.
.

Muzun Faydaları

Muzun Faydaları   Güneydoğu Asya’da tropikal iklim kuşağında yetişen bir meyve olan muz tatlı tadıyla her yaştan bireyin severek tükettiği bir meyve..

.
.

Güneydoğu Asya’da tropikal iklim kuşağında yetişen bir meyve olan muz tatlı tadıyla her yaştan bireyin severek tükettiği bir meyvedir. Yüksek oranda mineraller barındırması nedeniyle de sağlık açısından oldukça faydalı bir besidir.

Kan basıncı seviyesinin korunması için fazlasıyla önem içeren bir mineral olan potasyum açısından oldukça zengin bir meyvedir. Yüksek tansiyonun düşürülmesi, damar tıkanıklıklarının önüne geçilmesi, kalbin işlevlerini normal bir şekilde yerine getirebilmesine yardımcı olması, kalp ve damar hastalıklarından korunabilmek için tavsiye edilen meyveler arasında yer almıştır.

Muzun en büyük dezavantajı ise yüksek oranlarda şeker içermesi ve 1 tane muzun hemen hemen 110 kalori gibi çok yüksek bir enerji değeri içermesinden kaynaklıdır.

Muzun İnsan Vücuduna En Önemli Yararları

Kalp ve Damar Sağlığı: 1 adet muz yaklaşık olarak 540 miligram potasyum içermektedir. Potasyum ise kalp ve damar sağlığının korunmasında, tansiyonun dengede tutulmasında etkili olan bir mineraldir.

Potasyum değeri yüksek olan besinlerin tansiyon değerleri üzerindeki olumlu etkileri bazı bilimsel araştırmalar ışığında da kanıtlanmıştır. Amerka’da 40.000 erkek üzerinden yapılan bir deneyde potasyum içeriği zengin ve yüksek lif oranları içeren bir beslenme programı uygulanmıştır. Bu programı takip eden kişilerde felç geçirme ve kalp krizi riski seviyesinin büyük bir oranda düştüğü tespit edilmiştir.

Yapılan bir diğer araştırmanın sonucu ise Archives of İnternal Medicine’de yayınlanmıştır. Bu araştırmaya göre muz gibi yüksek lif içeren besinlerin düzenli tüketilmesi durumlarında (günlük minimum 21 gram gıda lifi) kalp rahatsızlıkları görülme riskini %12 oranında, damar tıkanıklığı görülme riskinin %11 oranında düşürmektedir.

.

10.000 yetişkin bireyin 19 sene kadar beslenmelerinin takip edilmesinin ardından elde edilen veriler gıda lifinin yaşamı riske sokan hastalıklar üzerinde ne kadar etkili olduğunun bilinmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.

Mide Ülseri:

Muz, fazla mide asit üretiminin oluşmasını engelleyip bir denge sağlayarak mide ülseri oluşmasını engellemekte ve mevcut durumdaki ülserin de tahriş olmasını önleyebilmektedir.

Mide ülserinden korunabilmek açısından muzun iki farklı etkisi mevcuttur. Bu etkilerden ilki mide zarında kullanılacak olan hücrelerin üretimine destek vererek zar üstündeki mukus tabakasını kalınlaştırmak ve mide asidinin etkisine karşı çok daha güçlü bir koruma sağlamaktadır. İkinci etkisi ise mide ülserine sebebiyet veren bakterilerin temizlenmesinde yardımcı rol oynamaktadır.

Sindirim:

İshal sebebiyle gerçekleşen su kaybı ile vücutta önemli bir göreve sahip olan elektrolitler azalır.

Bu elektrolitler açısından zengin bir kaynak olan muz ishalin getirmiş olduğu halsizliğin giderilmesinde kullanılabilmektedir. Bu özelliğiyle de efor gerektiren egzersizler esnasında ve sonrasında yenilebilecek en ideal meyve olabilmektedir.

Göz Sağlığı:

Göz sağlığının korunabilmesi adına yalnızca muz değil A,C ve vitaminleri içeren meyve ve sebzelerin tüketimine önem verilmesi de göz sağlığının korunmasında etkili olmakta, gözlerin bozulmasını engellemek adına yardımcı olabilmektedir.

Bir araştırmada katılımcı 100.000 erkek ve kadın üzerinde gerçekleştirilen çalışma ışığında antioksidan özelliği barındıran meyve ve sebzelerin az tüketilmesi durumlarında ileri yaşlarda gözlerin bozulma riski de büyük oranda artış göstermektedir.

Kemik Yapısı Sağlığı:

.

Sindirim esnasında bağırsakların ürettiği probiyotik bakteriler, tüketilen besinlerde yer alan vitamin ve minerallerin emilme yeteneğini vücutta arttırıcı niteliktedirler.

Sindirime yardımcı olan bu probiyotik bakterilerin sayısını arttırıcı etki gösteren muz sayesinde sindirim esnasında gıdalardan alınan kalsiyumdan çok daha etkili faydalanabilmemiz sağlanmaktadır. Bu da kemik yapısının güçlenmesine ve sağlığının korunmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca artış gösteren probiyotik bakteri sayısı dolayısıyla sindirim işlemi çok daha kısa sürdüğünden bağırsak kanseri riskini önemli oranda düşürücü niteliktedir.

Muzun İnsan Vücuduna Diğer Yararları

Depresyon:

Doğal bir aminoasit olup vücudun depresyon ve gerginlik gibi sorunlarının tedavisinde önemli role sahip olan serotonine dönüştürülebilen tryptophan içermektedir.

Enerji:

Efor harcanacak bir egzersiz öncesinde 2 tane muz yenmesi hem kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacak hem de egzersiz esnasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamış olacaktır.

Kramp:

Egzersizler esnasında veya geceleri yaşanabilen kas krampları için muz tüketilebilir.

Regl Öncesi Sendromu:

Adet döneminden önce sendrom yaşanması durumlarında sakinleştirici ve kendinizi daha iyi hissedebilmeniz için serotonin salgılanmasını tetikleyici özelliğe sahip olan muz tüketilebilir.

Şişlik:

B6 vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahip olan muz ile vücudun aşırı su toplaması ve tutması önlenir, kilo verilmesine yardımcı olarak kullanılabilir. Ayrıca muz sinir sistemini destekleyici özelliktedir ve beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırıcı niteliğe sahiptir.

Toksinler:

.

Sindirime yardımcı ve toksinlerin vücuttan atılımını hızlandırıcı etkiye sahip olan pektin içermektedir.

Kabızlık:

Gıda lifi yönünden zengin olması nedeniyle bağırsak hareketlerini hızlandırıcı ve kabızlığı geçirici özelliğe sahiptir.

Reflü:

Mide asidini dengeleyici olan muz aşırı asit üretiminden kaynaklı reflü ağrılarına iyi gelmektedir.

Kaşıntı: Haşere sokması veya alerjen durumlar sebebiyle oluşan kaşıntılı bölgeler üzerine muz kabuğunun iç kısmı sürülebilir.

Hafıza:

Düzenli muz tüketimi sağlandığı zaman yeterli derecede potasyum alımı olur ve böylelikle hafıza, konsantre olabilme üzerinde önemli etkiye sahiptir.

Vücut Sıcaklığı:

Muz tüketerek sıcak günlerde vücut sıcaklığının düşmesi sağlanabilir.

Sigara Bırakma:

Sigara bırakırken meydana gelen yoksunluk hissinin belirtileri B vitamini, magnezyum ve potasyum bakımından zengin muzla azaltılabilmektedir.

Kanser: 

.

İnternal Journal of Cancer’de verilen bir araştırmanın ışığında, muz başta olarak antioksidan açısından zengin içerikli sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin böbrek kanserini azalttığı gözlenmiştir. Yine aynı araştırmanın ışığında haftada 6-8 tane muz tüketmek de börek kanseri riskini %50 oranda düşürmektedir.

Hastalıklar:

İshal veya yüksek ateş gibi ani kilo kaybına sebebiyet veren rahatsızlıklarda besin değeri yüksek muzu tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin ve vitaminlerin alımını kolaylaştırmaktadır.

Muzun Besin Değerleri

1 tane orta büyüklükteki muzda; 110 kalori, 14 gram şeker, 3 gram gıda lifi, 75.5lU oranda A vitamini, 10.3 gram C vitamini, 0.4 miligram B6 vitamini, 0.1 gram E vitamini, 0.1 miligram riboflavin, 0.8 miligram niasin, 23.6 mikrogram folat, 5.9 miligram kalsiyum, 21.9 miligram magnezyum, 0.3 miligram demir, 26 miligram fosfor, 0.1 miligram bakır, 0.2 miligram çinko, 0.3 mikrogram manganez ve 1.2 mikro gram selenyum bulunmaktadır.

Bazı Uyarılar

Yüksek enerji kaynağı olmasının en büyük nedeni içeriğindeki şekerdir. Fazla muz tüketilmesi durumlarında günlük alınması gereken şeker miktarları da aşılabilmektedir.

1 tane muz, tavsiye edilen potasyum miktarının hemen hemen %25’ini karşılamaktadır. 1 gün içerisinde 5 tane muz yemeniz durumunda ihtiyaç duyulan miktardan fazla potasyum alınmış olur. Bunun alışkanlığa dönüşmesi durumlarında ise mide bulantısı, ishal, halsizlik gibi belirtiler oluşacaktır.

Tavsiye edilen miktarlardan fazla potasyum alımı ileri yaşlarda böbreklerin de potasyumu eleyebilme işlevi üstünde olumsuz etki yaratacaktır.

Muz Hakkındaki Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

Dünya genelinde her yıl 100 milyon kadar muz tüketilmektedir. Bu oran ise muzu buğday, pirinç ve mısırın ardında dünya tüketiminde 4. sırada gelen tarım ürünü yapmaktadır.

.

Elma ve portakal tüketiminin toplamından bile daha çok tüketilmektedir.
Dünya genelinde tüketilen muz genellikle kahvaltılarda yenmektedir.

%28 üretim oranıyla Hindistan dünya üzerinde muz üretiminde ilk sıradadır.
Muzun %75 kadar oranı sudur.

Muzun buzdolabında saklanması durumlarında kabuğu kahverengiye dönüşse bile içi herhangi bir zarar görmez.
En yararlı tüketim hali olgunlaşmış halidir. Çürümeye başlamasından hemen önce tüketimi sağlanan muz, taze haldeki muzdan çok daha fazla antioksidan içermektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap