.
.

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?   Mide ekşimesi nedir?   Mide ekşimesi, yani diğer bir adıyla reflü. Mide asitlerinden dolayı yemek borusunun tahriş ol..

.

Mide ekşimesi nedir?

.

Mide ekşimesi, yani diğer bir adıyla reflü. Mide asitlerinden dolayı yemek borusunun tahriş olması durumudur. Karnın üst tarafı ve göğüs kemiğinin alt tarafında yanma rahatsızlığı oluşur.

Mide Ekşimesi, aşırı yemek tüketimi ve ağır yenilen besinler sonrasında yaşanıyor ise beslenme değişikliği yaparak bu şikayetleri azalabilir ve yok edebilirsiniz.

Ancak ağır beslenmemenize rağmen, hafif besinler sonrasında bile mide ekşimesi problemi ile karşılaşıyorsanız, bu rahatsızlıklar reflü ya da gastrit hastalığının belirtileri olabilir. Erken teşhis koyulması, reflü ve gastrit tedavisi için çok önemlidir. Beslenme düzeni ve doğru besinlerin alınması ile bu hastalığınız büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Mide ekşimesi
Mide ekşimesi

Mide ekşimesi rahatsızlığınız ara sıra meydana geliyorsa bazı besinler hastalığınıza iyi gelebilir, bazı besinlerden ise uzak durmanız gerekmektedir.

Mide Ekşimesine İyi Gelebilecek Besinler

Mide ekşimesinin genel sebebi, aşırı miktarda mide asidi üretimi sonucunda meydana gelmektedir. Mide asidi, gıdaların sindirimi ve parçalanması için gerekli olup normal derecedeki asit üretimi mideye ve mide zarına herhangi bir zararı bulunmaz.

Ancak normalden fazla mide asidi üretimi oluyor ise ve reflü hastalığınız varsa bu asitler yemek borusuna kadar çıkabilir. Mide asidi, mide de uygun ortam olduğundan dolayı normal koşullarda zarar görmeyebilir ancak yemek borusu için uygun bir ortam değildir. Asit yemek borusuna çıkarsa, bir süre sonrasında yemek borusu tahriş olmaya başlar. Bu tahriş sonrasında göğüste ağrı ve yanma hissi hissedilebilir.

.

Ülser sebebi ile mide zarı zarar görmüş ise bu durumda mide asidine karşı savunmasız hale gelen mide de ekşime meydana gelir.

Mide ekşimesinin önlenebilmesi için, sindirimi zor olan gıdalarla beslenmekten kaçınmak ve mide asidini arttıran diğer besinlerden de uzak durmak gerekmektedir. Eğer mide ekşimesi probleminizi nadiren yaşıyorsanız, hem ağır yağlı hem de baharatlı bir et yemeği sonrasında yaşanabilecek olan mide ekşimesi şikayetinize şaşırmamanız gerekiyor.

Mide asidinin fazla salgılanmasını sağlayan greyfurt, portakal gibi asitli meyveler, reflü hastalarında mide asidinin ağza kadar gelmesine ve göğüs ağrısı şikayetlerine yol açabilir. Bunların dışında kafeinli içeceklerin tüketimi ve kahve tüketimi, çikolata, alkol ve nane tüketiminin de mide ekşimesi problemlerine yol açtığı hatta şiddetlendirdiği bilinmektedir.

Mide Ekşimesine Çözümler

Mide asidinizi azaltmak için bir parça ekmek yemek iyi gelecektir.
Yemek sonrasında zorlayan fiziksel aktivitelerden uzak durun.

Sırt üstü uzanmayıp, oturur pozisyonda ve sırtınız dik olacak bir şekilde ayaklarınızı uzatıp oturabilirsiniz.
Yemeklerden sonra tatlı yemeyin ve kahve, çay tüketiminden kaçının.

Sakız çiğnerseniz mide asidinde bir miktar azalma olabilir. Ancak uzun süre sakız çiğnemek de gaza sebep olacağından sakız çiğneme sürenizi kısıtlayın.

Sigara alışkanlığınız varsa mide ekşimeniz geçene kadar içmeyiniz.
Karnınız acıktığında 1 adet haşlanmış patates yiyebilirsiniz.

.

Yatakta sırt üstü uzanıp, ekstra yastık kullanarak başınızı yüksek tutacak şekilde yatmanız iyi olacaktır.
Yemek borusunun temizlenmesi ve mideyi rahatlatıcı özelliğiyle de bilinen zencefil çayını ılık bir şekilde içebilirsiniz.

Mide ekşimesi olmaması için tedbirler

Çikolata tüketimini azaltın, hatta bırakın
Cips ve kraker gibi atıştırmalıklardan uzak durun

Aşırı baharatlı yiyecek tüketimi mide ekşimesine sebebiyet verir
Kafeinli içecekler mide asidi üretimini arttırır

Kola ve benzeri gazlı ürünlerden uzak durun
Asitli meyveler mide ekşimesi için sağlıklı değildir
Öğün sayınızı arttırarak küçük öğünler yemeye çalışın

Midenize yüklenmeden hafif öğünler yemeye çalışın. Mide ekşimesi kişiden kişiye değişen gıdalar tarafından meydana gelebilir. Bu yüzden bir not defteri edinerek rahatsız eden kelimeleri not edip o gıdalardan uzak durabilirsiniz.

Tüm bu önlemlere rağmen mide ekşimesi rahatsızlığınız oluyor ise doktora başvurarak hem tedavi amaçlı hem de altında yatan başka bir hastalık olup olmadığını öğrenmek amacı ile tedavi olmanız önerilmektedir.

.

2 yorum

MEHMET TİRYAKİ  -  Mart 3, 2022 / 8:09 pm

Yemek yeşilden bir saat sonra midem yanıyor eşli ne gibi oluyor sizce ne iyi gelir yanmaması için ne yapmalıyım şuan bilemiyorum doğrusu

Merhaba ben de midemde yanma boğazıma kadar yanma geyirme kusma oluyodu sigarayı bıraktım 8 ay hiç yemek dokunmadı sigaraya tekrar başladım aynı sorunlar yine basladi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap