.
.

Frenk Üzümü Ne Gibi Faydalar Sağlar? Hangi Hastalıklara İyi gelir?

Frenk üzümü lezzeti ve faydaları ile düzenli tüketilmelidir. Lakin, çabuk bozulur, saklama koşullarına dikkat etmek gerekir. Bazı rahatsızlıklara da iyi gelir.

.
.

Frenk üzümü

Frenk üzümü taşkırangiller cinsinden bir meyvedir. Genellikle ılıman topraklarda yetişir. Bu meyve Batı Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika topraklarında yetişmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kültürü yapılarak yetiştirilir. Türkiye’de ise ismi yeni yeni duyulmaya başlamıştır. Ülkemizde Bektaşi üzümü olarak bilinir.

Frenk üzümü çalı formunda bir bitkidir. Kışın yapraklarını döker, ancak bazı türleri yılın dört mevsimi yeşil olarak kalmaktadır. Salkım halinde olan bu meyve yuvarlak şekilli, parlak görünümlüdür. Meyve parlak hal aldığında olgunlaşmış anlamına gelir.

Sağlığa birçok faydası bulunan Frenk üzümü farklı formlarda bulunmaktadır. Bunlar siyah Frenk üzümü, beyaz Frenk üzümü, sarı Frenk üzümü, küçük kırmızı ve büyük kırmızı Frenk üzümüdür. Bunların hepsinin tatları birbirinden farklıdır. Ancak içeriğindeki maddeler aynı olduğu için etkileri de aynıdır.

Frenk Üzümü Nasıl Saklanır?

Bu üzüm türü çok çabuk bozulmaya meyillidir. Bu yüzden saklama işlemi yapmak için dikkatli olmak gerekir. Frenk üzümü nasıl saklanır diye bakılacak olursa bunun için öncelikle üzüm dalları üzümlerden ayrılmadan bir tepsiye koyulur. Tepsiye koyulan meyveler dondurucuda bir kaç saat bekletilir.

.

Dondurulan bu üzümler dondurucudan çıkartıldıktan sonra bir çatal yardımı ile salkımlarından koparılır. Üzüm tanelerinin dağılma ası için bu işlemi herhangi bir kap içerisinde yapmak gerekir.

Dallarından ayrılan bu üzümler buzdolabı poşetine konur ve pipet yardımı ile vakumlama işlemi yapıldıktan sonra poşetler Buzluğa atılır. Bu yöntemle Frenk üzümünü bir yıl boyunca saklamak mümkündür.

Frenk Üzümü Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Frenk üzümünü hem taze olarak hem de kurutulmuş halini tüketmek mümkün. Frenk üzümlü yemekler, salatalar, marmelat, reçel, çay yapmak mümkün.

Kahvaltılarda reçeli tüketilebilir. Yapraklarında elde edilen çay bazı hastalıklara iyi geldiğinden kullanılması önerilmektedir.

Beyaz Frenk üzümü kırmızı Frenk üzümüne nazaran daha tatlıdır. Bu yüzden salatalarda, marmelat ve reçel yapımında, kek ve kurabiyeler de genellikle bu üzüm türü tercih edilmektedir. Frenk üzümü en çok şerbet yapımında kullanılan bir meyvedir.

Siyah Frenk üzümü ise pekmez, likör ve mum yapımında kullanılabilir.

Bu küçük meyveler hem tatlandırıcı hem de renklendirici özelliği bulunduğundan bunlar dondurma ve meyve suyu yapımında kullanılır.

Frenk Üzümü Faydaları

.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde birçok derde deva olan Frenk üzümü gıda sektöründen sağlık sektörüne kadar her alanda kullanılır. Faydaları saymakla bitmeyen Frenk üzümü tüketildiğinde aşağıda sayılan rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

·       Ateş düşürücü

·       İdrar söktürücü

·       Böbrek taşı oluşumunu engeller

·       Kan şekeri düzeyini dengede tutar

·       Bağışıklık sistemini güçlendirir

.

·       Vücut direncini arttırır

·       Karaciğer fonksiyonlarını düzenler

·       Hazımsızlığa iyi gelir

·       Kilo almaya yardımcıdır (Frenk üzümü tohumunun böyle bir etkisi vardır)

·       Cildi nemlendirir (Frenk üzümü yağı bu etkiye sahiptir)

·       Yaşlanmayı geciktirir.

Frenk Üzümü Nelere İyi Gelir?

.

Frenk üzümü bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Aynı zamanda antioksidan etkiye sahip olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da birçok hastalıktan korur.

Aynı zamanda kanser hücrelerinin kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı gösterdiği direnci kırar.

Frenk üzümünün iyi geldiği hastalıklar vardır. Bunlardan biri de hepatittir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği için hepatitli kişilerin bu meyveyi kullanması önerilmektedir.

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttan ödemin atılmasını sağlar. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsaklar üzerinde laksatif etkisi bulunmaktadır.

Zayıf olup kilo almak isteyen kişiler bu küçük lezzetli meyveyi kullandıklarında olumlu etki ile karşılaşırlar.

Frenk Üzümü İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Frenk üzümü içindeki vitaminler A, B, C ve E vitaminleridir. B vitamininin birkaç alt formu bu küçük lezzetli meyvenin içeriğinde bulunur. B1, B3, B7 gibi. Aynı zamanda zengin bir mineral deposu olan Frenk üzümü kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko, fosfor ve demir minerallerini içerir.

.

Frenk üzümünden bir vitamin deposu olarak bahsedilse yanlış olmaz. İçeriğinde yoğun miktarda bulunan C vitamini bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Böylelikle enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Frenk Üzümü Kalorisi

Kalori miktarı olarak bakıldığında farklı renkleri olan bu meyvenin her renginin kalorisi farklıdır.  Kırmızı Frenk üzümü kalorisi 100 gramlık bir porsiyonda 56 kaloridir.   Örneğin siyah Frenk üzümü 140 kaloridir. Bu kalori miktarı 200 gramlık bir porsiyon için geçerlidir.  Frenk üzümü için kalori miktarları bu şekilde sayılabilir.

Frenk Üzümü Zararları

Birçok faydası olan bu lezzetli mi lezzetli küçük meyvelerin faydaları kadar zararları da vardır.

Frenk üzümünün zararları konusundan bahsedecek olursak bunlar en başta fazla tüketimi gelebilir. Bu meyve fazla miktarda tüketildiğinde yan etki olarak ishal ve bağırsaklarda gaz problemine sebep olabilir.

Gebeler doktorlarına danışmadan Frenk üzümünü veya yaprağından elde edilen çayı tüketmeme liderler.

Ayrıca Frenk üzümü kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı için ameliyat olacak kişiler ameliyat öncesi bu vitamin deposu olan lezzetli meyveyi tüketmemelidirler.

.

 

 

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap