Beyaz Lahananın Faydaları, Zararları ve Yemekte Kullanımı

Lahana faydaları Beyaz lahana turşusunun hayranı çok ama yemekleri de bir o kadar güzel olur. Akne oluşumuna iyi gelir. Fazla tüketimi çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Beyaz Lahana

Lahana faydaları Lahana düzenli tüketildiğinde diyabet, obezite ve sağlığa çok faydalı bir sebzedir. Genelde serin iklimde yetiştirilir ve soğuğa kaşı toleranslıdır.

Türkiye’de en yaygın beyaz lahana tüketilmektedir. Tüm lahana çeşitleri vücuda antioksidan bakımından fayda sağlarken renkleri koyulaşıp morlaşan tüm sebzeler serbest radikallerle savaş bakımından daha güçlüdür.

Beyaz lahana A, C ve K vitaminlerini etkisiyle bağışıklık sistemini destekler ve kanseri önler. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncının dengede tutulmasına yardımcı olur.

Bu sebze iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Lahana yemekleri yaparak sağlıklı beslenmek ve vitamin almak vücudunuza iyi gelecektir.

Beyaz Lahana Nasıl Saklanır?

Bu lahananın yaz dönemlerinde üretilen türleri de vardır ancak fazla sıcaklık lahanaların kolay bozulmasına neden olduğu için bu dönemde yeni yetişmiş lahana bulmak oldukça zordur.

Bu yüzden sıcak günlerde de taze lahana yiyebilmek için çeşitli saklama yöntemlerini öğrenmek gerekebilir. Beyaz lahana nasıl saklanır sorusuna cevap olarak en çok önerilen yöntemler derin dondurucu içinde saklama ve lahana şoklama yöntemleridir.

İlk olarak lahanayı yıkayarak dezenfekte ederek ve havası alınan poşete koyarak uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakları kırılabilir. Lahanayı uzun süre saklamanın en iyi yöntemi derin dondurucuda muhafaza etmektir. Şoklama yöntemi ile rahatlıkla dolabınızda tutabilirsiniz.

Sirkeli suya koyduğunuz lahanaları şoklama yapmak için kaynar suya atmalısınız. Tencereye derin bir şekilde su koyarak kaynatın ve lahanaları yaklaşık 2 dakika kadar lahanaları kaynatıp süzün ve soğuk suyun altına tutun.

Soğuk su ile yıkadığınız beyaz lahana artık poşete girmeye hazır durumda. Poşete koyarken havasını almanın nedeni sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlamaktır.

Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır. Bu sürece içinde dondurucudan çıkararak beyaz lahana yemekleri yapıp tüketebilirsiniz.

Beyaz Lahana Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Lahana yemeklerde birçok farklı şekilde kullanılır. Soğuk kış aylarında beyaz lahana çorbası yaparak sağlığınıza yardımcı olabilirsiniz. Lahanayı etlerle birlikte kapuska yaparak da tüketebilirsiniz.

Kültürümüzde turşu hem çok sevilmekte hem de çokça yapılmaktadır. Lahana turşu yapmak içi çok uygun bir sebzedir. Turşu sever biriyseniz beyaz lahana turşusu yaparak bu sebzeyi değerlendirebilirsiniz.

Beyaz lahana sofraların en çok sevilen yemeklerinden biridir. İsterseniz zeytinyağlı yaparak lezzetle tüketebilirsiniz. Hem sağlıklı olmak istiyorum hem de tadına varmak istiyorum diyorsanız beyaz lahana salatası tam size göre bir tarif olacaktır.

Lahana faydaları

Bu günler beyaz lahana yemenin ve turşusunun tam zamanları. İçerisindeki mineraller, vitaminler sayesinde kalbi, cildi ve gözleri koyuyor. Lahana kanserden cilt sorunlarına kadar tüm problemlerin üstesinden gelmemize yardımcı oluyor.

·       Beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur ve önler. C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği daha fazla kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı koruyarak bağışıklığı güçlendiriyor. Lahananın 100 gramı; günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor.

Pişirildikçe, bekledikçe ve işlemden geçtikçe içeriğindeki C vitamini azalıyor ancak yine de faydası oldukça fazla oluyor.

·       Lahananın bir diğer faydası ise sinirleri güçlendiriyor. Beyaz lahana; tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği oldukça fazla olan bir sebzedir. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalıdır.

Aynı zamanda bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri yüksektir. 1 porsiyon kadar beyaz lahana yemekleri veya salatasını tükettiğinizde günlük B vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını yaklaşık onunu karşılamış olursunuz.

·       Son zamanlarda hepimiz kilolarımızdan şikâyetçiyiz. Beyaz lahananın faydaları arasında zayıflamaya yardımcı olması da vardır.

Kalorisi oldukça düşük olan lahana diyetler için oldukça çok kullanılan bir sebzedir. 100 gramında; 24 kcal enerji bulunur. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori olarak çok yardımcı olur.

Lif açısından zengin olan beyaz lahana salatası bu sayede uzun süre tok tutar. Hem içerdiği vitaminlerin özellikle yağda eriyen K vitamini ve A vitamininin emilimi hem de mideyi hızlı terk etmeden uzun süre tok tutması sayesinde hızlı kilo verdirir. Ancak yemeğini yaparken içine mutlaka yağ da koymalısınız.

·       Beyaz lahananın faydaları arasında tansiyonu düşürmesini de söyleyebiliriz. İçeriğindeki lif ve bazı maddeler ile vücuttan suyu atmaya büyük oranda yardımcı oluyor. Bu sayede dolaşımın iyi olmasını, ödemin azalmasını, su ile birlikte sodyumun da vücuttan uzaklaştırılmasını, dolayısıyla tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.

·       Bu lahana kemikleri koruyarak günlük kalsiyum ihtiyacını büyük ölçüde gideriyor. Bu sayede hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyerek koruyor.

Beyaz Lahana Neye İyi Gelir?

Beyaz lahana göz sağlığına çok iyi gelir. Lahananın içerisinde göz hastalıklarını engelleyen antioksidanlar vardır. İçeriğindeki beta-karoten, A vitaminine dönüşerek göz sağlığına katkıda bulunur.

Lahana akne oluşumunu engeller. İçeriğindeki kükürt sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlayan beyaz lahana, akne tedavisini destekleyerek oluşumunu engeller. Toksinleri atıcı etkisiyle birlikte, vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak cilt güzelleşmesine destek olur.

Vücudu toksinlerden arındırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahananın selülitlerin yok olmasına yardımcı olur. Adet dönemindeki kadınların hormonal kaynaklı ödemlerinde de lahana suyu ya da çorbasının tüketmeleri ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlar.

Beyaz Lahananın İçindeki Vitaminler

Beyaz lahananın içindeki vitaminler C vitamini, K vitamini ve A vitamini diyebiliriz. Ayrıca B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve B3 vitamini gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir.

Beyaz Lahananın Kalorisi

Beyaz Lahana

Turpgillerden olan kat kat yapraklı olunan lahananın çok fazla faydası vardır. Oldukça faydalı olan bu sebze zayıflamak için çok fazla kullanılır. Türk mutfağında büyük bir yere sahip olan lahananın, salatası, sarması ve daha birçok yemeği vardır. 130 gram beyaz lahananın kalorisi yaklaşık 33 kaloridir ve 130 gram lahana besin değeri %71 Karbonhidrat, %21 Protein, %8 Yağ içerir.

Beyaz Lahananın Zararları

Oldukça yararlı olan beyaz lahananın zararları da vardır. Bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır. Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu faydalı sebze fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı her zaman değil ara ara tüketmek daha faydalı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap