Çörekotunun Yararları

Çörekotunun Yararları Çörekotu binlerce yıldır şifalı bitki olarak sayılmakta hatta kutsal kitaplarda bile yer almaktadır. Bunca adının geçmesinin elbette ki g..

Çörekotu binlerce yıldır şifalı bitki olarak sayılmakta hatta kutsal kitaplarda bile yer almaktadır. Bunca adının geçmesinin elbette ki geçerli nedenleri vardır. Özellikle son zamanlarda kansere karşı korunmada ve kanserli hücreler ile savaşmada etkili olduğu bilindiğinden daha da önemi artmaktadır.

Çörekotu denilince akla gelen diğer yararları da ağrıları hafifletme özelliği, saçları güzelleştirdiği, astım hastalarına iyi geldiğine yönelik yararlarıdır.

Çörekotunun Sağlığa Yararları

Pankreas Kanseri: ABD’de yapılan bir araştırmada çörek otu yağında bulunan çeşitli kimyasal maddelerin pankreas kanserli hücrelerin gelişimlerini durdurduğunu ortaya koymuştur. Üstelik bu hücreleri durdurmakla kalmayıp, kanserli hücreleri de öldürerek kanserli hücre sayısını azaltmakta olduğu bulunmuştur.

Kolon Kanseri:

Yine kolon kanserinde de oldukça etkili olan çörekotu, yapılan araştırmalarda kanserli hücrelerde azalmalara neden olduğu saptanmıştır.

Meme Kanseri:

Son yıllarda özellikle kadınlar arasında artış gösteren bir kanser türü de meme kanseridir. Yine çörekotu yağı kullanılarak yapılan bir araştırmada kanser hücrelerinin tedavisinin önemli bir bölümünün tedavi edildiği saptanmıştır.

Beyin Kanseri:

Yapılan incelemelerde beyin kanserleri içerisinde en ölümcül olanlardan olan bir türün yine çörekotunda bulunan bir bileşen ile yavaşlatılabilindiği görülmüştür. Yine beyinde kurşun zehirlenmesi sonucu oluşan hasarlar da çörek otu ile giderilebilinmektedir.

Hipertansiyon:

Günümüzde kalp rahatsızlıklarının başında kan basıncının yüksek olma durumu yani hipertansiyon gelmektedir. Çörek otu kullanarak yükselen kan basıncının düşmesi de sağlanabilmektedir. 2008’den bu yana bilinen bu durum yapılan araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Üstelik düzenli olarak çörek otu kullanımı ile kötü kolesterolün düşürüldüğü, damarların temizlendiği de görülmüştür.

Antioksidan:

Kansere karşı korunmada bir numaralı etkenler şüphesiz antioksidanlardır. Çörekotunun da antioksidan etkisi uzun yıllardır bilinmekte ve kansere karşı korunmada önemli bir gıda olarak görülmektedir.

Üstelik çörek otu hali hazırda kanser tedavisi gören kişilerin radyasyon etkilerini azaltmak için de kullanılması önerilen ek gıda olarak görülmektedir.

İçerdiği Vitamin ve Mineraller:

Vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olan çörek otunda, miristik asit, palmitik asit, proteinler, B1, B2, B3 vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, bakır, çinko başta olmak üzere 100’ün üzerinde kimyasal bileşen bulunmaktadır.

Romatizma:

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre düzenli olarak çörek otu tüketen kişilerde romatizmaya bağlı iltihaplanmaların önlenebilindiği saptanmıştır.

Bağışıklık Sistemi:

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çörek otu yağı radyasyon sonucunda düşen bağışıklık sistemini tekrar güçlendirmeyi başarmıştır. Bu nedenle özellikle radyoterapi gören hastalar için bir yandan çörek otu kullanımı uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Astım:

Bilindiği üzere çörekotunun iltihap önleyici de bir etkisi bulunmaktadır. Bu da hava kanallarının iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit, astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde çörekotunun etkili olduğunu göstermektedir.

Alerjiler:

Çörekotunun içerisinde bulunan Omega 3, kullanılan alerji ilaçlarının etkilerini artırır ve alerjik belirtilerin en aza inmesine yardım eder.

Saçlar:

Özellikle çörekotunun yağı saçlara sürüldüğünde saçı nemlendirir ve bakımını yapar. Üstelik yine saç tellerinizin güçlenmesini isterseniz çörekotu yağını sizlere önerebiliriz.

Boğaz Ağrısı:

Çörekotunun iltihaplanmalara iyi geldiğini söylemiştik. Aynı şekilde boğaz iltihaplanmalarında ve bademcik iltihaplanmalarında da çörek otu yağı son derece faydalı olacak ve ağrılarınızın giderilmesini sağlayacaktır.

Epilepsi:

Yapılan araştırmalar sonucu çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltan çörekotu yağı uzmanlarca tedaviye ek gıda olarak öneriliyor.

Migren:

Çörek otu yağının ağrı hafifletici etkisi özellikle akut ya da kronik migren rahatsızlıklarında son derece etkilidir. Ağrınızın başladığını hissettiğinizde alnınıza, ensenize, göz üstlerinize çörek otu yağı sürerek ve burun deliklerinize de bir iki damla sürerek ağrınızı hafifletebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap