Omega 3 içeren Yiyecekler

Omega 3 içeren Yiyecekler   En önemli yağ asidi olarak kabul edilen Omega 3 vücudumuz için en gerekli gıdalar arasındadır. Çünkü vücudumuz kendisi birçok ..

En önemli yağ asidi olarak kabul edilen Omega 3 vücudumuz için en gerekli gıdalar arasındadır. Çünkü vücudumuz kendisi birçok enzimi üretebilmesine karşın Omega 3 yağ asidi üretemez. Böylelikle beslenme şartlarını yerine getirebildiğimiz kadarıyla bu doymamış yağ asidini vücudumuza alabiliriz. Sağlığımız için önem teşkil etmesinden ötürü de beslenme alışkanlıklarımızda omega 3 içeren yiyecekler önemli bir kısmı kapsamaktadır.

EPA ve DHA ile bir arada düşünülerek vücudun ihtiyaç duyduğu kadar alınması gereken yağ asidinin hemen her organ ya da hücresel yapı için önemli olduğunu söylemeliyiz. Hastalıkların tedavisinde, bağışıklık sistemimizde, enfeksiyonların ve yaraların iyileşmesinde büyük rol oynamaktadır.

Dış kaynaklardan alınabileceği gibi doğal besinlerden de ihtiyacımızı karşılayabilmekteyiz. Bu nedenle doğal yollardan Omega 3 içeren besinler tüketmek en doğrusu olacaktır.

Kolesterol, şeker, zihinsel fonksiyonlar, beyin ve kalp rahatsızlıkları, tansiyon gibi en önemli hastalıklar için büyük bir öneme sahip olduğundan beslenme listeleri için vazgeçilmez noktalardadır.

Her insanın günlük olarak tüketim miktarını doktor kontrolünde kolayca belirleyebileceği, aynı zamanda farklı hastalıklar ve ilaç kullanımlarında da mutlaka doktor gözetiminde olması gereken bir kullanım oranına sahiptir. Herkesin aynı miktarda Omega 3 yağ asidi alması, bunu özellikle de besin takviyesi gibi doğal olmayan yollardan yapması tehlikeli durumlara sebep olabilir.

Omega 3 Hangi Besinlerde Var?

Omega 3 içeren besinler arasında farklı miktarlarda olsa da geniş bir yelpazeden bahsedebiliyoruz. Bu dengeyi ise koruyacak olan kişi bizzat doktorunuzdur. Çünkü doktorunuz tarafından Omega 3 alımına önerilen miktar tamamen sizin vücudunuzun ihtiyacına yöneliktir. Halk arasında yapılan en büyük yanlışlık ise yararlı olduğundan ötürü fazlaca alınmasıdır. Oysa ihtiyaç dahilinin dışında yüksek dozda alınması kanama riskini arttırıp kanın belirli bir oranın altında incelmesine yol açabilir.

Balık ve Deniz Ürünleri

Omega 3 yağ asidi yönünden zengin içeriğe sahip olan balıklar herkesin en sık tükettiği besin grubudur. Hatta Omega 3 denildiğinde akla hemen balık gelir. Özellikle de somon, uskumru, sardalye, ton balığı ve bu balıklardan çıkarılan balık yağı son derece zengindir. Fakat tüketilmesine sağlığınız açısından haftalık 2-3 öğün olarak limit koymak en mantıklısıdır. Ton balığı herkes tarafından sevilerek tüketilen bir yağ asidi deposudur.

Keten Tohumu

Yalnızca keten tohumu değil aynı zamanda keten tohumu yağıda Omega 3 yağ asidi içeren yiyecekler arasındaki yerini almıştır. Tüketilmesi durumunda doğal yollardan elde edeceğiniz besin miktarının yüksek düzeyde olacağını unutmayın. En sağlıklı yöntemlerle Omega eksikliğini kontrol altına almak bu şekilde mümkün olabilir.

Yağ Kullanımı

Farklı yağlarda Omega 3 bulunduğu için bu konuda da bir değişime gidebilirsiniz. Klasik olarak ay çiçeği yağı kullanmak yerine besin değerleri yüksek olan yararlı yağları tercih edebilirsiniz. Ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, buğday tohumu yağı, palmiye yağı, hardal yağı, mısır yağı, hurma çekirdeği yağı, fındık yağı ve kabak çekirdeği yağı bunlar arasında en önemlileridir. Herkes tarafından da kullanılabilecek ölçütlerde olduğu için tüketilmeye devam edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Ceviz

Ceviz tıpkı ceviz yağı gibi doğal bir depo konumundadır. Zaten beyin içinde mutlaka tüketilmesi önerilen ve günlük belli bir miktar yenildiğinde sağlığa olumlu etkiler bırakan bir yemiştir.

Baharat

Baharatlar arasında sayılabilecek kurutulmuş kekik ve karanfil herkes tarafından bilinmese de az miktarda Omega 3 içermektedir. Baharatlar arasında yağ asidi yönünden en çok kurutulmuş nane bilinir. Ancak nane kişilerde reflüye sebep olduğu için herkes tarafından tercih edilmeyebilir.

Sebzeler

Sebzeler arasında en çok yeşil yapraklılar tercih ediliyor. Bilimsel açıdan Brüksel lahanası, ıspanak ve semizotu Omega 3 açısından içerik bazında kanıtlanmıştır. Üstelik soya fasulyesi içinde yağ asidi yönünden zengin bir içerikten bahsetmek mümkündür.

Alternatif Omega 3 İçeren Gıdalar

Tüm bunların dışında kabak çekirdeği tüm ihtiyacınızı karşılayabilecek düzeyde bir içeriğe sahiptir. Aynı şeyi miktar bazında biraz daha düşürürsek sarı hardal tohumu içinde söyleyebiliriz.

Omega 3 Hangi Yaş Grubunda Alınmalıdır?

Omega 3 içeren yiyecekler hayatımız boyunca mutlaka besin listemizde olması gerekenler arasındadır. Genellikle birçok kişi yetişkinlik zamanında ihtiyaç duyduğumuzu, gelişime katkı sağladığını düşünse de yarı yarıya yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü gerçekten gelişime fazlasıyla katkı sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde de çok sık tüketilmelidir.

Tabi ki burada sık tüketimden kastımızın her gün düzenli olarak belirli bir miktar alımdır. Bunu da doktorunuzun sunacağı listeye uyarak yapabilirsiniz.

Eğer bariz hastalıklara sahipseniz ve bu hastalıklarla alacağınız besinlerin uyuşmayacağından şüpheleniyorsanız mutlaka kullanımdan önce hekiminizden onay alın. Omega 3 hangi ilaçla kullanılmaz konusunda çok fazla bilgi olmasına karşın sizin vücut değerleriniz baz alınarak yapılacak değerlendirme yalnızca doktor tarafından üstlenilebilir.

Omega 3 ilaç kullanımı ile yapılacağı zaman aşağıdaki risk gruplarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kan sulandırıcı (kan inceltici) ilaçlar
Diyabet ilaçları

Kolesterol ilaçları
Nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar

Siklosporin
Etretinate ve topikal steroidler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap