Ayvanın Faydaları

Ayva, elma ve armut ile birlikte gülgiller familyasına aittir ve sonbahar meyvesidir. Faydalarının saymakla bitmeyeceği ayva, sonbahar meyvesi olması ile vücud..

Ayva, elma ve armut ile birlikte gülgiller familyasına aittir ve sonbahar meyvesidir. Faydalarının saymakla bitmeyeceği ayva, sonbahar meyvesi olması ile vücudun C vitamini ihtiyacının hemen hemen ¼’ünü tek başına karşılayabilmektedir. Bunun yanında bol miktarda besin lifi içerir bu da faydaları arasında önem sahibidir. C vitamini ve lif içermesinin yanında ayva; A vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, folat, B6 vitamini, niasin ve potasyum gibi vitamin ve mineralleri de içermektedir.

Ayvanın Sağlığa Yararları

Antioksidan Olarak Ayva: Başta da belirttiğimiz gibi ayva, son bahar meyvesi olmasının da etkisiyle bol miktarda C vitamini içermektedir. Haliyle bu durum vücudun mevsimsel hastalıklara karşı geliştireceği antioksidanlara fayda sağlayacaktır.

Peki, ne işe yarar bu antioksidanlar ve neden vücuda ihtiyacı olan antioksidanları almalıyız? Antioksidanlar vücudumuzu hasta yapan etkenlere karşı savaşır, bunları dengeler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu sebeple de özellikle kış mevsiminde antioksidan alımınıza dikkat etmenizi öneririz.

Besin Lifi Olarak Ayva:

Besin lifi, normal bir sindirim sistemi için olmazsa olmazlar arasındandır. Çünkü hem kabızlık hem de ishal ile korunmada etkili bir üründür. İshal durumunu dışkıyı suda çözünmeyen besin lifleri kalınlaştırarak, kabızlığı ise tam tersi dışkıyı yumuşatarak önlerler. Eğer siz de ayva gibi besinler ile yeteri miktarlarda besin lifi almazsanız hemoroit gibi rahatsızlıklar ile karşılaşma olasılığınız da artar.

Uzmanların belirttiğine göre, kadınlar günde ortalama 25 gram, erkekler ise 35 gram kadar besin lifi almalıdırlar. Siz de eğer daha sağlıklı bir sindirim sisteminiz olsun istiyorsanız ayva kullanımını artırarak bunu sağlayabilirsiniz.

Kan Basıncı (Tansiyon):

Kan basıncının dengede ve düzenli tutulabilmesi için potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. Ayva da potasyum bakımından zengin bir meyve olduğu için günde 1 orta boy ayva tüketerek vücudunuzun günlük potasyum ihtiyacının belli bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

Bununla birlikte günlük tüketeceğiniz 3-4 kase kadar taze meyve ya da sebze ile de günlük potasyum ihtiyacınızı karşılayabilir ve tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz.

Böbrek Sağlığına Faydaları:

Böbrek sağlığının korunmasında etkin rol oynayan potasyum ayvanın içeriğinde önemli oranda bulunmaktadır. Özellikle böbrek taşı düşürme konusunda endişeleriniz ve rahatsızlıklarınız varsa, böbreklerinizi korumak istiyorsanız ayva tüketimini arttırmayı deneyebilirsiniz. Uzmanlar günlük ayva tüketimi sayesinde böbrek rahatsızlıklarını en aza indirebileceğinizi belirtmektedir.

Bu hususta dikkat edilmesi gereken bir nokta da potasyum tüketiminin sağlıklı böbrekleri koruma amaçlı iyi bir yöntem olması ancak böbrek taşı düşüren birisinin dikkatli tüketmesidir. Ayva tüketimi yapacaksanız eğer öncelikle doktorunuza başvurmak da çok mantıklı bir hareket olacaktır.

Kolesterol:

Kolesterolünüz sürekli yüksek çıkıyorsa eğer ayva yaprağını ve ayvayı tüketmeyi artırabilirsiniz. Ayvanın bilhassa da ayva yaprağının özünde bol miktar antioksidan bulunması damar tıkanıklığı olasılığını da en aza indirecektir.

Ayvanın Diğer Yararları:

Saydığımız bu yararların yanında ayva tüketiminin içerisindeki pek çok farklı vitamin ve mineralden dolayı farklı faydaları da bulunmaktadır. Örneğin dilimlenmiş ayvaları ağrıyan eklemlerinize sürebilirsiniz, böylece ağrınızın hafiflediğini göreceksiniz. Yine ayva dilimleri ya da ayva suyu ile cilt bakımı yapmak, ağrıyan gözlere sürmek de faydalı olacaktır. Sert bir öksürüğü yumuşatmanın en iyi yollarından birisi de ayva suyu ya da ayva çayı içmek olacaktır.

Ayvanın Besin Değerleri ve Kalorisi:

1 adet orta boy ayvada yaklaşık olarak:

52 kalori,
8 mg C vitamini (vücudumuzun günlük ihtiyacının %23’ü)
8 IU A vitamini (günlük ihtiyacımızın %1’i)

7 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %7’si)
181 mg potasyum (günlük ihtiyacın %5’i)

8 mg folat
2 mg niasin

1 mg kalsiyum
6 mg demir

4 mg magnezyum
6 mg fosfor

1 mg bakır
6 mg selenyum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap