.
.

Haşhaş Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Asırlarca alternatif tıpta kullanılan haşhaş otu, günümüzde yemeklerde bile kullanılır hale geldi. Faydalarından yararlanmak için miktarı abartmamak gerekir.

.

Haşhaş Otu

.

Modern Sağlık sisteminin en temel malzemelerinden birisi olan haşhaş otu, gelincikgiller familyasından bir bitkidir. Yapısal özellikleriyle insan sağlığı açısından pek çok önemli faydaya sahiptir. Yüzlerce yıldır alternatif tıp alanında yaygın kullanımı bulunan haşhaş otu günümüzde de pek çok tarafından ihtiva edilmektedir.

İlk defa eski uygarlıklar tarafından keşfedilmiş olan haşhaş otu, Asya coğrafyası kökenine sahiptir. Yüzlerce yıldır özellikle içeriğinde bulunan sakinleştirici/uyuşturucu etkenleri sayesinde doğal ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.

Başta sakinleştirme olmak üzere vücut için pek çok özelliğe sahip olan haşhaş tohumu ülkemizde de yüksek oranda yetiştirilmektedir. İlaç sanayisi için çok önemli etkenlerden birisi olması nedeniyle günümüzde üretimi uygun bölgelerde oldukça yüksek seviyededir.

İhtiva ettiği bileşenleri ile sağlık için çok faydalı olan haşhaş otu yemek, börek, tatlı ve salatalarda da kullanılır. Farklı lezzetiyle kullanıldığı her bir tarife özel bir ahenk kazandırdığından, mutlaka denenmesi tavsiye edilir.

Haşhaş Otu Nasıl Saklanır?

Şifa deposu ve sakinleştirici olan haşhaş otu nasıl saklanır sorusu da sıkça dile getirilir. Haşhaş otunun saklanmasına ilişkin en önemli nemden uzak tutulmalıdır.

.

Yapısal özellikleri dolayısıyla bu ot çeşidi, nemi çok hızlı içine çekebilme özelliğine sahiptir. Böyle bir durumda da raf ömrü/dayanıklılığı çok uzun olmaz.

Haşhaş bitkisi bu özelliklerinden mütevellit rutubetli, güneş ışı olmayan ve nemli olan ortamlarda saklanmamalıdır. Haşhaş tohumları mutlaka soğuk bir ortamda saklanmalıdır. Bunun için en ideal seçenek cam kavanoz içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir.

Haşhaşın iyi bir şekilde hava almasına dikkat etmekte çok önemlidir. Çünkü hava almaması durumunda çok hızlı bakteri oluşumuna neden olur. Bu durumda haşhaşın besin değerlerini yok edebileceği gibi kullanılamaz duruma gelmesine yol açar.

Haşhaş Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Pek çok bitkide olduğu gibi haşhaş otu yemeklerde nasıl kullanılır çok merak edilir. Haşhaş otunun her bir bileşeni farklı şekillerde kullanılır. Haşhaş tohumları ile birlikte yaprakları ve ham meyveleri farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Haşhaş tohum yağı soğuk pres yöntemiyle elde edilebilir. Elde edilen haşhaş tohumu yağı yemeklik yağlara dahil edilerek, yemeklerde kullanılabilir.

Haşhaş otu tohumları öğütüldüğünde de yemeklerde de kullanılabilir. Özellikle çörek, kek, ekmek, poğaça gibi hamur işlerine özel bir lezzet kazandırır.

Haşhaş Otu Faydaları

.

İçerdiği mineral, vitamin ve diğer bileşenler ile haşhaş otu faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Ancak haşhaş otunun faydaları, doğru ve uygun miktarda kullanımıyla söz konusu olur. Uygun miktardan fazla kullanımı yarardan çok zarar sağlayabilir. Özellikle yüksek miktarda yatıştırıcı madde içerdiğinden haftada 3 kereden fazla tüketimi, ciddi riskler oluşturabilir.

Haşhaş faydaları içeriğindeki yüksek A, B6, C ve D vitaminlerinden gelir. Ayrıca içeriğinde “kodein”, “morfin”, “tebain”, “papaverin” ve “narkotin” gibi yatıştırıcı etken maddeleri bulunur.

Damar sertiği sorununa karşı korur. Kalp ve dama hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Vücuda besinlerle giren çeşitli enfeksiyonlu hücre ve maddelerin sindirim sistemindeki deformasyonunu önler. Özellikle mesane iltihabı ve kabızlık sorunlarına karşı korur.

  • Tıpkı pekmez gibi vücut bağışıklığını kuvvetlendirir ve enerji verir.
  • Öksürüğe karşı haşhaş kozalakları güçlü önleyicidir.
  • Mide ve karın ağrılarına iyi gelir.
  • Solunum yolları şikayetlerine karşı sakinleştirici özelliğiyle iyi gelir.
  • Bağırsak ve genel sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler.
  • Omega-3 yağ asidi içerdiğinden, unutkanlık ve alzehimer hastalıklarına karşı korur.
  • Diş çürüğü, ağız kokusu ve diş eti iltihaplanması gibi ağız sağlığı hastalıklarına karşı antiseptik ve antibakteriyel özelliğiyle tedavi edici etki oluşturur.
  • Demir eksikliğine neden olabilecek tüm riskleri yok eder.
  • Stres ve depresyona bağlı tüm ruhsal problemlere karşı dinginleştirici etki sağlar.
  • Uyku sorunlarına çözüm sağlar.
  • Kadınlarda yüksek oranda görülen meme kanserine karşı haşhaş otu oleik asit içeriğiyle kanserli hücrelerin mutasyonunu önlendiğinden, gelişimini durdurur.
  • Zayıflamak isteyenler için yüksek lifli yapısı sayesinde çok uygundur.

Haşhaş Otu Nelere İyi Gelir?

Haşhaş otu nelere iyi gelir sorusu çok merak edilse de, içeriğinde ihtiva ettiği zengin besin değerleriyle sayısız faydaya sahiptir. Bunların her birini belirtmek çoğu noktada mümkün olmayabilir. Ancak haşhaş otu halk arasında da yaygın bilinen haliyle vücutta sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu nedenle de antik dönem insanlarından beri her zaman ağrı kesici olarak kullanılmıştır.

Uzun süre tok tutucu özelliğiyle haşhaş otu zayıflatır mı sorusu içinde olumlu yanıt verilebilir. Ayrıca antioksidan özelliği ve ek olarak sindirim düzenleyiciliği sayesinde zayıflamak isteyenler için birebirdir.

Haşhaş Otu İçindeki Vitaminler

.

Sakinleştirici özelliğiyle bilinen haşhaş otu içindeki vitaminler ile de oldukça güçlü tesire sahiptir. A, B, C, D ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle bağışıklığı güçlendirir.

Haşhaş tohumu ayrıca kalsiyum, protein, lif ve demir ihtiva eder. Haşhaş otunun içeriğinde ayrıca kodein, morfin, tebain, papaverin ve narkotin içerir. Yüksek oranda folik asitte içerir.

Haşhaş Otu Kalorisi

Vitamin ve mineralleriyle şifa kaynağı olan haşhaş otu kalorisi yüksek bitkilerden birisidir. 100 gram haşhaş otu içeriğinde 525 kcal barındırır. 100 gram haşhaş otu içeriğinde ayrıca 28.13 gram karbonhidrat, 17.99 gram protein ve 19.5 gram lif bulunur. Yağ oranı da 100 gram için 41.56 gram şeklindedir.

Haşhaş Otu Zararları

İnsan sağlığı için çok önemli faydaları bulunsa da haşhaş otu zararları da oldukça fazladır. İçeriğindeki bileşenleri nedeniyle çok güçlü tesire sahip haşhaş otunun muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Tıbbi uyuşturucu üretiminde dahi kullanılan bir bitki olduğu unutulmamalıdır. Ciddi seviyede zihin bulanıklığı yaşatması haşhaş zararları arasında en bilinenidir. Çiğ şekilde tüketilmesi halinde baş dönmesi ve istifra gibi semptomlara neden olur. Cinsel dürtülere ket vurma gibi bir zararı da bulunmaktadır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap