Alabaş Nasıl Saklanır, Neye İyi Gelir? Alabaşın Yemeklerde Kullanımı

Alabaş içerisinde birçok vitamini barındırır. Yemeklerde düzenlli kullanımı ile sağlığa ekstra fayda sağlar. Bazı hastalıklara da iyi gelir.

Alabaş

İçeriğindekiler ile insan sağlığı için adeta şifa kaynağı olan alabaş ismi çok tanıdık gelse de pek çok kişinin yeni tanıştığı bir besindir. Manav tezgahlarında sıkça yer almaya başlamasıyla bilinirliliği artan alabaş, turpgiller familyasından bir türdür.

Brokoli ve Brüksel lahanası gibi popüler sebzelerinde bulunduğu turpgiller familyasından olan alabaş, kullanım şekliyle de benzerlik teşkil eder.

Alabaş turpu olarak da bilinen bu turp türü için; “Alman şalgamı” ve “yer lahanası” şeklinde isimlerde kullanılır. Açık yeşil ve pembe renklerde olacak şekilde 2 farklı türü bulunuyor. Uzun yaprakların ucunda bir yumrudan oluşan alabaş, toprak altında yetişir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu her türlü mineral ve vitamini içeriyor olmasıyla, tüketimi önerilmektedir. Lifli yapısı ile zayıflamak isteyenlere de yardımcı olan alabaş antioksidan özelliğiyle de oldukça faydalıdır.

Çiğ olarak tüketilebildiği gibi yemeklerde de kullanımı gerçekleştirilebilen bu ürünü daha önce tatmadıysanız mutlaka en kısa süre içerisinde denemelisiniz.

Alabaş Nasıl Saklanır?

Her bir bitki, sebze ve meyve dalından kopartıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde tazeyken tüketilmelidir. Tüm besin değerlerinden bu süre zarfında en iyi şekilde faydalanılabilir.

Eğer hemen tüketilmeyecek ise mutlaka doğru saklama koşullarında muhafaza edilmelidir. Alabaş nasıl saklanır sorusu içinde önerilen muhafaza yöntemlerinden oluşan yanıtlar bulunur.

Alabaş turpu muhafazası için geniş bir sepet ya da kutu içerisinde saplarının birbirine çok yakın olmayacağı şekilde yerleştirmelisiniz. Daha sonra üzerine kısmi olarak örtecek biçimde nemli toprak dökmelisiniz. Bu şekilde uzun süre sonra her kullanımda çok taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Alabaşı, dondurucuda saklamanız halinde orijinal tadının yanı sıra bazı besin değerlerini de kaybedebilir. Bu şekilde muhafaza için en fazla 6 ay ile 9 ay gibi bir süre zarfını kullanabilirsiniz.

Alabaş Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yılın her döneminde bulunabilen turpgiller familyasından bir tür olan alabaş yemeklerde nasıl kullanılır merak edilir. Alabaşı kullanabileceğiniz pek çok farklı yöntem bulunuyor. İster alabaş salatası yapabilir ister de alabaş yemeği yapabilirsiniz. Özellikle alabaşı başlı başına sulu bir yemek olarak kolayca haşlama yöntemiyle hazırlayabilirsiniz.

Alabaşı turpunu salata olarak kullanmak istiyorsanız yumru kısmını turpta olduğu gibi dilimleyerek, üzerine limon sıktıktan sonra salata hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca yumru kısmını rendeleyerek, domates, salata ve havuç gibi salatalarla harmanladığınız salatalar hazırlayabilirsiniz. Sadece yumru kısmı değil alabaş yaprakları da salatalarda eşsiz bir lezzet ahengi oluşturabilir.

Et yemekleri veya sebze yemekleri için alabaşı haşlayarak veya fırınlayarak da tüketebilirsiniz.

Dolayısıyla alabaş gibi bir şifa kaynağını besin değerlerini korurken, yemeklerinize veya salatalarınıza lezzet katmak üzere pek çok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Alabaş çorbası ise değerlendirebileceğiniz yöntemleri bir hayli zenginleştiriyor.

Alabaş Faydaları

Alabaş faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Çoğu kişinin çok yeni tanıştığı bir besin olması da insan vücudu için faydaları konusunda pek bilgisinin olmamasına yol açıyor.

Ancak içerdiği A, B6, C, E ve K vitaminleri ile vücut sağlığı ve hastalıklara karşı çok güçlü etkilere sahiptir. Özellikle lifli bir besin olmasıyla günümüzün en yaygın sağlık sorunları arasında bulunan sindirim sorunlarından kurtulmaya ve korunmaya yardımcı olur.

  • Vücutta tansiyon dengesinin oluşturulmasına yardımcı olacak zengin potasyuma sahiptir.
  • Kalp ve damar hastalıkları risklerini minimalize ediyor.
  • Yaygın görülen kansızlık sorunu bulunanların semptomlarını ortadan kaldırır.
  • Serbest radikallere karşı savaştığından, vücutta kanserli hücre oluşumunu engelliyor veya büyümesini ya da yayılmasını engelliyor.
  • Sinir, stres ve yorgunluk gibi fizyolojik sorunlara karşı kan basıncını dengelemektedir.
  •  Böbrek hastalıklarına karşı korur.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.
  • Kronik veya akut öksürük şikayetlerinden kurtulmaya yardımcı olur.
  • Alabaş sağlıklı diyet yapmaya yardımcı olur.

Alabaş Nelere İyi Gelir?

Göz sağlığı, sindirim sistemi sağlığı, kalp ve damar sağlığı konusunda alabaş hem iyileştirici hem de koruyucu etkiye sahiptir. Alabaş nelere iyi gelir sorusu için verilebilecek birden fazla yanıt bulunur. Zira alabaşın içeriğinde yer alan tüm vitamin ve mineraller, sağlıklı bir vücut için ihtiyaç duyulanları kapsar.

Antioksidan özelliğe sahip olmasını sağlayan C vitamini deposu olan alabaş, özellikle kanserli hücre oluşumu engeller. Bağırsak ve akciğer kanserlerine karşı güçlü koruma sağlar.

Gözlerde görme yetisinin önemli oranda kaybolmasına neden olan katarakt oluşumuna karşı yüksek A vitamini değerleriyle önleyici etki oluşturur. Kuru öksürük ve solunum hastalıklarına karşı haşlanan alabaş turpu suyu ile iyileştirici etki oluşturulabilir.

Alabaş İçindeki Vitaminler

İçinde tiyamin, riboflavin ve niyasin bulunur. Alabaş içeriğinde ayrıca potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri yüksek seviyede bulunur. 

Bu minerallerin dışında alabaş turpunda sodyum, fosfor, demir ve protein bulunur. Alabaş içindeki vitaminler arasında ise C vitamini en yüksek değerlere sahiptir. C vitamini yüksek olduğundan antioksidandır, bağışıklığı güçlendirir. C vitamini dışında alabaş turpunda A, B6, C, E ve K vitaminleri bulunur.

Alabaş Kalorisi

Yer lahanası kalori değerleri en düşük doğal besinlerden birisidir. Alabaş kalorisi 100 gramda sadece 27 kcal seviyesindedir. 100 gram alabaş turpu ayrıca 6.2 gram karbonhidrat, 1.7 gram protein ve 3.6 gram lif içerir. Yer lahanası kolesterol ise içermez.

Alabaş Zararları

Alabaş turpu için yapılan araştırmalara göre doğrudan spesifik ciddi bir yan etkisi bulunmamıştır. Buna karşın alabaş zararları için söylenebilecek en temel şey vücuttaki iyot emilimini düşürme gibi bir etkisi olduğudur.

Aşırı miktarda tüketimi vücuttaki iyot dengesinin bozulmasına yol açabiliyor. Bu nedenle de tıpkı diğer tüm besinlerde olduğu gibi uygun miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Turpgiller familyası besinlerine karşı alerjinizde bulunabilir ki oluşturabileceği alerjik reaksiyonlara hassasiyet göstermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap