Bezelye Fasulyesi Saklama Koşulları, Yemekte Kullanımı ve Faydaları

Bezelye fasulyesi uygun saklama koşulları ile uzun süre dayanır ve yemeklerde kullanılır. Diğer sebzelerde olduğu gibi faydaları ile vazgeçilmezdir.

Bezelye Fasulyesi

Ilık, yağışlı ve nemli bölgelerde yetiştirilen bezelye fasulyesi baklagiller familyasından bir besindir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan bitki genel olarak ilkbahar mevsiminde tezgâhlarda yerini almaktadır. Kendine özgü olan bir tadı bulunmakla birlikte fasulye gibi bir görüntüye sahiptir.

Her ne kadar küçük boyutlara sahip olsa da birçok yemek ve süsleme de kullanılmaktadır. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bakıldığında tüm dünya da geniş yer kaplamaktadır. Faydaları açısından da oldukça faydalı olduğu uzmanlarca belirtilmiştir.

Bezelye Fasulyesi Nasıl Saklanır?

Bezelye fasulyesi nasıl saklanır ya da saklama koşulları nasıl olmalıdır dendiğinde bu konu değişiklik göstermektedir. İsterseniz yemeklik olarak hazırlama yapabilirsiniz.

Bunun için bir tencereye yarın çay bardağı sıvı yağ koyarak içine bir soğan doğranır ve renkleri dönene kadar kavrulur. Sonrasında iyice temizlenmiş ve ayıklanmış bezelye fasulyeleri eklenir ve biraz yumuşayana kadar hafifçe haşlanır. Daha sonrasında bir miktar soğuması sağlandıktan sonra buzdolabı poşetlerine konularak buzluğa atılır.

Ayrıca yukarıdaki gibi bir saklama yapmak istemiyorsanız ve sulu yemek dışında da bir şeylere eklemek istiyorsanız bunun için kaynamış suya attığınız bezelyelerin hafifçe yumuşayana dek haşlanmasını sağlayın.

Sonrasında süzdürerek buzlu bir soğuk suyun içine atarak yeşil kalmalarını sağlayabilirsiniz. Buzlu sudan çıkan bezelyeleri bir havlu kâğıt üzerinde sularını çekmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonrasında da buzdolabı poşetinde yine buzlukta muhafaza edebilirsiniz.

Bu şekilde yapılan saklama işlemleri için yaklaşık olarak hiç bozulmadan bir yıl kadar saklama sağlanabilmektedir. Aynı zaman da bazı ev hanımları garnitür şeklinde yaparak da buzdolaplarında kullanıma hazır bir şekilde de saklamaktadırlar. Bu da hazır olmasından dolayı hemen pişirildiğinden avantaj sağlamaktadır.

Bezelye Fasulyesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Her çeşit kullanım imkanı sunan bezelye fasulyesi yemeklerde, salatalarda ve pilavlarda dahi kullanımı görülmektedir. En çok tüketim şekilleri arasında etli bezelye fasulyesi yemeği ve bezelye fasulyesi çorbası dikkat çeken türleridir.

Bezelye fasulyesi çorbası hem yapımını pratik olması hem de lezzet açısından sofraların vazgeçilmezlerinden biri halini almaktadır. Bu nedenle akşam yemeklerinin en güzel menülerini oluşturmak için en pratik şekli ile yapılmaktadır.

Yanına özellikle pilavın çok yakıştığı bilinen etli ya da kıymalı olarak yapılan bezelye fasulyesi yemeği de en çok tüketimi yapılan bezelye yemeklerinden birisidir. her öğünde tüketilebilen ve lezzet açısından da sınıfı başarıyla geçen bir yemek olma niteliğindedir.

Bezelye Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?

Bezelye fasulyesinin faydaları da saymakla bitmemektedir. Kalp damar hastalıklarından, kolesterole kadar birçok hastalığın gerilemesinde ve zamanla ortadan kalkmasında çok etkili bir besin kaynağıdır. Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak düzene girmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliği ile kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştırmaktadır.

Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak, hastalıklara karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bezelye fasulyesinin faydaları arasında en çok dikkat çeken de bu faydasının olmasıdır.  Sağlıklı bir cilde kavuşmak da yine bezelye fasulyesi ile mümkün olmaktadır.

Bezelye fasulyesi yemeği de düzenli tüketim sağlandığında Alzheimer hastalığına yakalanma oranını en az seviyeye indirmeye yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan K vitamini ile artrit oluşumunu da ortadan kaldırmaktadır. Hatta en iyi K vitamini deposu olarak bilinmektedir.

Lif oranı bakımından yüksek bir içeriğe sahip olan bezelye fasulyesi kilo verme açısından da etkili bir besindir. Güçlü bir antioksidan içeriği bulunduğundan bu konuda yardımcı olmaktadır. Düşük bir yağ kapasitesi olduğunda diyet listelerinin de baş tacı olarak bilinmektedir.

Lifli içerik neticesinde sindirimi kolay olduğundan sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Vücutta bulunan kötü olarak adlandırılan atıkların atılmasını daha kolay sağladığından bu konuda da çok faydalıdır. Bağırsaklarda oluşacak olan sorunları azaltmakta ve daha sonrasında da ortadan kaldırmaktadır.

İleri yaşta gelişebilecek olan kemik hastalıklarının ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda osteoporoz oluşumunu engellemektedir. Çok ciddi bir şekilde C vitamini içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu nedenle de kalp ve damar hastalıklarının önlenmesini sağlamaktadır.

Bezelye Fasulyesi Nelere İyi Gelir?

Bezelye fasulyesi nelere iyi gelir diye bakıldığında ilk ortaya çıkan etkisi mide rahatsızlıklarının ortadan kaldırmaktır. Mideye zarar vermesi muhtemel olan zararlı maddeleri yok eder. Midede oluşacak olan şişliğin giderilmesi konusunda etkilidir.

İçeriğinde bulunan karoten nedeniyle cilt yenilenmesinde rol oynar. Dolaysıyla hücrelerin yenilenmesi konusunda birebir etkilidir. Ciltte yağlanma oluşumunun önüne geçmektedir. Bu nedenle de yağlanmayla meydana gelecek olan cilt problemlerini engeller.

Özellikle diyabet hastalarının tüketmesi sonucu kan şekerinin düzenlenmesini sağladığı belirtilmiştir. Bezelye fasulyesi diyabet hastalarının beslenmesi açısından da önerilmektedir. Kan şekeri dengelenmesini sağlaması nedeniyle şeker oranının yükselmesini önler.

Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak, yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Bu yönü ile birlikte vücuda enerji vermektedir. Aynı zamanda yine diyet listelerinde bu yüzden de önerilmektedir. Metabolik olarak canlılık sağlamaktadır.

İçermiş olduğu folik asit nedeniyle gebelikte düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bezelye fasulyesi gebelikte kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalarda gerekli olan folik asit miktarını karşıladığı belirtilmiştir.

Bezelye Fasulyesinin İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Bezelye fasulyesi içindeki vitaminler açısından bol miktarda vitamin içermektedir. Çok zengin ve çeşitli vitaminlerin yanında birçok minerallerde içermektedir. Özellikle içerdiği lif, antioksidan, karoten ve nişasta ile vücut üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Diğer baklagillere oranla ciddi oranda C vitemini içerdiği yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda zengin C vitamininin yanı sıra A, B ve k vitamini ile birlikte potasyum ve demir de içermektedir.

Bezelye Fasulyesinin Kalorisi

Özellikle içerdiği lif oranıyla diyet yapanların en çook tercih ettiği besin olmaktadır. Bu nedenle de en çok aranan konulardan bir tanesi de bu besinin kalorisi olmaktadır.

Bezelye fasulyesinin kalorisi 100 gram bezelye fasulyesi 81 Kcal olarak belirtilmektedir. Bu hesaba göre bakıldığında bir porsiyon bezelye fasulyesi yemeği yaklaşık 180 gram olmakta ve bu da 99 Kcal olarak hesaplanmaktadır.

Bezelye Fasulyesinin Zararları Nelerdir?

Bezelyenin fasulyesinin her ne kadar da faydaları olsa da, çok fazla tüketim sağlanması neticesinde vücut açısından zararları da bulunmaktadır. Bezelye fasulyesinin zararları arasında içinde bulunan demir ve fitik asit bazı vitamin ve minerallerin emilimi  konusunda sıkıntı yaratabilmektedir. Bu nedenle de çok sık tüketilmesi önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap