Kulakta Kızarıklık Neden Olur? Tedavisi Mümkün müdür?

Kulakta Kızarıklık Neden Olur? Tedavisi Mümkün müdür? Kulakta meydana gelek kızarıklık farklı nedenler ile olur. Bu basit bir besinden kaynaklanacağı gibi hastalıktan dolayı da olabilir. Tedaviye tanı sonrası karar verilir.

Kulakta Kızarıklık Tedavisi

Kulakta kızarıklık tedavisi için öncelikle kızarıklığın nedeni tespit edilmelidir. Doğru teşhis doğru tedaviyi getirir. Kulak kızarıklığının pek çok nedeni vardır.

Kulak kızarıklığı bebek, çocuk, yetişkin her yaşta gözükebilir. Kulak kızarmasının sebepleri çok farklı nedenlere dayanır. Enfeksiyon, stres, kronik ve akut hastalıklar veya farklı sebeplerden kaynaklanan kulak kızarıklığı ve kulakta kızarıklık tedavisi yöntemlerini inceleyeceğiz.

Kulak Kızarmasının Nedenleri

Kulakta Kızarıklık

1.     Kulak Enfeksiyonu

Kulak kızarıklığının temel nedenleri arasında enfeksiyonlar gelir. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar üst solunum yolunda bulunur. Kulak ağrısı ile birlikte yutkunma ve çiğnemede zorluk yaşanıyorsa kulak enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.

2.     Bir cisim kaçması

Kulağın içine küçük çocuklar bazı nesneleri oyun amaçlı sokabilmektedir. Yetişkinler ise kulak temizliği amaçlı minik pamukları kulak içine yerleştirince farkında olmadan bir miktar kulak içinde kalarak kulak enfeksiyonu yaratır ve kulak kızarıklığına sebep olur.

3.     Aşırı Isı, ateş

Uzun bir süre ısıya maruz kalınca kulakta kızarma oluşur. Telefonda uzun süre konuşma, elektrikli ısıtıcı veya sobaya maruz kalma kulakların kızarmasına neden olur. Ateşin yükselmesi, bakteri veya grip gibi virüs kaynaklı ateşlenmeye bağlı olarak vücuttta oluşan bazı belirtilerden bir tanesi de kulak kızarmasıdır.

4.     Orta Kulak İltihabı

Kulakta Kızarıklık

Dış kulak iltihabı ve orta kulak iltihabı gibi nedenler Kulak kızarması oluşturur. Sinüzit ve kulak kepçesinde oluşan, dış kulak yolu iltihaplı hastalığı kulak kızarıklığına yol açar. Aynı zamanda migren ve yüksek tansiyon, sedef hastalığı, kulak kanalı enfeksiyonu da zaman zaman kulağın kızarmasına yol açar.

5.     Delme, Piercing

Kulakları delmek, piercing takmak kızarmaya sebep olabilir. Tepki olarak delinen kısım veya kulağın tamamı kızarabilir. Bu kızarıklık birkaç saat sürüp kaybolur, ancak iltihaplanırsa kızarıklık daha uzun sürer.

6.     Alerjiler

Kulak kızarıklığının bir başka nedeni de alerjilerdir. Hangi maddelerin hangi alerjik reaksiyonlara sebep olduğu değişiklik gösterir. Bazı durumlarda göz yaşarması, burun akması, hapşurma olur. Bazı alerjik reaksiyonlar ise kulak kızarmasıdır.

7.     Bazı Baharatlar

Aşırı baharat tüketimi, ciltte bazı kızarıklıklara yol açabildiği gibi kulağında kızarmasına neden olabilmektedir. Alerjiniz olan baharatları çok miktarda tüketmekten kaçınınız. Buna dikkat edilirse kızarıklık kontrol altına alınabilir.

Kulakta Kızarıklık Tedavisi

Kulak kızarıklığının yukarıda belirtilmiş nedenlerden hangisinden kaynaklığı bulunmalıdır. Çünkü buna göre tedavi şekli değişmektedir. İltihap ve enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik veya iltihap sökücü ilaçlar kullanmak gerekebilir. Kulak kızarıklığına neden olan gıdaların aşırı tüketilmesinden kaçınmak gerekir.

Alerjik reaksiyonlara neden olan besin ve baharatlardan Kaçınarak sade bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Hangi besinin alerjiye sebep olduğunu bulamıyorsanız, son zamanlarda tüketilen maddeleri bir hafta boyunca teker teker deneyerek keşfedebilirsiniz. Örneğin kızartmadan kaynaklığını düşünüyorsanız, 1 hafta boyunca hiç kızartma yemeyin. Eğer hala kulak kızarıklığı devam ederse demek ki başka bir nedenden kaynaklanıyor.

Bu şekilde alerji testi yapabilirsiniz. Buna rağmen geçmediyse alerji önleyen ilaçları kullanmak gerekebilir. İlaç son çare olarak denenmelidir. Öncelikle kızarıklığın gerçek sebebi bulunmalıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Kızarması tıpkı yetişkinlerdeki gibidir. Ancak bazı nesnelerin kulağa yerleşip yerleşmediği kontrol edilmelidir. Bebeklerde kulakta kızarıklık ve kaşıntı 1 hafta devam etmişse doktora baş vurunuz. Kulakta kızarıklık yanma şişlik ağrı ve yüksek ateş birlikte görülürse enfeksiyon kapmış olma olasılığı yüksektir. Kulak burun boğaz doktoruna baş vurmak gerekir.

Kulakta kızarıklık tedavisi ve yöntemlerini incelediğimiz bu yazımızda, üst solunum yollarında kulak, burun ve boğazın bağlantılı olduğunu hatırlatır, eşlik eden bir ağrı varsa doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap