Ağaç Kavunu Neye İyi Gelir? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Ağaç kavunu her meyve gibi sağlığa faydalı olan bir türdür. Kullanım alan genelde tatlılardır. 60 kalori olan kavunun aşırısı zararlar neden olur.

Ağaç Kavunu

Turunçgiller arasında sayılan bir meyve olarak ağaç kavunu dikkat çekmektedir. Her ne kadar boyutu göz önüne alınınca ağaçta yetişmesi imkansız gibi görünse de bakıldığında saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır.

Bazı yörelerde Şadok diye anılan ağaç kavunu çok uzun zamandır ülkemizde yetiştirilmektedir. Oldukça kalın kabuklu olmasıyla dikkat çekmektedir.

Aynı zamanda tanesinin bazen 1 kilogramdan 4.5 kilograma kadar çıkabildiği verilen bilgiler arasındadır. Çok geç meyve veren ir ağaç olarak bilinmektedir. Bu nedenle  de ağaç kavunu fidanı dikimi geçekleştikten yaklaşık 3-4 yıl sonrasında ağaç kavunu meyvesi vermektedir.

Ağaç Kavunu Nasıl Saklanır?

Ağaç kavunu nasıl saklanır diye bir sorgulama gerçekleştiğinde ilk başta yer alan durum taze tüketilmesinden yanadır. Bazı yörelerde kurutularak saklandığı da görülmektedir. Kabuklarından ayrılan ağaç kavunu, küçük dilimlere ayrılmakta ve bu hali ile birlikte kurutulmaktadır. Durum böyle olunca da atıştırmalık olarak ön plana çıkmaktadır.

Bazı yerlerde de dondurulmuş meyve olarak saklanması da görülen uygulamalar arasındadır. Yine temizlenip ayılanmış meyveler, buzdolabı poşetine konularak saklama işlemi yapılmaktadır. Dondurulmuş halde de çok fazla bekletilmemelidir.

Ağaç Kavunu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ağaç kavunu yemeklerde nasıl kullanılır diye bakıldığıda yine yemeklerden ziyade tatlı yapımında kullanıldığı görülmektedir. Bu tatlı arasında en çok yapılanı da ağaç kavunu reçeli olmaktadır. En çok tüketilen şekli de budur.

Reçelin dışında marmelat olarak da dikkat çekmektedir. Ağaç kavunu marmelatı da kahvaltı sofralarında yerini an sağlam şekilde alan tatlılardan bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.

Ağaç Kavununun Faydaları Nelerdir?

Ağaç kavunu çok bilinmemesine rağmen birçok faydasının olduğu aşikardır. Ağaç kavunu faydaları saymakla bitmeyecek cinstendir. Vücuda sağladığı birçok olumlu etki bulunmaktadır.

Bakıldığında sadece meyvesinin değil kabuklarının da faydası olduğu bilinmektedir. Yutmadan ağzınızda çiğnemek kaydı ile ağız kokusundan kaynaklanan nefes problemlerini ortadan kaldırmaktadır.

Aynı zamanda içermiş olduğu vitamin ve mineraller açısından da iyi bir antioksidan olarak bilinmektedir. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine bağlı olarak meydana gelmesi muhtemel soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların da önüne geçmektedir. Hastalıktan yatma süresini daha aza indirgemektedir.

Mide bulantılarına bağlı olarak hastalıklara yol açan birçok problem için çözüm olmaktadır.

Hazımsızlık sıkıntısı olan birçok kişi üzerinde de bunu giderici etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Bütün bunlara bağlı olarak hem mideyi rahatlatması hem de sindirim sistemi üzerindeki etkisi göz önüne alınınca bu konuda kabızlık şikayeti olanların da tüketmesi öngörülmektedir.

Tüketen kişiler açısından kokusu afrodizyak etkisi yarattığı bilinmektedir. Özellikle erkekeler üzerindeki etkileri arasında sayılan bir özellik olarak belirtilmektedir.

Ağaç Kavunu Nelere İyi Gelir?

Ağaç kavunu birçok hastalığa ve oluşması muhtemel olan problemlere karşı savaşçı niteliğindedir. Bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ciddi anlamda vücudu birçok virüse ve bakteri kaynaklı hastalıklara karşı korumaktadır. Bu da vücudun direncinin artmasını sağlamaktadır.

Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında ağaç kavunu nelere iyi gelir dendiğinde en çok mide problemi yaşayanlara tavsiye edildiği belirtilmiştir. Bunun nedeni özellikle midede safra kaynaklı bulantıların önüne geçmektedir. Bundan dolayı oluşan kusmalar ve yanmalarda böylelikle son bulmaktadır.

Ağaç kavunu yaprağı ve kabuğunu koklamanın başka bir etkisi bulunmaktadır. Bu şekilde yapıldığında kronik baş ağrısı olan işilerde iyileşme görüldüğü belirtilmiştir. Bu da farklı bir fayda olarak görülmektedir.

Kurutulmuş olarak muhafaza yöntemlerinden bahsedildiği üzere hem atıştırmalık olarak kullanılabileceği gibi eşyaların arasına bir miktar yerleştirildiğinde güvelenmeyi de engellemektedir.

Aynı zamanda ağaç kavunu kabuklarının kaynatılması ile birlikte de hoş bir koku ortaya çıkacaktır. Bu da evinizde hava değişimi yaratacak ve ortamda bulunan virüs ve bakterilerin etkisiz hale gelmesini sağlayacaktır.

Ağaç Kavununun İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Ağaç kavununun içindeki vitaminler arasında en dikkat çeken vitamin P’dir. Çok nadir bitkide yer alan vitamin P, vücutta yaşlanma karşıtı bir etki yaratmasıyla bilinmektedir. Çok nadir besinlerde bulunmaktadır. Bu nedenle de ağaç kavununu tüketmek yaşlanma karşıtı bir etki ortaya çıkaracaktır. Bu da yıllara meydan okuyacağınız anlamına gelmektedir.

Ağaç Kavununun Kalorisi

Ağaç kavunu düşük miktarda kalori içermesi ile bilinmektedir. Bu nedenle de vücuda zarar verici bir kalorisi bulunmamaktadır.

Bir porsiyon ağaç kavununun kalorisi yaklaşık olarak 60 kalori olarak belirtilmiştir. Bu da diyet yapanların kullanımı için uygun bir kalori olarak bilinmektedir. Zayıflama üzerine her ne kadar da bir etkisi olmadığı söylense de düşük kalorili olması tüketilmesi açısından önemli bir meyvedir.

Ağaç Kavununun Zararları Nelerdir?

Ağaç kavunu faydaları her ne kadar çok fazla olsa da her meyve ve sebze de olduğu gibi faydalarının yanında zararları da bulunmaktadır. Aşırı tüketimden kaynaklanan zararlar ortaya çıkmaktadır.

Ağaç kavununun zararları arasında en başta gelenlerden br tanesi aşırı tüketim sağlandığında mide de ağrı ve kramplara yol açmaktadır. Midenizde farklı bir hastalık varsa ve bundan kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorsanız bir uzmana danışmadan tüketilmemesi önerilmektedir.

Özellikle gebelerde hiç tavsiye edilmemektedir. Kan sulandırıcı bir etkiye sahip olması nedeniyle gebelerde düşük ve erken doğum gibi risk faktörleri ortaya çıkmaktadır. Bu da zor dönemler yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Aynı zamanda kalp ve damar sorunları olanların bu konuda uzman bir hekimden bilgi almadan kullanmaları önerilmemektedir. Her ne kadar faydalı bir bitki olarak görülse de ağaç kavunu aşırı tüketiminden kaynaklanacak olan problemler ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap