Hardal Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hardalın Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Hardal, ülkemizde yemeklerde soslarda kullanılmaya başlandı. Felç riskini azaltan hardalın daha birçok faydası bulunuyor. Zararları da göz ardı edilmemelidir.

Hardal

Gündelik hayatımızda yemekleri veya çeşitli yiyecekleri güzelleştirmek için birçok baharat ya da sos kullanıyoruz. Bu soslardan en bilinenlerinden birisi ise hardal. Hardal, çoğunlukla fast food yiyeceklerinde kullanılır.

Hardal, turpgiller familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Birçok farklı türü bulunan hardal, üç ana türde bilinir ve çoğunlukla bu üç ana tür besinlerde baharat olarak kullanılır. Bu üç ana tür ise beyaz, siyah ve kırmızı yani Hint hardalıdır.

Bu baharat İngiltere’de Orta Çağ dönemi Bayan Clements tarafından kıvamı verilinceye kadar tohum olarak kullanılıyordu. Daha sonra 1720 yılında Bayan Clements tarafından Londra’da üretilip perakende satışlara sunuldu. Daha sonra kullanıcıların fazlasıyla ilgisini gören hardal yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldı.

Hardal Nasıl Saklanır?

Çoğunlukla üç ana türde karşımıza çıkan bu besinin saklanması da önem taşıyor. Ürünün bozulmaması için saklanmasına da özen göstermek gerekiyor. Hardal genellikle paket halinde alındığından dolayı saklaması gayet kolay.

Hardal, serin ortamlarda saklanması gereken bir üründür. Buzdolabında saklanabilecek olan bu ürün 20 dereceyi geçmeyen her ortamda saklanabilir. Buzdolabı zorunlu değildir. 20 Dereceyi aşkın ortamlarda saklanmamasının sebebi ise yapısının bozulabileceğidir.

Hardal diğer birçok besin gibi güneş ışığının korunması gereken bir besin. Bu nedenle hardal satın alırken mutlaka opak ambalajlar içerisinde görürsünüz.

Fakat evde yapılanlar ise genellikle cam kavanozlarda saklanır. Bu nedenle evde hardal yaptıysanız yine opak bir kaba koyup saklamalısınız. Yalnızca sirke veya sıvı yağ kullanılınca hardalın üstüne limon dilimleri koyularak sürekli kullanımı tekrardan doğurabilirsiniz.  Böylelikle hardal nasıl saklanır sorusunun da yanıtı bulunmuş olur.

Hardal Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hardal, birçok yemek içerisinde ona daha lezzetli bir tat vermek için kullanılabilir. Ancak bazı insanlar bu yemeğin üstüne hardal sıkarsam olmaz gibi düşüncelere girmektedir. Bunun sebebi ise kişilerin hardal katılmış bir yemeğe aşina olmamasıdır. Hardal sıkılmayan yemeklere bazen yapım aşamasında hardal eklenmektir. Peki bu hardal yemeklerde nasıl kullanılır?

Hardal, genellikle et yemeklerinde tercih edilmektedir. Etlere ayrı bir lezzet katan hardal gerek yapımında gerek yapım aşaması bitince üstüne de sıkılabilir. Yavaş ve uzun pişen et yemeklerinde kullanımı fazlasıyla tavsiye edilir. Bunlara tavuk örnek verilebilir.

Ayrıca hardal sebze yemeklerinde de kullanılan bir sostur. Sebzelerin üzerinde bu sos genellikle Hint mutfağında görülür. Yemeğin yapım aşamasında biraz hardal eklemek hem yumuşamasına hem de lezzet katmasına sebep verecektir. Ancak yemek bitince de hardal kullanılabilir. Hardalın en sık kullanıldığı sebze yemekleri ise patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yemeklerdir.

Hardal ek olarak deniz mahsullü pizzalarda, salata soslarında da bolca kullanılan bir üründür.

 Hardal Faydaları

Çoğu besin içerisinde kullanılabilen hardal bazı kişiler tarafından tamamen zararlı görülür. Bunun sebebi ise fast food ürünlerinde daha çok karşımıza çıkmaktadır. Ancak hardalın faydaları saya saya bitmemektedir. Hardalın faydaları olarak şunlar sayılabilir:

·       Tam anlamıyla mineral deposu olan hardal, magnezyum (mg), fosfor (p), potasyum (k) ve selenyum (se) minerallerine sahiptir. Vücut sağlığımız için gerekli ana minerallerin üçüne sahip olan hardalın vücuttaki başka sorunlara da iyi geldiği bilinir.

·       Hardal, vücuttaki eklem ağrılarına, kas ağrılarına iyi gelmektedir. Kas spazmlarını rahatlatmakta etkili olan bu besin romatizmaya da iyi gelmektedir.

·       Ayrıca tohum şeklindeki hardal yoğun şekilde selenyum içerdiği için bu besin astıma da nefes almayı kolaylaştıracak şekilde faydalı bir besindir.

Hardal Nelere İyi Gelir?

Hardal birçok faydasının yanında içerisinde bulundurduğu mineraller ve vitaminler sayesinde pek çok şeye iyi gelir. Bunlara yukarıda da bahsedilen astım bir örnektir.

·       Hardal nelere iyi gelir sorusunun başına kesinlikle ağız sağlığı gelmektedir. Hardal, ağız içi yaraları iyileştirir. Ağızda olan enfeksiyonu azaltır ve sirke ile beraber ağız için bir gargara şekline getirilebilir. Bunun için 1 çay kaşığı hardal sirke içerisine eklenebilir.

·       Hardal yüksek tansiyonu da önleyen bir besin kaynağıdır.

·        Kan akışını potasyum ile dengeli bir biçimde tutar.

·       Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca felç ve inme riskini azaltır.

·       Hardal sosu sindirim sistemi için de gayet yararlı bir üründür. Sindirim sisteminde hücre fonksiyonlarını arttırmaktadır. Bu nedenle sindirim daha sağlıklı ve daha kaliteli bir şekilde yapılacaktır. Hardal bu yönüyle de çok tercih edilen bir besindir.

Hardal İçerisindeki Vitaminler

Hardalın içerisindeki vitaminler K, C ve A vitaminleridir. Yaşam kalitesi için büyük önemi olan bu vitaminler hardalın içerisinde mevcuttur. Yukarıdaki minerallerle birlikte bu vitaminleri içerisinde bulunduran hardal bu nedenleri sayesinde de birçok hastalığa iyi gelen sağlıklı bir besin ürünüdür.

K vitamini bulundurduğu için dolaylı olarak kemik metabolizmasının sağlığında büyük bir rol oynar. Protrombin üretimine yardım eder. C vitamini bulundurduğu için dolaylı olarak bağışıklığı güçlendirir. Daha birçok fayda da mevcuttur. Ayrıca hardal içerisinde bulundurduğu A vitamini sayesinde saç ve cildi güçlendirir. Kanser riskini azaltır ve dolaylı yoldan daha birçok fayda sağlar.

Hardal Kalorisi

Hardal, kalorisi ile kilo almak istemeyen kullanıcılar için gayet mutlu bir haber verir. Hardal sosunun kalorisi 100 gram için 66kcal’dir. 100 gram için içerisinde 4 gram yağ bulundurur. Bu yağlar 0.2 gram ile doymuş yağ, 1 gram ile çoklu doymamış yağ, 2.6 gram ile tekli doymamış yağdır. Trans yağ bulunmaz.

Hardal düşük kalorisinin yanında içerisinde 100 gram için 1.135 mg sodyum, 138mg potasyum, 4.4 gram protein ve 5 gram karbonhidrat barındırır. Hardal, içerisinde kolesetrol bulundurmaz.

Hardal Zararları

Her besinde olduğu gibi hardalın zararları da mevcuttur. Ancak bu zararlar ancak ve ancak çok tüketilmesi sonucu oluşur. Her besin gibi çok tüketilince zararlı olan hardal aşırı tüketimi sonucunda karaciğeri yorabilir.

Ayrıca içerisinde birçok vitamin bulundurduğundan dolayı aşırı bir şekilde tüketilirse vitaminler de fazla alınacağından böbrek fonksiyonlarında bozulma, derin ve patalojik uyku veya ani kalp durmasına, el ve ayaklarda uyuşmaya neden olabilir.

Ancak korkulmamalıdır. Bu tehlikeli hastalıkların sebebi yalnızca vitaminler çok alınacağından dolayıdır. Bunun olması için de kişinin 2 veya 3 paket hardalı tek seferde bitirmesi gereklidir. Yalnızca gereğinden fazla tüketilirse karaciğerleri yormaktadır. Aksi takdirde hardalın zararları az ve tehlikesizdir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap