan otu da belirli bir kaloriye sahip bir bitkidir. Bir örnek vererek açıklamak gerekirse yaklaşık olarak 150 gram olan ısırgan otunun kalorisi 42 birim olarak belirlenir.

Kalorisi düşük olan ısırgan otu diyet listelerinde kesinlikle yer alır.  Diyet yapan kişilerin listesine eklediği ısırgan otu yoğurt ile birlikte tüketildiğinde yağ yakıcıdır. Diyet yapan tüm kişiler düşük kalorili ısırgan otunu listelerine kesinlikle eklemelidir.

Isırgan Otu  Zararları

Bin bir çeşit faydası ile bilinen ısırgan otu aşırıya kaçmamak kaydı ile tüketilmelidir. Çok ciddi yan etkileri olmayan ısırgan otunun nadiren görülen yan etkileri arasında ishal, mide ağrısı, mide bulantısı, ter kaybı yer alır.

Cilt ile teması halinde de kaşıntı, kızarıklık ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bu bakımdan ısırgan otu kullanırken cilt ile temas edilmemesine önem verilmesi gereklidir. Sağlık için birçok faydası olan ısırgan otu kullanmadan önce ciddi hastalık yaşayan kişilerin takip edilen doktor ya da hekime danışmaları önem arz eden bir konudur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap