Bamya Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Bamyanın Faydaları ve Zararları

Bamya, birçok kişi tarafından sevilmese de sağlığa faydaları olan bir besindir. Yemeklerde doğru kullanımı lezzeti artırır. Fazlası zararlara neden olabilir.

Bamya

Bamya, ebegümecigiller familyasından seveni de sevmeyeni de çok olan tek yıllık bir bitkidir. Bamya yemekleri, farklı şekillerde ve tatlarda olabilmektedir. Özellikle mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına imkan tanıyan bamya birçok açıdan insan vücuduna fayda sağlamaktadır.

Bamya, isteğe göre ya da kuru olarak tüketilebilmektedir. Tazeyken toplanması ve tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü olgunlaştıkça kartlaşır ve lezzetini yitirir ya da yemeklerin içerisinde beklenen lezzeti sağlamaz.

Özellikle Akdeniz ülkelerinin mutfağında bamya yemekleri yaygın olarak bulunmaktadır. Genellikle doğrudan sebze yemeklerinin içerisine ya da etki yemeklerde kullanılmaktadır. Türkiye’de çok tercih edilmese de farklı ülkelerde bamya kızartma olarak da kullanılmaktadır.

Türkiye’de genellikle Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak zaman içerisinde Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygın bir şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Bu durumda bamyanın zaman içerisinde iklimlere uyum sağlamasına ve çeşitliliklerinin ortaya çıkmasına imkan tanımıştır.

Bamya Nasıl Saklanır

Genellikle yaz aylarında tezgahlarda görülen bamya kış aylarında da tüketilmek istenmektedir. Bu noktada özellikle bamyanın lezzetinden ve faydalarından kış aylarında da yararlanmak isteyenlerin aklına hemen “bamya nasıl saklanır?” sorusu gelmektedir.

Bamyanın saklanması için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunların en çok kullanılan iki tanesi bamyanın kurutulması ya da bamyanın dondurulması olarak bilinmektedir.

Bamyanın kurutulması özellikle yaz aylarında bol güneş alan ve sık yağış görmeyen alanlarda yapılmaktadır. Bamya kurutuma için öncelikli olarak bamyaların tazeyken alınması gerekmektedir.

En taze bamyalar alınarak bu işlem uygulandığında en verimli sonuçlar elde edilmektedir. Alınan taze bamyalar üst kısımlarından ipe tutturularak dizilir. Arından güneş gören ve nemden uzak bir alana asılarak kurutulur. Kısa süre içerisinde kuruyan bamyalar büyük bir kavanozun ya da saklama kabının içerisinde nemden uzak alanlarda saklanabilir.

Bamyaları kurutmadan saklamanın en iyi yolu ise bamyaların dondurulmasıdır. Bamyayı dondurarak saklamak için birkaç farklı adım atmak gerekmektedir. Bu adımlardan birincisi bamyanın ayıklanmasıdır. Yeni alınan bamyalar içerisinde herhangi bir şeyin ya da bozuk bamyaların olmaması için ayıklanmalıdır. Bu işlem sırasında bir kenarda su kaynatılmalıdır.

Bamyaların kendi sıvısını bırakmaması için içine limon damlatılabilir. Ardından bamya doğrudan kaynar suyun içine atılmalıdır. Ortalama 2 – 3 dakika burada beklettikten sonra çıkarılıp bekletilmeden buzlu suyun içerisinde atılmalıdır. Bamyalar buzlu suyun içerisinde en az 3 – 4 dakika bekledikten sonra hava almayacak şekilde paketlenebilir ve dondurucuya konulabilir.

Bamya Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Bayma yemekleri, çok farklı lezzetlerde olabilmektedir. Bu durum bamyanın yemekte nasıl kullanıldığı ile alakalıdır. Bamya ana yemek olabilir ya da ana yemeğin yanında servis edilebilir. Bamya çorbası olarak da yemekten önce servis edilebilmektedir. Ancak genel olarak bamya ana yemek olarak etli bir şekilde tercih edilmektedir.

Özellikle Türkiye’de bamya salça, kıyma ya da et, baharatlar ve tercihe göre soğan kullanılan sulu yemek şekilde düşünülmektedir. Ancak bamya kızartması Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sıkça tercih edilmektedir.

Bu bağlamda bamya yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusunun cevabı farklı şekillerde verilebilmektedir.  Bamya ister doğrudan yemeklerin içerisinde sebze olarak, ister kızartma olarak ve tercihe bağılı olarak çorba içerisinde kullanılabilir.

Bamya yemeklerde kullanılacağı zaman dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi bamyanın salyalı bir yapıya bürünmesini engellemektir.

Bamyanın salyalanmasını engellemek son derece basit bir işlemdir. Hazırlanan bamyalar içerisinde limon damlatışmış kaynar suya atılır birkaç dakika içerisinde kaynar sudan alınarak buzlu suyun içerisinde atılır ve birkaç dakika burada bekletilir. Bu sayede bamyalar salyalanmadan kullanılabilmektedir.

Bamya Faydaları

Bamya birçok açıdan insana fayda sağlamaktadır. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlardan bir tanesi olarak görülmektedir. İnsan vücudu için önemli vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Bamyanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

·        Lif yönünden oldukça zengindir, sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunmak için büyük fayda sağlamaktadır.

·        Bağırsak hareketlerini düzenlemede yardımcı bir rol üstlenir.

·        Kronik hastalıkların riskini azaltmada yardımcı olmaktadır.

·        İçerisinde barındırdığı yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi oluşturmaktadır. Bu sebepten diyetisyenler tarafından önerilir.

·        Vücutta bulunan kolesterolü düzenlemeye yardımcı olmaktadır.

·        Vücuda herhangi bir şekilde faydası bulunmayan bakterilerin vücut içerisindeki hareketlerinin düşürülmesini sağlar.

·        İçerisinde bulundurduğu demir ile vücudun ihtiyaç duyduğu demiri karşılar.

·        Yine içerisinde barındırdığı magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller ile vücuda fayda sağlar.

·        Mine ve sindirim hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Bamya Nelere İyi Gelir

Bamyanın insan sağlığına katkıları saymakla bitmeyen türdendir. Bu sebepten uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilmektedir. Bamya nelere iyi gelir? Sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;

Mide problemlerini önlemektedir. Bu sebepten mide problemleri yaşayanlara önerilmektedir. Suyu emen bir etki yarattığı için aşırı kolesterol, aşırı safra ve metabolik toksinlerin yakalanarak dışarı atılmasına katkı sağlar. Kabızlık, gaz ya da şişkinlik gibi problemlerin de önüne geçer.

Diyabet tedavisinde yardımcı bir rol üstlenmektedir. Bamya lifli yapısı sayesinde sindirimi arttırır ve açıklık hissini azaltır. Bu denli lif alımının kan şekeri seviyelerini kontrol ettiği ve insülin duyarlılığını arttırdığı bilinmektedir.

Kötü kolesterol seviyelerini düşürdüğü için kalbi korumada da yardımcı olmaktadır. Kalp ya da damar hastalıklarının önüne geçilmesine imkan tanır ve felç riskini azaltır.

Bamya İçindeki Vitaminler

Bamyanın içerisindeki vitaminler, insan sağlığının korunmasında ve gelişimde oldukça etkilidir. Mineral açısından son derece zengin olan bamya içerisinde A ve C vitaminlerini barındırmaktadır. Bu sebepten uzmanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesinin fayda sağladığı dile getirmektedir. İçerisinde barındırdığı zengin A ve C vitaminleri ile gelişime katkı sağlar.

Bamya Kalorisi

Bamya kalorisi 100 gramda 33 kcal olarak ölçülmüştür.  Ancak bamya ile yapılan yemekler içerisinde, yemeğin içerisinde konulan diğer malzemeler ya da bamya ile yapılacak olan kızartmalar alınacak olan kalorinin artmasına sebebiyet vermektedir.

Bamya Zararları

Her yiyecekte olduğu gibi bamya da aşırı tüketimde insan vücuduna bazı zararlı etkiler yaratabilmektedir.  Genellikle her yaş için sağlıklı bir besin olarak bilinmektedir. Aşırı tüketime bağlı olarak yan etkiler gösterebilir. Özellikle bamya tohumunun tüketiminde dikkat edilmelidir. Yinede insan sağlığında ciddi olumsuz etkiler yarattığına dair bir bulgu yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap