.
.

D Vitamini İçeren Yiyecekler

D Vitamini İçeren Yiyecekler   D vitamini diğer vitaminlerle kıyaslandığında daha arka plandaymış gibi düşünülse de aslında hayatımızın bağlı olduğu bir d..

.
.

D vitamini diğer vitaminlerle kıyaslandığında daha arka plandaymış gibi düşünülse de aslında hayatımızın bağlı olduğu bir doğal kaynaktır. Vücudumuza D vitamini takviyesi yapabilmek için diğerlerinden çok daha kısıtlı bir yelpazeye sahibiz. Ancak buna karşılık tüm ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz doğal besinler bulabilmekteyiz. D vitamini içeren yiyecekler için biraz dikkatli olmamızda fayda var. Çünkü az olması kadar çok alınması da zarara yol açabilmektedir.

Küçük yaştan itibaren belirli bir düzeyin üzerinde D vitamini alınması gerekir. Bunu sağlayabilmek sağlıklı bir gelişim, hücre yapısının gelişimi, kas ve kemik dokularının büyümesini gerçekleştirir. Ancak farkında olmadan eksiklik gerçekleşirse D vitamini içeren besinler tüketmediğiniz için pişman olabileceğiniz bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Kemik yapısı üzerinde en önemli enzimler arasında bulunduğunu yineleyelim. Kemiklerin yumuşaması, dokularla bağların kopması, dişlerin sağlıksız bir hal alması tamamıyla D vitamini eksikliği olarak nitelendirilebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamini alamaması beslenme alışkanlıklarına yönelik yanlışlıklara bağlıdır. Bunu düzeltebilmek ise D vitamini içeren besinler tüketmekten geçer. Besinlerin dışında ise güneş ışığının doğrudan alınması D vitamini dönüşümünü mümkün kılar. Böylece yeterli miktarda dozu almış oluruz.

D Vitamini Hangi Besinlerde Var?

D vitamini yiyeceklerden alınabildiği gibi güneşin zararlı ışınlarının haricinde kalan sentezinden de alınabilmektedir. Hatta son yıllarda yapılan araştırmaların tamamı vitaminin ne denli alınabileceğini gözler önüne sermek üzerine yoğunlaşmıştır. Vitaminin yalnızca beşte birini besinlerden aldığımıza ilişkin varsayımlar kanıtlanma evresine bir hayli yaklaşmıştır. Geri kalan kısmı ise güneşin zararsız olduğu yatay pozisyondaki zaman diliminde depolamaktayız.

İstiridye

.

Aslında Türkiye’de pek tercih edilmeyen bir deniz ürünü olması İstiridye’nin tüketiminin az olmasını sağlıyor. Bakıldığı zaman diğer deniz ürünlerinden de ayrılmasını bu sağlıyor. Fakat İstiridye ile D vitamini haricinde çinko, selenyum, demir, manganez, bakır ve B12 vitaminlerini de almış oluyoruz. Dolayısıyla en yararlı deniz ürünleri arasında bulunmasına karşın tüketilmediğini görebilmekteyiz.

Balık ve Deniz Ürünleri

Balıkların tamamında olmasa da özellikle uskumru, somon ve ton balığı D vitamini içeren besinler arasında önemli bir konuma sahiptir. Alacağınız vitaminin dışında da birçok minerali barındırdıkları için haftanın 2 günü yenmesi önerilir. Sağlıklı beslenme kriterlerinde olmazsa olmaz durumlar arasındadır.

Balık Yağı

Bilinçsiz tüketilen balık yağı Türkiye’de oldukça revaçtadır. Fakat standart bir insanın günlük ihtiyaç duyacağı D vitamininin çok fazlasını aldıklarını da söylemeden geçmeyelim. Örneğin 100 gram balık yağı yiyebilen birisi olacağını zannetmiyoruz. Fakat balık yağının 1 yemek kaşığı tüketilmesi 3-4 günlük ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayacaktır. Bu bilinçli tüketim mümkün olmasına karşın bilinçsizce tüketilirse zararlı yönlerinin olabileceğini gözler önüne seriyor.

Yumurta

D vitamini açısından çok zengin bir besin olmasa da bir yumurta yiyerek ortalama olarak %5’ini karşılayabileceğiniz bir günlük dozajdan bahsedebiliriz. Daha çok B12 ve protein yönüyle ön planda olan besinin tüketilmesi yararlı olacaktır.

.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ya da süt ürünlerinde tam yağlı besinler çok fazla önerilmez. Bu besinlerin az yağlı ya da yağsız olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Dolayısıyla tam yağlı ürün tüketirseniz de protein ve D vitamini yönünden güçlü bir bileşene sahip olacağını söyleyebiliriz.

Soya Sütü

Güçlendirilmiş ürünler arasında yer alan ve ortalama olarak ihtiyacınızın %20’sini tek başına karşılayabilecek olan Soya sütü 100 gram ile bunu başarabilmektedir. Yani bir bardak içmeniz gün içinde büyük oranda avantaj sağlayacaktır.

Patates

Haşlanmış patates tüketerek D vitamini ihtiyacınızın 100 gramda %1’lik kısmını karşılamanız olasıdır. Çok zengin olmasa da gün içerisinde tüketebileceğiniz besinler arasında yer edinebilir.

Mantar

.

Yine 100 gram pişmiş mantarın %7 oranında günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılayacağını söyleyebiliriz.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği ile farklı sağlık sorunları yaşayan insanların gerçek anlamda birçok hastalığa gebe olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü D vitamini içeren besinler arasında geniş bir yelpazeye rastlanamıyor. Rastlanmış olsa dahi en iyi ihtimalle tüm besinlerden düzenli olarak almanız size %30-35’lik bir ihtiyacı karşılamanızı sağlayacak. Bunun ötesinde D vitamini alabilmek ise güneşin dik konumda olmadığı, yani zararlı olabilecek saatler dışında güneş ışını almanıza bağlıdır.

Genel anlamda D vitamini eksikliği görülen hastaların belli başlı ortak yönleri vardır. Bunlarda en belirgin olanı güneş görmeyen kişiler olmasıdır.

Güneşe çıkamayan kişiler
Yeteri miktarda güneş ışığını belirli saatlerde alamayan kişiler

İleri yaşlılar
Cilt tipi esmer olanlar, koyu renk cilde sahip olan kişiler

Emzirme dönemindeki kişiler
Yağ emme sorunu yaşayan kişiler

.

Kolesterol ilacı kullanan kişiler
Epilepsi hastaları

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap