.
.

Bezelyenin Kalorisi, Faydaları ve Yemekte Kullanımı

Bezelye, yaz aylarında yenir, kış ayları için dondurucuda saklanır ve yemeklerde kullanılır. Bir hastalığa iyi gelir ve vitaminleri ile fayda sağlar.

.
.

Bezelye

Bezelye ülkemizde olduğu kadar dünya mutfaklarının tamamında da oldukça sevilen bir besindir. Hem görsel açıdan hoş bir formda olması hem sağlıklı beslenme mottosu olan kişiler tarafından tercih edilmesi aynı zamanda da çok lezzetli bir sebze olması mutfakların baş tacı yapmıştır.

Bezelye, yeşil tohumunun içerisinde dizili duran küçük yuvarlak topçuklardır. Aslında dünya üzerinde yarı tropikal iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir.

Görülme sıklığı nemli iklimlere has olsa da günümüz tarımı ile ülkemizin de pek çok yerinde yaygın olarak yetiştirilebilmektedir. Üstelik yerli üretimde çok daha lezzetli ve organik bezelye bulabilme olanağı daha yüksektir.

Bezelye Nasıl Saklanır?

Bezelye nasıl saklanır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Zira her meyve ve sebze için olması gereken mevsiminde tüketmektir. Ancak artık gelişen teknoloji sayesinde ve doğru muhafaza koşullarıyla sevdiğimiz meyveler ile sebzeler her mevsim sofralarımızda yer bulabiliyor.

.

Taze bezelye nasıl saklanır sorusu için birtakım işlemler neticesinde bunun mümkün olduğunu belirtebiliriz. Yaz mevsiminde satın aldığınız bezelyeleri ayıklamadan önce iyice yıkamalısınız.

Çünkü kabuğun üstünde toprak, kir ve bazı kimyasal ilaçlar bulunabilir. Ardından bezelyeleri uç tarafına bastırıp kabuğu açabilirsiniz. Böylece kabuğun içindeki bezelye taneleri dışarı çıkabilecektir.

Elinizdeki bezelyeler bitene kadar tamamını temiz bir kaba ayıklayabilirsiniz. Bu sırada uygun büyüklükte bir tencereye su koyup kaynatılır. Ayrı bir kapta da buzlu su hazır edilir.

Ayıklanan bezelyeler en fazla 2 dakika kadar kayanayan suda tutulmalıdır. Sonrasında süzerek çıkarılıp diğer kaptaki buzlu suya alınır.

Burada da yaklaşık 2 dakika beklettikten sonra bezelyeler temiz bir havlu üzerine süzülerek alınır. Buna şoklama işlemi denir. Direkt olarak ayıklanıp bir buzdolabı poşetiyle dondurucuya da konabilir. Ama şoklama yapılmasının amacı bezelyeelrin canlı rengini koruyabilmesi için önemli bir ayrıntıdır.

Bezelyeler kuruduktan sonra porsiyonluk ölçülerde poşetlere koyabilirsiniz. Bu haliyle dondurucuda saklamak hem vitamin değerleri açısından hem de bezelyenin taze görüntüsünü kaybetmemesi için yeterli olacaktır. 1 yıla kadar derin dondurucuda muhafaza edilebilir.

Bezelye Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Bezelye öylesine şahane bir besindir ki neyin içine girse o yemeğe ya da gıdaya ekstra bir lezzet katar. Bezelye yemeklerde nasıl kullanılır cevabı oldukça çeşitlidir. Aynı zamanda hayal gücünüze de kalmıştır. Ama bezelye yemeği en klasik halidir.

Aynı zamanda pilavlarda garnitür olarak, böreklerde, diğer sebze yemekleri kombinasyonunda, etli ya da zeytinyağlı olarak, mezelerde ve çorbalarda başta olmak üzere hemen her şeye yakışan bir sebzedir. Kıymalı ya da tavuklu bezelye tam bir ana yemek kategorisinde iken başka bir ana yemeğe eşlik eden ara soğuk bir meze içinde de sıklıkla kullanılır.

Her ne şekilde olursa olsun damak tadına hitap eden ve nefaseti kadar da sağlıklı bir sebze olan bezelye dondurucudan çıkarılıp istenilen yemekte kullanılabilecek bir besindir. Üstelik bu haliyle kullanımı oldukça pratik ve mevsiminde satın alındığı için de ekonomik olacaktır.

Bezelye Faydaları

Bezelye faydaları öyle çoktur ki yiyenler için tepeden tırnağa şifa dağıtan bir sebze desek kesinlikle doğru bir ifade olur. Bezelye bileşimindeki A ve C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, bitkisel şeker, folik asit, protein, sağlıklı yağlar ve yoğun miktarda bulunan lif içerikleri sebzenin sofralardan eksik edilmemesi için yeterli bir başka unsur.

Bedenimizin sağlık bütünlüğünü ikame ettirebilmesi için gereken birçok vitamin ve mineralin bulunduğu bezelyenin faydaları saymakla bitmez.

  • Lif açısından zengin olduğu için diyetlerin için oldukça uygundur.
  • Kandaki insülin ve glukoz değerlerini düzenlediği için diyabet hastalığını önler.
  • Yüksek tansiyonu düşürmede ve dengede tutmada son derece etkilidir.
  • İçeriğindeki maddelerden dolayı yaşlanmayı önler ve cildin tazeliğini korur.
  • Bağışıklık sisteminin olaması gerektiği gibi çalışmasında aktif bir etkinliği vardır. Vücut direncini yüksek tutar.
  • Posalı bir sebze olmasından dolayı kabızlık gibi birçok sindirim problemi şikayetlerini ortadan kaldırır.
  • Antioksidan kaynağı ve iyi bir iltihap önleyici olduğundan hücrelerin sağlıklı yapısını korumada etkilidir.
  • Romatizmal hastalıklara karşı koruma ve aynı zamanda rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Beyin fonksiyonlarının sağlığı ve alzheimer gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde büyük faydası bulunur.
  • Damarları temizleyici etkisiyle kalp ve damar hastalıkalrına karşı müthiş bir koruma sağlar.
  • Besleyici bir sebze olduğu için bebek mamalarında da rahatlıkla kullanılabilir.

Bezelye Nelere İyi Gelir?

Bezelye nelere iyi gelir diye incelediğimizde bu minik sevimli topların böylesi etkileri olduğunu görmek gerçekten muazzam.

.

Çünkü göz sağlığını korumadan cilt güzelliğine, iç organların ve hücrelerin yenilenmesinden kilo kontrolüne kadar öylesine geniş bir fayda mekanizması var ki insanı büyülüyor. Lezzet alarak yediğiniz bu sebzenin kırışıklığa, menapoza, kalp sağlığına ve hatta kolajen üretiminde bile iyi  geldiğini bilmek insanı daha da mutlu ediyor.

Bezelyenin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Bezelyenin içindeki vitaminler A, C, E, K vitaminleri olmak üzere sıralanabilir. Ayrıca demir, bakır, magnezyum, manganez, kalsiyum gibi mineralleri de barındıran bezelye bu haliyle hem kas gelişim ve sağlığı için hem de hücre DNA’sının korunması için son derece gerekli bir besindir.

Alfa karoten, kateşin ve karotenoid grubu antioksidanların da yoğun seviyede bulunması adeta bir gençlik iksiridir. Lutein ve zeaksantin maddeleri ise özellikle cilt ve göz sağlığı için yarar sağlamaktadır. Karbondihrat, protein ve lif oranlarının dengeli bir şekilde bulunması diyet yaparken tok tutucu etkisini ön plana çıkarır.

Bezelyenin Kalorisi

Bezelyenin kalorisi oldukça ölçülü besin ögelerinden oluştuğu için gayet idealdir. Yani bezelye kaç kalori diye merak edenler için bunu 100 gram bezelye yaklaşık 55 kalori olarak ifade edebiliriz. 100 gram bezelyede 12.59 gram karbonhidrat, 0.49 gram yağ, 6.71 gram protein ve 5.29 gram lif bulunur. 

Bir porsiyonluk bezelye yemeği için ise 99 kalori olduğunu söylemek mümkün.

Bezelyenin Zararları

Bezelyenin zararları kişilerin alerji ve duyarlılıklarına göre farklılık gösterse de yok denecek kadar azdır. Ancak fazla tüketildiğinde diğer besinlerin absorbe edilmesini engelleyebileceğinden bazı sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Aynı zamanda bu durumda diğer gıdalardan yeterince emilim sağlanamayabileceği için birtakım beslenme eksiklikleri ortaya çıkabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap