nın İnsan Sağlığı İçin Faydaları

Akdeniz menşeili olan yeşil yapraklara sahip roka, lahana ve karnabaharın da içerisinde olduğu “Brassicaceae” ailesine mensuptur. Turpgiller ailesinden sayılır..

Akdeniz menşeili olan yeşil yapraklara sahip roka, lahana ve karnabaharın da içerisinde olduğu “Brassicaceae” ailesine mensuptur. Turpgiller ailesinden sayılır ve Latince ’de “Eruca sativa” olarak adlandırılır.

A ve C vitamin türleri bakımından zengin ve yüksek seviyede demir ve kalsiyum bulundurması rokanın faydaları arasında öne çıkanlarıdır.

Yeşil yapraklı sebzeler arasında kuvvetli aroması ile öne çıkan rokayı balığın yanında tüketebilir, salata yapımında, sebze ve et yemeklerinin içerisinde ve makarnaya sos yapımında tercih edebilirsiniz.

Rokanın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Karotenoid İçermesi:

Kale ile patatese oranla düşük miktarda karoten içermesine göre roka hatırı sayılır oranda beta karoten içeren bir sebze sayılabilir.

Yapılan araştırmalar beta karotenin antioksidan özelliğinin makula dejenerasyonu ve kanser gibi rahatsızlıkların oluşumunda ve ya yavaşlatılmasında yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Pancar ve pazı yaprağı, roka, ıspanak, lahana gibi yaprakları yeşil olan karotenoid seviyesi yüksek sebzeleri tüketmek genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Kalsiyum İçermesi:  

Oksalat yapısı gereği vücudun kalsiyum emilimini olumsuz etkiler. Pek çok sebze hem kalsiyum bakımından zenginken hem de oksalat bulundurduğu için kalsiyumun emilimini zorlaştırır.

Bu tür sebzeler verilebilecek en iyi örnek ıspanaktır. Yüksek seviyede kalsiyum bulunduran ıspanak aynı zamanda oksalat barındırması sebebi ile vücudun kalsiyumu tamamen ememesine neden olur.

Vücudunuza kalsiyum takviyesi yapmak istiyorsanız sebzelerinizi tüketirken kalsiyum miktarının yanı sıra içerdiği oksalat miktarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu konuda kalsiyum takviyesi için rokayı tercih edebilirsiniz.

Folat İçermesi:

0,1 kg roka gün içerisindeki ihtiyacınız olan folatın %24 gibi bir oranını karşılar. Bu miktar ile folat bakımından zengin bir sebze sayılan roka aynı zamanda hamilelik döneminde bebeği “nöral tüp defenkteri” isimli doğum kusuruna karşı korumaya yardımcı olur.

C Vitamini İçermesi:

C vitamini antioksidan bir vitamindir ve yalnızca cildinizi değil bütün organlarınızı da rahatsızlıklara karşı muhafaza eder. Bu vitamin bakımından zengin olan rokayı hastalıkları önlemek için tüketmenizi öneririz.

A Vitamini İçermesi:

A vitamini içeren sebzeler listesinde bütün listelerde ilk sırada yer alan roka, doktorlar tarafından da A vitamini eksikliğinde tavsiye edilen en önemli sebzedir.

Göz sağlığı için en önemli vitaminlerden olan A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, göz iltihaplanması, kornea problemleri ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar açığa çıkabilir.

K Vitamini İçermesi:

Kemiklerin gelişimi ve kemiklerimizin sağlığının korunması açısından en önemli vitamin K vitaminidir. 0,1 kg taze roka içerdiği K vitamini miktarı ile gün içerisinde ihtiyacınız olan K vitamini miktarını kendi başına karşılayabilmektedir.

Ayrıca düzenli olarak K vitaminli gıdalar tüketmeniz, ilerleyen yaş itibari ile oluşabilecek beyin hücreleri tahribatını minimuma indirger.

Rokanın Diğer Önemli Faydaları

Kansere Karşı: Yapılan araştırmalar sonucunda “glukozinolat” içeren sebzelerin özellikle bağırsak ve akciğer kanserine yakalanma ihtimalini düşürdüğü görülmüştür. Diğer turpgiller familyasındaki sebzelerle birlikte roka da sülfür içermesi ile “glukozinolat” de bulundurmaktadır.

Kanserden korunmak için “Ulusal Kanser Enstitüsü” içerisinde glukozinolat bulunan sebzeleri tüketmenizi önermektedir.

Glukozinolat içeren sebzelerin uzun zaman boyunca aşırı seviyede tüketilmesi hipotiroid rahatsızlığı görülme oranını artırmaktadır. Bu duruma düşmemek için dikkat etmenizi ve ne kadar tüketmeniz konusunda tavsiye almak için bir uzmana danışmanızı öneririz.

Kilo Verme Amacıyla:

Diyet yapanların tercih edebileceği lezzetli bir atıştırmalık olan roka 100 gramında 25 kalori içermesinin yanında mineral ve vitamin olarak da çok zengindir.

Cinsel İsteksizlik İçin:

Eski çağlarda Mısır ve Roma medeniyetlerinde “afrodizyak” olarak rokanın kullanıldığını gösteren belgelere rastlamak mümkünüdür.

Şu an ki araştırmalar dahilinde ise rokanın havayı kirleten maddelerin vücudumuza emilimini önlemesinden kaynaklı afrodizyak etkisi olduğunu göstermektedir.

Besin Değeri ile Roka

Taze rokanın 100 gramının içerisinde; 25 kalori, 2373 IU A vitamini, 0,4 miligram E vitamini, 15 miligram C vitamini ve 109 mcg K vitamini bulunur. Vitaminler bakımından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde 0,1 miligram riboflavin, 97 mcg folat, 0,1 miligram B6 vitamini, 160 miligram kalsiyum, 1,5 miligram demir ve 47 miligram magnezyum bulunur.

Bunlara ek olarak 52 miligram fosfor, 369 miligram potasyum, 27 miligram sodyum, 0,5 miligram çinko, 0,1 miligram bakır ve 0,3 miligram manganez vardır. Son olarak 97,1 gram su, 3,7 gram karbonhidrat, 0,7 gram yağ, 170 miligram omega 3 asidi, 130 miligram omega 6 asidi ve 2,6 gram protein içerir.

Roka Nasıl Seçilmeli ve Muhafaza Edilmelidir?

Her mevsim temin edebileceğiniz bir sebze olan roka seçilirken yapraklarının canlı olması önemlidir. Sararmış ve koyu renkte yapraklara sahip rokayı satın almayın.

Rokanızı bol su ile yıkayın ve toz, tarım ilacı gibi zararlı şeylerden temizlemek için de sirkeli su da 20 dakika bekletin. Bunun için 1 litre suya yarın su bardağı sirke ekleyin.

Muhafaza etmek için ise buz dolabında plastik koruyucu poşet içerisinde 3-4 gün taze bir şekilde saklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap