Ahududu Neye İyi Gelir? Ahududun Faydaları ve Yemekte Kullanımı

Ahududu, reçel yapımında kullanımı ile nam yapmış, insan sağlığına faydaları ile gündeme gelmiş ve birçok hastalığıa iyi gelen efsane meyvedir.

Ahududu

Daha çok böğürtlen ile karıştırılmaktadır. Gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Daha çok yaz ayında olgunlaşsa da ilkbahar aylarında da oluşmaya başladığı bilinmektedir. Bazı yerlerde ahududu frambuaz olarak da anılmaktadır. Nemli bir iklime sahip olan topraklarda yetiştiği görülmektedir.

Ormanlık alanlarda yetiştiği görülmektedir. Daha öncesinde bitki popülasyonu açısından zengin olan ormanlarda açıklık bulunan yerlerde gelişim gösterdiği bilinmektedir. Boyları 60-90 cm arasında uzayabilen ve kırmızı meyveler veren çok yıllık odunsu bitkidir.

Birçok şekilde hayatımızda var olduğu bilinmektedir. Özellikle tatlı anlamında ahududu reçeli dikkat çeken bir tatlıdır. Aynı zamanda yapılan araştırmalarda arılar içinde iyi bir kaynaktır. Her ne kadar böğürtlen ile karıştırılsa da aslında görünüm bakımından çileğe de benzetilebilmektedir.

Ahududu Nasıl Saklanır?

Birçok meyve de olduğu gibi ahududu taze tüketilmesi uygun görülmektedir. Ama böyle bir şansınız yoksa dondurularak da tüketim yapılabilmektedir. Özellikle son yıllarda mevsiminde toplanan meyvelerin tazeliği kullanılarak paketlenmesi ile her mevsim tüketilebilir olduğu görülmektedir.

Ahududu nasıl saklanır diye araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak olan dondurucuda saklanma yöntemidir. Bunun için yapılması gereken ne kadarlık bir saklama yapacaksanız o kadar miktarda ahududu almanız gerekmektedir.

İyice yıkanarak ve temizliği yapılmış ahududu meyvesi süzdürülerek kuruması beklenir. Kuruması sağlanmış olan ahududular bir buzdolabı poşeti üzerine sıralı bir şekilde dizilimi sağlanır.

Üzerine tekrar bir poşet konularak bir kat daha dizilim sağlandıktan sonra başka bir buzdolabı poşetine özenlice konularak derin dondurucuda saklanabilmektedir.

Böylelikle yapılan saklama işlemlerinden sonra kullanmak istediğiniz an dondurucudan çıkararak kullanım sağlayabilirsiniz.

Özellikle meyve olarak tüketim sağlayabileceğiniz gibi tatlı ya da kek yapımı gibi ürünlerde de kullanım sağlayabilirsiniz. Hem daha pratik hem de her mevsim kullanabileceğiniz bir durum olmaktadır.

Ahududu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Birçok kullanıcı ahududu nasıl kullanılır şeklinde aramalar yapmaktadırlar. Ahududunun en çok tercih edilen kullanım yeri pastalar olmaktadır.

Hatta pastanın içinde en yakışan meyve olarak bilinmektedir. Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında en olgun dönemine ulaşmış olsa da dondurucudan çıkarılarak kullanım sağlanabilmektedir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi kahvaltı sofralarının en güzel tatlısı olarak bilinen ahududu reçeli yapımında da kullanılmaktadır.

Evde çok kolay bir şekilde reçelini yaparak tüketim sağlayabilirsiniz. İçinde bulunan yüksek C vitamini açısından da önem arz etmektedir ve vücut direncini sağlamaktadır.

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan tatlılar içinde süsleme yapımında kullanılmaktadır. Özelikle tatlı sütlülerin süslemesinde jöle olarak kullanım sağlanmaktadır. Hem renk katmak hem de güzel bir tat vermek adına güzel bir tercih olmaktadır.

Ahududu nasıl yenir ya da nasıl tüketilir şeklindeki soruların cevapları için her ne kadar da yukarıdakiler bulunsa da meyve olarak da tüketilmesi öngörülmektedir.

Aynı zamanda yeşil yaprakları da tam bir detoks ilacıdır. Ahududu yaprağı faydaları arasında ise yeşil yapraklar yıkanıp temizlendikten sonra kurutulmasıyla işlem yapılarak sağlanmaktadır.

Temizlenmiş ve yıkanmış olan yapraklar gün ışığında kurutulmalıdır. Kurutulan yapraklar daha sonrasında ahududu çayı olarak yapılabilir. Kaynamış suyun içine konulan yapraklar biraz demlenme sağlandıktan sonra tüketilebilir.

Ahududunun Faydaları

Ahududunun faydaları saymakla bitmez. Özellikle C vitamini içermesi nedeniyle ciddi bir bağışıklık güçlendirici olduğu da bilinmektedir. Vücuda direnç kattığı da yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

·       Her seferinde belirtilen C vitamini açısından zengindir. Bu da cilt üzerinde antioksidan özellik yaratmaktadır. Dolayısıyla yaşlanma belirtilerinin en aza indirgenmesini sağlayarak kırışıklıklara iyi gelmektedir.

·       Lif açısından da zengin bir meyve olan ahududu aynı zamanda kilo verimi için de önemlidir. Sindirim sitemi üzerinde doygunluk hissi sağlamaktadır. Bu da kilo veriminde önemli bir durum olarak bilinmektedir.

·       Vücutta oluşabilecek olan enfeksiyonları önlemede üstün niteliktedir. Antioksidan özellikleri çok güçlüdür ve bu güç domateste bulunandan 10 kat daha fazladır.

Kadınların en çok sorun yaşadıkları vajinal enfeksiyon ve bağırsak enfeksiyonlarında oluşuma yol açan bakterileri vücuttan uzaklaştırmaktadır.

·       Son zamanlarda yapılan araştırmalarda kanser tedavisi görenlerde de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Kansere karşı bir kalkan oluşturmaktadır. Yapılan hayvansal araştırmalarda birçok kanser türüne karşı etkili olduğu verilen bilgiler arasındadır.

·       Bağışıklığı güçlendirmekte ve vücuda enerji sağlamaktadır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaktadır. Özellikle gebelerde kullanımı çok fazla önerilmektedir.

·       Hafızayı güçlendirdiği de bilinen faydalar arasında yer almaktadır. Yaşlanmaya bağlı gelişecek olan hafıza güçlüklerini ortadan kaldırmaktadır.

Ahududu Nelere İyi Gelir?

Özellikle bir kadın meyvesidir demek çok daha doğru bir terim olmaktadır. Yapraklarından elde edilecek olan ahududu çayı regl sancılarını azaltmakta ya da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda döngüyü de düzenlemektedir. Böylelikle daha rahat ve sancısız bir dönem geçirilmektedir.

Aynı zamanda ahududu yaprağı faydaları arasında hamilelik aşamasının rahat tamamlanması için ilaç kullanımında kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle de tüketimi tavsiye edilmektedir. Çok çok uzun zaman öncelerine dayanan bir etki olarak bilinmektedir. Rahim açısından güçlendirme sağladığı verilen bilgiler arasındadır.

Her ne kadar hangi hastalıklara iyi geldiği bilinmese de yapılan gözlemlerde hamilelik ve regl açısından olumlu sonuçlar verdiği ortaya konulmuştur. Bu nedenle özellikle kadınların çok daha fazla tüketmesi önerilmektedir.

Ahududunun İçindeki Vitaminler Nedir?

Bazı yerlerde frambuaz olarak bilinen Ahududu içerisinde birçok vitamin bulundurmaktadır. Peki ahududunun içindeki vitaminler nedir?

Ahududu folik asit içeriği bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle de hamilelik için çok fazla önerilmektedir. Aynı zamanda E vitamini, C vitamini ve B6, B1 ve B12 vitaminleri açısından da oldukça zengin bir meyvedir.  Ayrıca protein, lif ve sodyum yönünden de zengindir.

Ahududunun Kalorisi

Ahududu kalorisi bakımından da oldukça hafifi bir meyvedir. İçinde bulunan lif sayesinde kilo veriminde de kullanılmaktadır. 100 Gram ahududunun kalorisi yaklaşık olarak 52-53 Kcal’dir. Besin değerleri açısından da oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Ahududunun Zararları Nelerdir?

Her besin maddesinde olduğu gibi ahududunun zararları nelerdir diye bakıldığında aşırı tüketimin yol açtığı problemler karşımıza çıkmaktadır. Normalden çok fazla tüketim yapılması mide ağrılarına yol açmaktadır. Hatta çok daha ileri giderek ishal ve ciltte oluşan döküntülere neden olmaktadır.

Her ne kadar hamilelik sırasında tüketimi uygun görünse de fazla tüketiminden kaynaklanan sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Östrojen hormonunun çok fazla salgılanmasını sağladığından gebelikte aşırı tüketimi düşük olmasına sebebiyet verebilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap