Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Brüksel lahanasını yemeklerde kullanmadan önce iyi temizlemelisiniz. Saklama koşulları da aynı şekilde yapılır. Düşük kalorili ve faydalı bir sebzedir.

Brüksel Lahanası

Frenk Lahanası ya da en bilinen adıyla Brüksel lahanası,  turpgiller grubundan olan küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür. Anayurdu tam olarak bilinmeyen brüksel lahanası Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Türkiye’de son yıllarda brüksel lahanası tarımı için çalışmalara  başlanmıştır. Tarımında ilk yıl otsu bitki şekilde olan Brüksel lahanası, ilk fide zamanlarında lahanaya çok benzemektedir.

Daha sonra, bitkinin gövdesi 60–90 cm’ye kadar uzar ve gövde üzerinde kalın sapları oluşur, bu sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar.

Bu yaprakların birleşim yerlerinden çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Küçük lahanaları andıran ve çoğu kişiye ağır geldiği söylenen keskin kokusu olan başçıklar sıkı sarımlıdır. İri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak tüketilir.

Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır?

Brüksel lahanası nasıl saklanır sorusu sizin için önemli olabilir. Brüksel lahanasını mevsiminde afiyetle tükettiğiniz gibi dilerseniz derin dondurucuda saklayarak mevsimi dışında da tüketebilirsiniz.

  • Sebzelerinizi yıkayın ve temizleyin.
  • Yıkanmış, temizlenmiş lahanalarınızı 3 dakika kaynar suda bekletin.
  • Kaynar suda beklettiğiniz lahanalarınızı çıkarıp şoklama işlemi için buzlu suyun içine alın ve burada da 3 dakika bekletin.
  • Pişirilecek miktarlarda ayırarak derin dorundurucu kaplarınıza veya poşetlere koyun.
  • Derin dondurucuya yerleştirin
  • Brüksel lahanasının derin dondurucuda saklama ömrü 9-12 aydır.

Brüksel Lahanası Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Brüksel lahanası kullanımı çok çeşitli bir sebzedir. Yemek, salata, turşu ve hatta hamur işlerinde bile afiyetle yiyebilirsiniz. Evet haklısınız bir çok kişi için keskin kokusu ve tadı ile pek beğenilmese de içerdiği vitamin ve minerallar nedeniyle sık sık olmasa da ara sıra tüketilmesinde sağlığımız için yarar vardır.

Brüksel lahanası ile ilk akla gelen zeytinyağlı güzel bir yemek olabilir. Dilerseniz yoğurtlu dilerseniz soslu salata yapabilirsiniz. Hatta turşusunu bile yapabilirsiniz.

Peki brüksel lahanasını tartta kullanmaya, pesto soslu olarak pişirmeye, makarnada kullanmaya ya da cipsini yapmaya ne dersiniz. Dediğimiz gibi brüksel lahanasını bir çok tarif ile sofranıza koyabilirsiniz. İnternette bu tarzda o kadar çok tarif mevcut ki biri mutlaka sizin için güzel bir tarif olacak.

Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?

Brüksel lahanası faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok folan bir sebzedir. İlk olarak belirtmemiz gereken brokolinin nasıl kansere yakalanma riskini en aza indirdiği belirtiliyorsa bu sebzemiz de aynı şekildedir. Faydaları;

  • Brüksel lahanası kolon (kalın bağırsak), mide ve akciğer kanselerine yakalanma riskini en aza indirir.
  •  İçeriğinde bulunan zengin vitaminler A, C ve E vitamini sayesinde kalp sağlığınız için faydalı olup, kalp krizi geçirme riskini azaltır
  • Hamilelik döneminde tüketirseniz bebeğinizin zeka gelişimi için çok faydalıdır.
  • Yine içerisinde bulunan yüksek orandaki potasyum sayesinde tansiyonunu dengeler, yüksek olan tansiyonunuzun düşmesine yardımcı olur.
  • İçinde bulunan sülforan maddesi tümör oluşumlarını yavaşlatır bu da kansere yakalanma riskini etkiler.
  • Kemik erimesine karşı koruyucudur.
  • Diyabete karşı koruma sağlar, kan şekerini dengeler.
  • Diş ve diş etleri için sağlıklıdır.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Vücudunuzun mikroplara karşı savunmasında yardımcı olur. Vücut direncinin artmasını sağlar.

Brüksel Lahanası Nelere İyi Gelir?

Sebzemiz çeşitli faydaları ile sağlığımız korumak ve geri kazanmak gereken durumda bize yardımcı oluyor. Brüksel lahanası neye iyi gelir diye merak ediyorsanız şunları diyebiliriz:

İçeriğindeki antioksidan ve detoksifikasyon sayesinde özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltır ve kanserli hücrelerin gelişiminin durmasına yardımcı olur. Ayrıca içeriğinde bulunan yüksek miktardaki klorofil sayesinde de hücrelerin kanserojen etkilerini bloke eder.

İçerdiği K vitamini sayesinde kemik gelişimine iyi gelir. K vitami ayrıca kan pıhtılaşması, vücuttaki iltihapların giderilmesi ve kemik kireçlenmesi tedavilerinde faydalı olacaktır.

Yüksek miktarda C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemininizi güçlendirir. Bağışıklık sistemininizin güçlü olması sizin bir çok hastalığa yakalanmamanızı sağlar.

Brüksel lahanası içinde bulunan vitaminler, antioksidanlar ve çok az miktardaki omega-3 damar tıkanma riskini azaltır. Kolestrol düzeyini dengeler, yüksek tansiyonu engeller ve kan basıncını artırır. Bu sayede kalp krizi riskini ve kardiyovasküler rahatsızlıkları da azaltmış olur.

İçeriğinde bulunan glukozinolatlar ve sülfarafan sindirim sisteminizin düzgün çalışması açısıdan önemlidir. Sülfaran doğal detoks maddesi olup bağırsak florasını koruyarak sindirim konusunda size yardımcı olur.

Ayrıca lifli yapısı ile sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını, bağırsaklarınızın düzenli hareket etmesini sağlar böylece kabızlık ve ishali önler. Sebzenin içerindeki lifler kolestrol seviyesini dengeler, glikoz emilimini yavaşlattığı için diyabet hastaları için de çok faydalıdır.

Brüksel lahanasındaki A ve C vitaminleri gözleriniz ve cildiniz için çok faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini ile güneşin zararlı UV ışınlarından  dolayı oluşan yaşlanma etkileri ile ve  cilt kanseri ile mücadele eder. A vitamini sayesinde de gözleriniz için faydalıdır.

 Brüksel lahanası içinde bulunan potasyum, sinir sistemi, kas kasılmaları ve kemik yoğunluğunun korunmasında önemli rol oynar. Tüm vücut hücreleri için önemlidir.

Beyin sağlığı için faydalıdır. Eğer beslenmenize dikkat ederseniz yararlı besinler tüketirseniz vücudunuzu korursunuz. Beyin sağlığınız ve zihinsel işlevleri de kendi payına düşenleri alır. İçeriğindeki A ve C vitaminin antioksidan özellikleri sayesinde beyin hücrelerine zarar verebilecek oksidatif stres ve enflamasyonu durdurmaya yararlı olur.

Folik asit özellikle hamilelik dönemlerinde anne ve bebek için çok önemlidir. İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunduran brüksel lahanası imdadınıza yetişiyor. Doğum için vücudun ihtiyacı olan B vitaminini bu şekilde alabilir bebeğinizin bedensel ve zeka gelişimine ekstra katkıda bulunabilirsiniz.

İçinde alfa-lipoik asit bulundurur. Bu glikoz seviyesini dengelemeye, antioksidan diyabet olanlar için kan şekerini  düzenleme de faydalıdır.

Brüksel Lahanasının içindeki vitaminler nelerdir?

Bünyesinde birçok vitamin ve mineral bulunduran brüksel lahanası, zengin bir C vitamini kaynağıdır.

 100 gr çiğ halinde ;

  • Karbonhidrat: 5 g
  • Protein: 4 g
  • Yağ: 0,5 g
  • Mineraller:
  • Kalsiyum: 30 mg
  • Demir: 1 mg
  • Vitaminler:
  • Karoten: 1 mg (antioksidant)
  • B1 vitamini: 0,12 mg
  • B2 vitamini: 0,12 mg
  • C vitamini: 150 mg

Brüksel Lahanası’nın Kalorisi Ne Kadardır?

Tam bir diyet ürünü diyebileceğimiz Brüksel lahanası öğünlerinizde düşük kalorisi ve besleyici özelliği sayesinde size yardımcı olacaktır.

100 gr brüksel lahanası… 42 kcal’dir.

Brüksel Lahanasının Zararları nelerdir?

Unutulmamalı ki,  herşeyin olduğu gibi brüksel lahanasının da çoğu zarardır. Brüksel lahanasının zararları için şunları diyebiliriz:

Brüksel lahanası tiroitlere iyot alımını engelleyen besin (guatrojenik) dir. Bu nedenle aşırı tüketimi tiroid bezinin yavaşlamasına neden olur ve guatr hastalığına sebep teşkil eder.

İshal sorunu yaşayanların çok tüketmemesi gerekir.

Brüksel lahanasının fazla tüketimi idrar yollarında tahrişe ve su kaybına neden olur.

Gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle mide ve bağırsak ülseri olanların dikkatli tüketmesi gerekir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap