Bektaşi Üzümümün Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bektaşi Üzümü tek başına tüketildiği gibi yemeklerde de kullanılır. Kalbe iyi gelen bu meyvenin sağlığımıza daha çok faydaları bulunmaktadır.

Bektaşi Üzümü

Bektaşi üzümü, üzüm ailesine ait olan bir meyvedir. Yetiştirildiği bölgeye göre farklı renk ve çeşitlerde olan bu meyvenin şekli yuvarlaktır.

Kırmızımsı, sarı ve yeşilimsi renkleri bulunur ve çeşidinin nasıl olacağını belirlemek üreticiye kalan bir iştir. Hafif tüylü olan bu meyvenin kabukları yumuşak, tadı güzeldir, damaklara alışılmış üzüm tadını bırakır.

Bektaşi üzümü fidanı, özellikle Moğolistan ve Tibet bölgesinde yetiştirilmektedir. Meyve haziran ayı sonu ya da temmuz başında hasat edilebilir. Üreticisine fazla zahmet vermeden, fazla bakım gerektirmeden büyüyen bir meyvedir. Siyah, kırmızı yeşil çeşitlerinin renkleri gibi lezzetleri de farklılık gösterir.

Bektaşi Üzümü Nasıl Saklanır?

Bektaşi üzümü, yapı itibariyle ince kabuklu olmasından ve içeriğinde %70 su bulunmasından ötürü, hassas yapıda bir meyvedir. Bektaşi üzümü nasıl saklanır sorusunun cevabı ise şudur;

Bektaşi üzümü dondurularak saklanabilir. Bunun için öncelikle meyveler güzelce yıkanıp ayıklanır. Burada hassas davranılması gerekir ki meyveler zarar görmesin. Sağlam olanların bozulmaması için, çürük olanların ayıklanması gerekmektedir. Güzelce yıkanıp ayıklanan Bektaşi üzümü meyvesi, suyunun süzülmesi için bekletilir, isteğe göre kâğıt havlu yardımı ile hafifçe kurutulabilir.

Meyvelerin dondurulurken bir buz küpüne dönüşmemesi için iyice kurumuş olması gerekir. Kuruyan meyveler bir kap veya buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuya yerleştirilir. Sağlıklı bir kullanım için; evde bulunan dondurucularda saklama süresi maksimum 3 ay olmalıdır.

Diğer bir uzun süre saklama çeşidi ise şeker ilavesiyle reçel gibi kaynatmaktır.  Bektaşi üzümü reçeli olarak da adlandırılabilmektedir. Burada önemli olan nokta cam kavanozda ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmesidir.

Bektaşi Üzümü Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bektaşi uzumu vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Kalorisi düşük olmasına karşın oldukça besleyicidir. Bektaşi üzümü yemeklerde nasıl kullanılır diye bakacak olursak; çiğ olarak da tüketilebilen bu meyve, kahvaltılarda reçel olarak kullanılabilir.

Yemeklerin yanında komposto olarak kullanılabilir veya şekerle kaynatılarak meyve suyu yapılabilir.  Bektaşi üzümü nasıl yenir diye soranlara; salatalarına lezzet katmak isteyenler kullanabilir.

Tatlılara, tartlara, turtalara enfes dekor olarak kullanılabilir ve marmelat şeklinde tüketilebilir. Bektaşi üzümü kurusu ya da yaprakları ile çay hazırlanabilir ve regl döneminde tüketildiğinde rahatlatıcı etkisi vardır.

Bektaşi üzümü yağı çıkarılarak da kullanılmaktadır. Özellikle Hint kültüründe masaj yapı olarak kullanılmaktadır.

Bektaşi Üzümünün Faydaları Nelerdir?

Bektasi üzümü mucizevi bir meyvedir. Neredeyse her derde deva olan Bektaşi üzümünün faydaları nelerdir diye öğrenmek isteyenler için liste aşağıda verilmiştir;

·       Bektaşi üzümü meyvesi A, B, C ve E vitamini içerir. Bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

·       İçerisinde bulunan demir sayesinde, kana kırmızı rengini veren hücrelerin yenilenmesine sebep olur.

·       Damar tıkanıklarına iyi gelir, tansiyonu düşürmek için faydalıdır.

·       İyi bir antioksidan özelliği bulunan Bektaşi üzümü meyvesi, kanı temizleyerek toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

·       Kansere karşı koruyucu etkisi bulunur. Özellikle meme kanseri için tılsımlı besindir.

·       Kalp dostu olan bu meyve, kolesterolü dengede tutar.

·       Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir.

·       Karaciğer yağlanmalarını giderir.

·       Bu meyvenin yaprakları da faydalıdır. Yapraklarından yapılan çay ile adet düzensizliği giderilebilir.

·       Kemik sağlığı için, içinde bulunan kalsiyum ile tam bir güçlendiricidir.

·       Diyabetik hastalar için mucizevi üründür, kan şeker seviyesini dengede tutar.

·       Bağırsak problemleri olanlar için, kabızlık giderir.

·       Mineraller açısından çok zengindir; demir, fosfor, kalsiyum ve potasyum içerir.

·       Cildi canlı tutar, cilt yapısını onarır.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

·       Vücudu dinç tutar, hastalıklarla kolayca savaşmanızı sağlar.

Görüldüğü üzere Bektaşi üzümü faydaları oldukça fazladır ve öğrendiğiniz zaman tadına bakmak isteyenleri pişman etmeyecek kadar lezzetlidir.

Bektaşi Üzümü Nelere İyi Gelir?

Birçok derde şifa olan Bektaşi üzümü nelere iyi gelir diye merak edilmektedir. İçinde bolca vitamin ve mineral bulunan bu meyve, hangi hastalıklara iyi gelir, birlikte inceleyelim:

1.     A vitamininin sinir sistemine olan olumlu etkisi ile depresyona ve stres yönetimine faydalı bir besindir.

2.     E vitamini içerir, cilt dostudur. Saçlara çok iyi gelir.

3.     Kadınlarda regl dönemi düzensizliğine iyi gelir, regl sancılarını giderir.

4.     Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.

5.     Tansiyon dengeleyici etkisi vardır.

6.     Kolesterole iyi gelir, normal düzeyde olmasına yardımcı olur.

7.     Antioksidan etkisi ile vücudu toksinlerden arındırır, enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır.

8.     Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyve, gaz giderici ve bağırsak hareketlerini düzenleyici etkiye sahiptir.

Bektaşi Üzümünün İçindeki Vitaminler

Bektaşi üzümünün içindeki vitaminleri inceleyecek olursak; ne kadar zengin bir içeriğinin olduğunu görebiliriz. Bektaşi üzümünün içinde; A vitamini vardır. A vitamini sinir sistemine iyi gelir, görme yetisinin sağlanmasında faydalıdır.

Gece körlüğüne karşı korur. B ve C vitamini içerir. Bu vitaminler vücutta depolanamaz, düzenli olarak alınır. Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir, vücudun hastalıklarla savaşmasına destek olur. İçerisinde E vitamini bulunan meyvenin cilde ve saçlara çok iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Cildin kendini onarmasına yardımcı olur. Birçok kozmetik ürünün içeriğinde kullanılan Bektaşi üzümünün sağlığa faydası saymakla bitmez. İçerisinde çokça mineral olan bu meyvenin vücudun dostu olduğu kesindir.

Bektaşi Üzümünün Kalorisi

Bektaşi üzümünün kalorisi düşük seviyededir. Fakat içinde bulunan vitaminler, mineraller ve lifler açısından oldukça zengindir. 100 gramında 44 kalori bulunduran üzüm, kaç kalori, kilo aldırır mı diye merak eden ve diyetine dikkat edenler için oldukça uygundur. Hastalar için ara öğün olarak kullanılabilir.

Bektaşi Üzümünün Zararları

Her besinde olduğu gibi, Bektaşi üzümünün zararları mevcuttur. Vücutta birçok sistem için faydalı olan bu üzüm aşırı kullanımda bazı sıkıntılara sebebiyet verebilir. İdrar söktürücü özelliği olan bu üzüm fazla tüketildiği takdirde, ciddi sıvı kayıplarına sebep olur.

Gebelerde kullanımı doktor bilgisi dahilinde olmalı, aksi takdirde bebek ve annenin sağlığına zarar verebilir. Sindirim sistemi için faydaları olan bu besin, fazla tüketildiğinde bağırsak florasını bozarak ishale sebep olabilir ve bağırsakların tahriş olmasına yol açabilir.

Düşük kalorisi sebebi ile diyetlerde yer verilen üzüm, iştah açıcı etkisi ile fazla tüketilirse kilo alımına neden olur. fazla tüketildiği takdirde çeşitli sıkıntılar doğursa da Bektaşi üzümünün zararları arasında, insan sağlığını tehdit edecek bir yan etki tespit edilmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap