Annona Neye İyi Gelir? Annona Nasıl Saklanır? Faydaları ve Zararları

Annona pek duyulmuş bir meyve değildir. Karışık tada sahip bu meyve bazı hastalıklara iyi gelir. İçerdiği besin değerleri ile faydalarına katkı sağlar.

Annona

Annona, ülkemizde yetişmeyen bir meyvedir. Bu yüzden adı dahi birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Annona meyvesi, diğer bir adıyla çerimoya meyvesi oldukça özel bir meyvedir.

Tarif edilene göre tadı çilek, ananas ve papaya gibi meyvelerin karışımına benzemektedir. Meyvenin asidik bir tadı vardır. Oldukça lezzeti olan bu meyvenin kabukları ve çekirdekleri zehirlidir.

Güney Amerika’da yetişen annona bitkisi, serin yerleri sever. Dünya genelinde birçok yerde yetiştirilmeye başlayan bu meyve, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde de ilgi çekmeyi başarmış ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Meyvenin dışı yeşil içi ise beyazdır.

İçinde büyük kahverengi çekirdekleri vardır. Küçük bodur bir ağaçtır. İnsanlık tarafından bilinen en lezzetli meyve olduğu savunulan annona nedir, annona meyvesi faydaları nelerdir sizler için araştırdık. Annona meyvesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabileceğiniz yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Annona Nasıl Saklanır?

Annona, dalında en fazla -3 ya da -4 dereceye kadar dayanabilir.  Yılın bazı dönemlerinde serin havaya ihtiyaç duyar.

Annona ya da diğer bir adıyla çerimoya alındığı takdirde nasıl saklanacağı konusunda bilgi sahibi olmayanlar için merak konusudur. Annona nasıl saklanır derseniz; annona meyvesi, 6 derecede dört güne kadar bozulmadan saklanabilir. Bu saklama koşullarında nem oranını neredeyse hiç kaybetmez.

Annona meyvesi, olgunlaşmasını hızlandırmak amacı ile 100 ppm etilende bekletilebilir. Bu yöntem ile çerimoya meyvesi 5 gün içinde olgunlaşmaktadır.

Ülkemizde yetiştirilmeyen bir meyve olması sebebiyle, internet üzerinden satışı gerçekleştirilen meyvenin uzun süreli muhafaza edilmesi pek mümkün değildir.

Annona Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Annona yemeklerde nasıl kullanılır, ülkemizde çok fazla bilinmemektedir. Bunun sebebi meyvenin ülkemizde neredeyse hiç yetiştirilmemesidir.

İnsanların çoğu bu meyveye yabancıdır. Bilen ve tüketen kişiler internet üzerinden satın almaktadır. Genellikle olgunlaşmış meyve bıçak yardımı ile ortadan kesilir, içi kaşık ile çıkartılıp yenir. Meksika kültüründe, meyveye lime suyu eklenir ve bu şekilde tüketilir.

Ülkemizde çok fazla yetiştirilmemesi, bu lezzetli meyvenin aromasından mahrum etmektedir. Birçok kullanım alanına sahip olması ve lezzeti sebebiyle oldukça güzel bir meyvedir.

Annona meyvesi; meyve salatalarında, şerbet, dondurma ve çeşitli içeceklerin yapımında kullanılır. Tadı ve aroması oldukça güzel olan bu meyve, içinde bulunduğu her şeye ayrı bir özellik katmaktadır.

Kolombiya mutfağında meyvenin suyu süzülüp soğuk su ve limon ile karıştırılarak tüketilir. Bunun yanı sıra bu meyve alkollü içecek yapımında da kullanılmaktadır.

Annonanın Faydaları

Tropikal meyvelerin en lezzetlisi olarak kabul edilen annona meyvesi faydaları oldukça fazladır. Vücuda sağladığı olumlu etkiler saymakla bitmez. Düzenli tüketildiği takdirde inanılmaz etkiler yaratmaktadır. Annonanın faydaları nelerdir derseniz, birlikte öğrenelim:

·        İdrar yolları enfeksiyonlarını önler.

·        Hazmı kolaylaştırır.

·        Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·        Kolajen üretimini artırır. Cilt problemlerini önler.

·        Kemik erimesini önler. Menopoz dönemine giren kadınlar açısından oldukça değerli faydaları mevcuttur.

·        Beyin sağlığını korur. Sinir sitemi rahatsızlıklarını engeller.

·        Kanseri önleyici etkisi vardır. Hücre oluşumunun düzenli olmasını sağlar.

·        Karaciğeri ve bağırsakları temizler.

·        Kan dolaşımının düzenli olmasında etkin rol oynar. Damarlarda oluşabilecek problemleri ortadan kaldırır.

·        Erken yaşlanmayı engeller. Sağlıklı ve genç bir görünüm sağlar.

·        Vücuttaki kasların sağlıklı olmasını sağlar. Kas oluşumu ve kas kitlesinde kayıp olmaması açısından ciddi faydaları vardır.

·        Stres kaynaklı psikolojik rahatsızlıkları engeller.

Annona Nelere İyi Gelir?

Ülkemizde sadece Alanya’da küçük bir bölgede yetiştirilen annona meyvesi, birçok hastalığa iyi gelmektedir. Birçok rahatsızlığa iyi gelen özellikleri sebebiyle tüketilmesi tavsiye edilen annona nelere iyi gelir, hangi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar inceleyelim:

·        Saç beyazlamasına karşı etkilidir.

·        Saçlara sağlık ve parlaklık verir. Saç derisindeki çeşitli problemlere iyi gelir.

·        Unutkanlık, alzheimer ve parkinson hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar.

·        Akut ve kronik hastalıkları iyileştirici özelliği vardır.

·        Ciltte oluşan kızarıklıklar ve lekelere iyi gelir. Cildi rahatlatır.

·        Depresyon ve stres bozukluğu yaşayan kişilerde olumlu etkileri vardır.

·        Diş etlerine ve ağız içi yaralara iyi gelir. Problemlerin düzelmesinde etkin bir rol oynar.

·        Tırnak kırılması problemi yaşayan kişilerde olumlu sonuçlar doğurur.

·        Baş ağrısına çok iyi gelir. Özellikle migren hastalığının sebep olduğu şiddetli ağrıların azalmasını sağlar. Rahatlatıcı etkisi vardır.

Annonanın İçindeki Vitaminler

Annonanın içindeki vitaminler oldukça fazladır. Annona, bu vitaminler sayesinde insan sağlığı açısından oldukça güzel sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Mucizevi etkileri olan meyvenin tadı ve aroması oldukça güzeldir.

Annona vitamin C, B6 vitamini, potasyum, magnezyum, manganez, sodyum, protein, lif, riboflavin, tiamin ihtiva etmektedir.

Vitamin C annona meyvesinde, birçok meyveye oranla daha zengin içeriğe sahiptir. Bu yüzden birçok meyveden daha fazla enerji verir.

Annonanın Kalorisi

Annonanın kalorisi, içindeki besin değerine oranla oldukça düşüktür. Bu yönüyle tüketilmesi sağlıklı beslenmek isteyen ve diyet yapanlar için idealdir. Beslenme uzmanları tarafından diyet programlarında yer verilmek istense de, ülkemizde çok az olmasından dolayı bu yapılamamaktadır.

100 Gr annona meyvesi 74 kalori değeri taşımaktadır. Annona meyvesinde; 4 mg sodyum, 18 Gr karbonhidrat 2 Gr protein 1 Gr yağ bulunmaktadır. Bununla beraber oransal olarak %19 C vitamini, %11 B6 vitamini, %7 riboflavin, %6,5 tiamin, %8 potasyum %4 magnezyum, %4,5 manganez vardır.

Annonanın Zararları

Annonanın zararları dendiğinde ilk vurgulanması gereken nokta, kabuk ve çekirdeklerinin asla tüketilmemesi gerektiğidir. Bu meyvenin kabukları ve çekirdekleri zehirlidir ve tüketildiği takdirde felç etme etkisine sahiptir. Meyve ikiye kesilip, içi çıkarılarak tüketilir. Çekirdeklerinin özenle ayıklanması da çok önemlidir.

Hamilelerin tüketmesi konusunda kayda geçmiş bir risk olmamasına rağmen, tüketmeden önce doktora danışmalarında fayda vardır. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Annoya meyvesi içinde bulunan vitamin ve mineraller karşı hassasiyete olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap