.
.

Kemoterapide Kabızlık Neden Olur, Tehlikeli midir, Tedavisi Var mıdır?

Kemoterapide Kabızlık Neden Olur, Tehlikeli midir, Tedavisi Var mıdır? Kemoterapi, kanser tedavisinde sıkça kullanılır ve bazı yan etkieri, kabızlık gibi tehlikeli durumları ortaya çıkabilir. Tedaviye erken başlanmalıdır.

.
.

Kemoterapide Kabızlık

Kemoterapide Kabızlık Sağlık sorunları arasında en çok karşılaşılan hastalık kanser rahatsızlığıdır. Bir çeşit kan hastalığı olarak bilinen bu hastalık için çok sayıda tedavi şekli vardır. Kanser hastalığı günümüzde zengin hastalığı olarak ta bilinir. Kanser hastalığı tanısı konulan kişiler için hayat kaçınılması güç bir duruma gelir.

Hastane ya da tıp merkezleri tarafından istenen kan tetkikleri sonrasında kanser tanısı konulur. Ancak seçilecek olan hematolog doktorunun profesör olması uygulanacak tedavide önemli olan bir detaydır. Kanser tanısı konulan hastalara uygulanan ilk tedavi seçeneği kemoterapi tedavisidir. Ancak kemoterapi tedavisinden bir süre sonra hastalar kabızlık sorununu sık yaşarlar.

Kemoterapide Kabızlık Ne Sıklıkta Görülür?

Kemoterapide Kabızlık Ne Sıklıkta Görülür?

Amansız bir hastalık olan kanser kendi arasında gruplara ayrılan bir rahatsızlıktır. Sağlık alanında yapılan yenilikler kanser hastalarına umut ışığı oluyor. Yaşam ömrünü uzatabilen ve serum tedavisi olarak ta isimlendirilen Kemoterapi tedavisi hastayı tam olarak iyileştirmese de günlük hayatta daha rahat edilmesini sağlıyor.

Hastaya belirli aralıklarla uygulanan Kemoterapi diğer ismi ile Serum Tedavisi alındıktan sonra kanser rahatsızlığı yaşayan kişilerde kabızlık sorununa yol açıyor.

.

Hastaya uygulanan Serum Tedavisi  yan etkileri arasında kabızlık sorunu her Kemoterapi tedavisi  sonrasında her zaman yaşanıyor. Kemoterapi uygulanan tüm hastalarda kabızlık sorunu yüzde 10 oranında ve her kemoterapi tedavisi sonrasında görülüyor. 

Kemoterapide Kabızlık Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Her hastalığın tedavisi ve tedavi sonrası mutlaka yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Kanser hastalığı tanısı konulan hastalara uygulanan Kemoterapi tedavisi sonrasında da sık karşılaşılan kabızlık hastanın tüm hayatını olumsuz yönde etkiler.

Kabızlık sorunu ile ilgili konunun uzmanı bir hekimden destek almak gereklidir. Kemoterapi sonrası görülen kabızlık sorunu önlem alınmadığı takdirde daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bu bakımdan Kemoterapi tedavisi sonrasında kabızlık sorunu için gerekli olan kabızlık tedavi ilacı ya da şurup ile takviye yapılmalıdır.

 Kemoterapi uygulama aşamasında da kabızlık için gerekli olan ilaç tedavisine başlanması gereklidir. Bu detay Kemoterapi tedavisi sonrasında yaşanan kabızlık sorununu önemli ölçüde engellemeye yardımcı olur. 

Kemoterapide Kabızlık Neden Olur Ve Kimlerde Görülür

Kemoterapide Kabızlık Neden Olur Ve Kimlerde Görülür

Kemoterapi uygulanan tüm hastalarda Kemoterapi ilaçlarının içeriğinde yer alan yakan ilaç olması sebebi ile kabızlık sorunu ile karşılaşmak kaçınılması güç bir durumdur. Kanser hastalığı taşıyan kişiler için belirli dozlarda uygulanan Kemoterapi de kabızlık hastanın bağışıklık sisteminin düşük bir seviyede olması sebebi ile oluşur.

Kanser hastalığı taşıyan bayan ve erkeklere uygulanan kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinde yer alan kabızlık şikayeti sık karşılaşılan bir sorundur. Hastayı takip eden doktor kemoterapi sonrasında yaşanan kabızlık sorunu için lavman tarzında ilaç başlayabilir. Hasta uygulanan bu tedavi şekli ile önemli ölçüde rahatlama sağlar. 

Kemoterapide Kabızlık Yaşayan Hastanın Şikâyetleri Nelerdir?

.

Başlı başına bir sağlık sorunu olan kabızlık genellikle Kemoterapi tedavisi sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Kabızlık Hastalığı  genel olarak kanser tanısı konulan hastalara uygulanan Kemoterapi sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Kabızlık Hastalığı yaşayan kişilerin en çok şikâyet ettikleri konular arasında şiddetli karın ağrısı ilk sırada yer alır. 

Kabızlık hastalığı ile karşılaşan hastaların en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi de büyük tuvalete çıkamama sorunudur.  Hastalar kabız olma durumundan oldukça şikâyet ederler. Kemoterapi sonrası kabızlık yaşayan kişiler şiddetli baş ağrısından da şikâyet ederler. Kemoterapi sonrası kabızlık yaşayan hastaların bu durumu doktorları ile paylaşmaları gereklidir.

Kemoterapide Kabızlık Tanısı Nasıl Konulur?

Günümüzde Kemoterapi tedavisi sonrası sık karşılaşılan kabızlık tanısı doktor tarafından istenilen tetkikler sonucu ya da hastanın karın ağrısı ve büyük tuvalete çıkamama gibi konuları birebir paylaşması ile konulur.

Kabızlık sorunu ile karşılaşmadan önce bu durumu bilen doktor hastaya uygun tablet önererek kabızlık sorununu biraz da olsa önlemeyi sağlamalıdır. Hastanın karın ağrısını belirtmesi ile de kabızlık tanısını koymak mümkündür. Doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile kemoterapi de kabızlık tanısı konulabilir. Hastaya uygun tedavi şekli yine hastayı takip eden doktor tarafından önerilir.

Kemoterapide Kabızlık Tedavisi Mümkün Müdür?

Tüm kanser hastalarına belirli gün aralıkları ile doz doz uygulanan Kemoterapi de en sık karşılaşılan sorun kabızlıktır. 21 gün ara ile uygulanan Kemoterapi ilaçlarından bir hafta sonra hasta kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalır. Hastaya kabızlık tanısı konulduktan sonra ise karın yumuşatıcı tablet ilaçlar uygulanarak hastanın önemli ölçüde rahatlaması sağlanır.

.

Şayet tablet şeklinde uygulanan kabızlık tedavisi etki etmezse hastaya yine karın bölgesini yumuşatan kabız şurupları önerilir. Kemoterapi de kabızlık sorunu tedavisi mümkün olan bir durumdur. Hastaya yağ takviyesi içeren ilaçlar verildiğinde hasta kabızlık sorununda rahatlama sağlar.

Kemoterapi tedavisi sonrasında yaşanan kabızlık sorunu tedavisi mümkün olan bir sorundur. Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi de kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kendilerini takip eden doktorla bu sorunu paylaşmaları aynı zamanda doktorun vermiş olduğu tavsiyelere uymaları gereklidir. 

 

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap