.
.

Hardal Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Hardal otu özellikle et yemeklerinde kullanılılır. Yazın Akdenizde yetişir. Kışın çay olarak tüketilen otu, soğuk algınlıklarına fayda sağlar.

.

Hardal Otu

.

Hardal Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları.Hardal otu Akdeniz bölgesinde yetişin bir bitkidir. Köken olarak turpgillerden gelir. Boyu yaklaşık 50 cm ile 70 cm ‘e kadar uzayabilir. Görüntüsü marula benziyor. Yaprakları koyu yeşil ve ıspanağın yapraklarına benzer. En üstünde tekli olarak beyaz ve sarı karışımı çiçekler açar.

Hardal otu görünüşünden ziyada harika bir kokusu vardır. Tohumlarından yağ elde edilir. Etirik yağları vardır. Harda otu 2 çeşit bitkiden oluşur. Biri beyaz diğeri ise siyah hardal otudur. Beyaz olan çiçekleri soluk renkler içerir. Bazılarında ise kırmızıya yakın renklerde görmeniz mümkün.

Siyah hardal ise çiçekleri iriliği ile ilgi çeker. Rengi ise koyu sarıdır. Birbirinden çok kolay ayırt edebilirsiniz. Hardal tohumun verdiği meyveleri ise iri ve dikdörtgen şeklindedir.

Hardal Otu Nasıl Saklanır?

Hardal Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları
Hardal Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Hardal otları yazın Haziran ve Temmuz aylarında toplanır. Güneş ışığına maruz kalarak kurutularak elde edilir. Kurutulan hardalı kullanmak isterseniz de, sıcak su ekleyerek yumuşak kıvamı getirilir. Daha sonra kullanıma uygun hale getirilir.

Hardal sıcaklığa maruz kaldığı zaman bozulur. İzmir, Aydın gibi sıcak olan iklimlere sahip olan yerler ise buzdolabında saklaması gerekir. Hardal otu muhteşem faydaları ancak o zaman faydalarını görebilirsiniz.

Sıcak olmayan yerlerde ise oda sıcaklığı 20 dereceye kadar saklama imkânınız vardır. Uzun yıllar hardal otunu kullanmak isterseniz de yağ ve sirke karışımının içi de muhafaza ederek daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Hardal Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Hardal Otu yemeklerde kullanımı en çok et yemeklerinde kullanıldığı bilinir. Sebebi ise hem lezzeti hem de yanındaki uyumuyla gözleri kamaştırıyor. Yavaş ve kıvamlı pişirilen et ve tavuklarda daha lezzetli kılıyor. Hardal otu yemeklerde kullanımı şu şekildedir.

Bir miktar su ile kuru hardal otunu 10 dakika boyunca kaynatın. Yemeğinizin ve salatanızın içerisine koyduğunuz zaman hem vitamin deposudur.  Hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Yine hardal otu ve tohumuyla birlikte iyice ezdikten sonra yoğurdunuzda koyduğunuzda et ürünlerinin yanında yiyebilirisiniz.

Hardal otu yemeklerde kullanımı sırasında mutlaka öçlüğüne göre kullanılması gerekir. Aksi halde tadında fazlasıyla acılık hissedebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz de çay şeklinde kaynatıp çayını da içebilirsiniz.

Hardal Otu Faydaları

Hardal Otu Faydaları
Hardal Otu Faydaları

Hardal otu faydaları saymakla bitmez. Hardal otu kış aylarında sizleri yalnız bırakmıyor. Kış aylarının hastalıkları olan grip, bronşit ve soğuk algınlıkları yaşayan kişilerin üzerinde etkili olduğu kanıtlanmış. 

Metabolizma sorunu olan ya da sindirim sıkıntısı çeken kişilerin günde bir kaşık hardal otundan tükettiği zaman yüzde 15 oranında rahatlattır. Kabızlık problemleri çeken kişilerinde tüketilmesi öneriliyor. İltihaplı romatizma hastalığına yakalanan kişilerin günde 2 yemek kaşığı hardal tüketmesi iltihapları yarı yarıya azalttığı biliniyor.

Hardal otu faydaları içerisinde en ilgi çeken kısımda yanıklara karşı iyi gelmesidir. Yanık olan yerlerin üzerinde sürdükten sonra 10 dakika bekletilir. Bunu 2 hafta boyunca uyguladıktan sonra yanık probleminiz ortadan kalkacaktır.

Ruhsal sorunlar yaşayan kişilerinde imdadını yetişiyor. İster hamile olun isterseniz de olmayın rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hardal otu faydaları ile ün salmış olan bitki kanser hastalığına da çare olmaya başladı.

Hardal Otu Nelere İyi Gelir?

Hardal Otu Nelere İyi Gelir
Hardal Otu Nelere İyi Gelir
.

Hardal otu geçmişten günümüze kadar gelmiş bir bitkidir. Faydaları ile un salmış olan bitki bahçelerde ve yaylalarda da görmekteyiz. Hem modern görünüşü hem de kokusuyla da kendinizi adeta büyüleyecektir.

 Vücudunuza sürdüğünüzde deriniz emdiği zaman daha yumuşak cilde sahip olabilirsiniz. Sinir sistemine, kanser hastalığına daha sayamadığımız birçok şeye iyi geliyor. Düzenli kullanımda faydasını sizde görmeniz mümkün. Birinci dereceden yanıklarda bile cildinizi koruyarak yara ve iz oluşumunun da önüne geçiyor.

Bağırsakta olan zararlı bakterileri de öldürüp sağlığınıza zarar vermesini engelliyor. Özellikle astım hastalarına iyi geldiği biliniyor. Bal ile karıştırıldığı zaman ciğerde oluşan enfeksiyonlarda minimum seviyeye indiriyor.

Hardal Otu İçindeki Vitaminler

Hardal Otu içindeki vitaminler insan vücudunda ne gerekli ise hardal otu onu fazlasıyla veriyor.  Hardal otunun yapraklarında çok sayıda kalsiyum, bakır, C, A, K içerir. Bu vitaminler hem kemik için hem de bağışıklık sitemlerinizin yeterince güçlü olması için gerekli olan vitaminlerden biridir.

Hardal Otu içindeki vitaminler arasında en çok ağırlıklı olan ise  lif, selenyum, magnezyumdur. Magnezyum hem hamilelik döneminde hem de kemik gelişiminde çok önemli rol oynar. Kalsiyum eksikliğinde vücutta dayanılmaz ağrılara sebep olabiliyor.

Bu yüzden hardal otunu tükettiğiniz zaman magnezyum ihtiyacınızı da karşılamış olacaktır. Hardal Otu içindeki vitaminler ile daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz kolaydır.

Hardal Otu Zararları

Hardal Otu Zararları
Hardal Otu Zararları

Her bitkide olduğu gibi hardal otu zararları vardır. Fazla ve dikkatsiz kullanım sonucunda zehirlenmelere kadar yol açabilir. Uzun süre cilde uygulandığı zaman kabarcıklara ve egzamaya sebep olabilir.

.

Diğer hardal otu zararları ise özellikle siyah olanı tükettiğinizde boğazda tahriş, kalp yetmezliği, uyuşukluk, nefes alma güçlüğü yaşatabilir. Ayrıca ishal, koma ve ölüm gibi olumsuzlukların birçoğuna sebep olabilir. Bunlar için kullanıldığı zaman beyaz hardalı tercih etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Hardal otu zararları sizde olmaması için kullanımına göre uygulamanız gerekir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap