Ayva Neye İyi Gelir? Ayvanın Faydaları, Kalorisi ve Zararları

Ayva, kullanım alanı geniş olan bir meyvedir. Düşük kalorisi ile zayıflmaya yardımcı, sağlığa faydaları vardır. Aşırı tüketimi zarara neden olur.

Ayva

Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan ayva kendine has dokusu ve kokusu ile damaklara şenlik sunuyor. Hatta tüm yıl boyunca kış mevsiminin gelmesini ayva yiyebilmek için bekleyen müdavimleri bile bulunur. Ülkemizin verimli topraklarında bol miktarda yetiştirilebilen ayva meyvesi oldukça sağlıklı bir besin olmasınnı yanısıra pek çok efsanelere de konu olmuştur.

Eski inanışlara göre sihir ve nazardan korunmak için ayvaya ihtiyaç duyulurdu. Ayva taşımak veya evde bulundurmanın ömrü uzattığına ve negatif enerjiyi bloke ettiğine inanılırdı. Ayrıca antik yunan imgelemelerinde de güzellik, dişilik ve zarafeti temsil eden ayvaya bazı anlamlar yüklenmiştir.

Günümüzde hamilelerin bebeklerinin güzel olması için bol miktarda ayva yenmesi gerektiği inanışının yaygın olması gibi. Sebep ya da inançlar ne olursa olsun fizyolojik faydalarının yanında ayrıca rıhen de insanları iyi hissettirdiği yadsınamaz bir gerçek.

Ayva Nasıl Saklanır?

Böylesine rivayetlere konu olmuş ve hastalıklarda da müthiş iyileştirici etkileri olan ayva nasıl saklanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Aslında bunun birkaç yolu vardır. Ama faydalarından ve içeriğindeki vitamin, mineral gibi besleyici özelliklerinden maksimum düzeyde yararlanabilmenin en iyi yolu tazeliğini koruyarak saklamaktır.

Lezzeti çok olsa da sert ve yemesi zor bir meyve olan ayva bir miktar yumuşadıktan sonra yenmelidir. Aksi takdirde yutmak zor olacağından dolayı boğulmalar meydana gelebilir. Fakat ayvayı ergin bir hale gelmesi için bekletirken çürümesine de izin vermemek gerekir. Bunun için elbette ki birtakım hayat kurtarıcı püf noktaları vardır.

Satın alınan ayva cinsleri farklılık gösterse de herbir türünün aynı yöntemle saklanması uygundur. Bir sepet ya da plastik olmayan büyükçe bir kaba pek de fazla üst üste binmeyecek şekilde dizilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey ayva kabuğu gün geçtikçe nasıl bir renk değişimine uğradığıdır. Eğer rengi koyu sarı olmaya başladıysa bu muhafaza şeklinin doğru olduğunun bir göstergesidir.

Ayvalar öylesine dayanıklı meyvelerdir ki yaklaşık 2 hafta boyunca ilk günkü sertliğinde kalır. İşte tam da bu halinde iken reçel, marmelat ve komposto yapabilirsiniz. Böylece dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz mis gibi ayva lezzeti her daim kilerinizde bulunur.

Diğer bazı meyvelerin aksine ayva buzdolabında saklanmamalıdır. Çünkü soğuk ayvanın çürümesine neden olur. Güneş görmeyen, nemli olmayan, soğuk olmayan ancak sıcak da olmayan bir ortamda tutulması taze ayva için ideal bir saklama koşuludur.

Ayva Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ayva yemeklerde nasıl kullanılır sorusu aslında ezberbozan yanıtları da beraberinde getirir. Öyle ki Osmanlı döneminden beri zeytinyağlı yemeklerde, et yemeklerinde ve garnitürlü iç pilav olarak nitelendirilen yemeklerde de sıklıkla kullanılmıştır.

Ayva reçeli ayvanın en sık tüketilen varyasyonlarından biridir. Lezzetli kahvaltıların baş tacı, kek ve kurabiyelerin doğal süsü olarak ayva marmelatı da gayet iyi bir altrnatiftir.

Üzerine organik kaymak ilavesi ile sunumu yapılan ayva tatlısı ise her yaştan kişinin bayılarak tükettiği şahane tatlı seçeneklerindendir.

Gerek yemeklere kattığı hoş rayihası ile gerekse reçel, marmelat gibi tatlı halleri ile ayva her zaman lezzetli bir ana yemek olmuştur. Aynı zamanda ara soğuk gibi mezelerde ya da zeytinyağlılarla da bir başlangıç yemeği olarak şahane bir tercihtir.

Ayva Faydaları

Ayva faydaları hem hastalıkların önlenmesinde koruyucu olarak hem de var olan hastalıkların tedavisinde tam bir destekleyici etkisiyle herkese hitap etmektedir.

  • Özellikle posa bakımından zengin olan ayva diyet listelerinde çok fazla yer alır. Çünkü tok tutma özelliği ve düşük kalorisi etkili bir kilo kontrolü sağlar.
  • İçeriğindeki C vitamini ve diğer enzimler sayesinde vücut direncini yüksek tutar.
  • Vücuttaki oksijen miktarını arttırıp iç organları olduğu gibi cildin de her zaman sağlıklı ve genç bir görünümde kalmasını sağlar.
  • Tansiyon, şeker ve kalp – damar hastalıklarında ciddi anlamda koruyucu bir etki sunmaktadır.
  • DNA hasarını önelyip hücreyi iyileştirici etkisi bulunduğundan dolayı kanser dahil pek çok zararlı hücreyi ekarte etmektedir.
  • İshal ve IBS gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
  • Astım gibi nefes almayı zorlaştıracak hastalıklarda bronş rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Demir eksikliği ve vitamin eksikliklerinin komplike tedavisinde oldukça faydalıdır.

Ayva Nelere İyi Gelir?

Son derece fazla ve etkili faydaları bulunan ayvanın çok daha detaylı ve spesifik etkileri de vardır. Buna göre ayva nelere iyi gelir diye sorulacak olursa başta birçok hastalığı önleme özelliği olduğu söylenebilir.

Anti bakteriyel özelliği olmasından dolayı ayva birçok zararlı maddenin vücutta barınmasını engelliyor. Ağız içi bakterilerini yok ettiği için ağız kokusu ya da nefes kokusu gibi rahatsız edici tüm durumları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

Kış mevsiminde bol miktarda tüketilen taze ayva grip, nezle, öksürük, sekresyon gibi pek çok souk algınlığı semptomunu iyileştiriyor.

Antioksidan özelliği sayesinde her daim dinç ve dinamik bir beden vaat ediyor.

Gastrit gibi mide hastalığı olan kişilerin şikayetlerini büyük ölçüde azaltıyor. Ayrıca mide bulantısı ve kusma gibi durumlarda da yatıştırıcı etkisi olduğu biliniyor.

Gözün görme yetisini her zaman sağlıklı tutan ayva göz yorgunluklarına da iyi geliyor. hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Karaciğer fonksiyonunun sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için depolanan zararlı maddelerin dışarı atılamısnı sağlıyor.

Ayva çekirdeği ise suda bekletilerek jöle kıvamına getirilip harici olan kullanılan bir cilt bakım ürünü haline geliyor. Vücuttaki çatlak, kuruluk, egzama ve hatta kırışıklıklara bile son derece faydalı olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.

Ayvanın İçindeki Vitaminler

Ayvanın içindeki vitaminler A, C, E, B1 ve B2 vitamini gibi adeta sağlık saçan maddeleri içerir. Her gün defalarca kez dış etkenler ya da sağlıksız yaşam şeklimizin neden olduğu hücre yıkımının en iyi şekilde onarılması, ancak bu vitaminlerin vücudumuza girmesiyle mümkün olur.

Selenyum, potasyum, sodyum, fosfor, bakır, çinko ve demir gibi maddelerden müteşekkil olması ise bu meyvenin ölümsüzlük sembolü olarak görülmesini haklı çıkarır cinsten bir durum.

Ayva, beden sağlığını ve dolayisiyle mental sağlığı elde etmek için mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Ayvanın Kalorisi

Ayvanın kalorisi faydalarına nazaran kıyaslandığında epey düşük baremlerdedir. Kilo vermek isteyenler için ideal olmasının yegane sebebi de budur.

Oratalama 100 gramlık bir ayva 57 kaloridir. Ayva besin değerleri; 83.8 gram su, 0.4 gram protein, 0.1 gram yağ, 15.3 gram karbonhidrat, 40 miligram A, 15 miligram C vitamini ve yakın rakamlarda bulunan diğer aminoasitlere sahiptir.

Ayva Zararları

Her ne kadar oldukça şifalı bir meyve olsa da birtakım ayva zararları kişilere göre ortaya çıkabilir.

Özellikle ishali kesmede çok etkili olan ayvanın kabızlık problemi yaşayanlar tarafından tüketimi önerilmez.

Aynı zamanda kan basıncı yükseltme etkisi söz konusu olacağından, kronik hipertansiyon hastalarının da hekimlerine danışmadan ayva tüketmeleri sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap