Antep Fıstığı Neye İyi Gelir? Yemeklerde Kullanmı ve Sağlığa Faydaları

Antep fıstığı sadece kuruyemiş olarak tüketilmez. Tatlılarda, kebaplarda birçok yemekte kullanımı mevcuttur. Sağlığa da bir o kadar faydası bulunmaktadır.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı kaju ailesinden küçük ağaçlı, kuru topraklarda sıcak veya ılıman iklimlerde yetişir. Fıstık ağacı İran’da yoğun olarak yetiştirilmektedir. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak bilinir. İnsanlar MÖ 7000’den beri fıstık yiyorlar. Günümüzde de, dondurma ve tatlılar dâhil olmak üzere birçok yemekte çok popülerdir.

Antep fıstığı ağacının geniş yayılan dalları vardır. Yüksekliği nadiren 9 metreyi aşar. Her yaprağın bir ila beş çift kalın, geniş, kösele, iğneli yaprakçıkları vardır. Salkım halinde taşınan beyaz sert çekirdekli meyveler 1.5 ila 2 cm uzunluğundadır.

Antep Fıstığı Nasıl Saklanır?

Antep fıstığı kilosu pahalı olması nedeni ile fazladan aldığınızı, tükettiğinizden kalanını saklamak istersiniz. Yapısı gereği çabuk nem alan, yumuşayan bu kabuklu yemiş oda ortamının daha nemli olması nedeni ile buzdolabında saklamanız daha doğru olacaktır.

Antep fıstığı nasıl saklanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Kısa süre içerisinde tüketecekseniz ağzının iyice kapalı olduğundan emin olduğunuz bir cam kavanoza veya havası alınmış bir poşet içerinde buzdolabına koyabilirsiniz.

Veya yine havası alınmış bir poşete koyarak dondurabilirsiniz.  Dondurma işlemi için en uygunu kabuklu olan antep fıstıklarıdır. Bu şekilde fıstıklarınızı iki üç yıl kadar saklayabilirsiniz.

Antep Fıstığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Antep fıstığı, sert bir kabuğa sahip olduğundan, bazen yenmeleri zor olabilir. Kabukta bir çatlak varsa, başka bir fıstığın kabuğunu kullanarak onu açabilirsiniz. Çatlak yoksa, çekirdekleri bir kesme tahtasına yerleştirebilir, üzerlerini bir havluyla örtebilir ve kabuklarının açılması için sert şekilde vurarak kırabilirsiniz.

Muhteşem renkli besinler açısından zengin ve hafif tatlı lezzetli bir tadı vardır. Tatlılar dışında da mutfakta birçok yemekte kullanılmaya başlandı. Antep fıstığı denildiğinde ilk akla gelen meşhur Gaziantep baklavası.

Çekirdekler, taze veya kavrulmuş olarak yaygın şekilde çeşitli tatlılarda kullanılır. Ayrıca şekerlemelerde sarımsı yeşil renklendirme için kullanılırlar.

Antep fıstığı çiğ tüketebileceğiniz gibi aşağıdaki gibi tatlılara ekleyebilirsiniz.

·        Salatalar

·        Dondurma  veya gelato

·        Baklava (tatlı hamur işi)

·        Pesto

·        Fıstık ezmesi

·        Biscotti

·        Un karışımlarından oluşan tatlılar

·        Lokum

·        Yoğurt

Baklava dışında antep fıstığı hemen hemen tüm tatlı unlu tatlılarda karışım, sütlü tatlılarda ise sos olarak kullanılır. Dilerseniz havuç, vişne gibi eklerle tatlı topları da yapabilirsiniz. Salatalarınızı süsleyebilir, onlara lezzet katabilirsiniz.

Antep Fıstığı Faydaları

Kuruyemişler içerisinde en faydalılardan biri Antep fıstığıdır. Göz sağlığından, kolesterole, kan şekerinden tansiyona kadar sağlığınıza birçok faydası vardır. Ayrıca antioksidan bakımından zengin kuruyemişler arasındadır. Antep fıstığının faydaları şunlardır:

·       Antep fıstığı, göz sağlığını destekleyen lutein ve zeaksantin bakımından yüksek değer taşır.

·       Antep fıstığı, diğer birçok kuruyemişten daha az kalori ve daha fazla protein içerir. Ayrıca, temel aminoasit içeriği diğer tüm kuruyemişlerden daha yüksektir.

·       Enerjisi yoğun bir gıda olmasına rağmen, kuruyemişler kilo vermeyi en çok kolaylaştıran gıdalardan biridir .

·       Antep fıstığı lif bakımından değeri yüksektir. Bu bağırsak bakterileriniz için iyidir. Antep fıstığı yemek, bağırsaktaki faydalı bakteri sayısını artırabilir.

·       Araştırmalar, antep fıstığı yemenin kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca tansiyonu diğer kuru yemişlerden daha fazla düşürebilir.

·       Antep fıstığı, kan damarı sağlığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabilir

·       Antep fıstığının glisemik indeksi düşüktür ve bu da yüksek kan şekeri seviyesini düşürür.

Antep Fıstığı Nelere İyi Gelir?

Antep fıstığı sadece lezzetli ve yemesi eğlenceli olan bir yemiş değildir. Aynı zamanda oldukça sağlıklıdır. Antep fıstığı nelere iyi gelir sorusuna cevaben şunlar söylenebilir:

·       Besin değeri yüksek bir yemiştir

·       Antioksidan bakımından zengindir

·       Düşük kalorili ancak yüksek proteinlidir

·       Kilo vermeye yardımcı olabilir

·       Sağlıklı bağırsak bakterilerini oluşturur

·       Kolesterolü ve kan basıncını düşürebilir

·       Kan damarı sağlığı için faydalıdır

·       Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir

·       Kanser riskini azaltır

·       Göz sağlığını korur

·       Kasların iyileşmesine yardımcı olur

Antep Fıstığı İçindeki Vitaminler

Antep fıstığı, 28 gram için yaklaşık 49 fıstık aşağıdaki besin değerini içerir. Özellikle antep fıstığı, B6 vitamini açısından en zengin gıdalardan biridir .

B6 vitamini, kan şekerinin düzenlenmesi ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için önemlidir. Antep fıstığı ayrıca potasyum açısından da zengindir.

Kalori: 159
Karbonhidrat: 8 gram
Lif: 3 gram
Protein: 6 gram
Yağ: 13 gram (% 90 doymamış yağlardır)
Potasyum: Günlük Alımın % 6’sı
Fosfor: Günlük Alımın % 11’i
B6 Vitamini: Günlük Alımın% 28’i
Tiamin: Günlük Alımın % 21’i
Bakır: Günlük Alımın % 41’i
Manganez: Günlük Alımın % 15’i

Antep Fıstığı Kalorisi

Kuruyemiş yemenin  sağlık açısından pek çok faydası olsa da, genellikle kalorileri yüksektir. Antep fıstığı düşük kalorili kuruyemişler arasındadır.28 gram antep fıstığında 159 kalori bulunur. Ağırlıklarının yaklaşık %20’sini oluşturan protein ile antep fıstığı, protein içeriği söz konusu olduğunda bademden sonra ikinci sıradadır.

Antep Fıstığı Zararları

Antep fıstığının zararları merak edilenler arasındadır. Ceviz, badem, fındık, çamfıstığı, kaju, antep fıstığı, macadamias gibi ağaç kuruyemişlerine olan alerji, çocuklar ve yetişkinler arasında en yaygın olan gıda alerjilerinden biridir.

Bu nedenle tüketmeden önce bunu bilmekte fayda vardır. Tuzlu kuru kavrulmuş bir fıstık 526 miligram sodyum içerir. Çok fazla sodyum, yüksek tansiyon , kalp hastalığı ve  felç gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap