.
.

Çarpıntı Neden Olur?

Çarpıntı Neden Olur? Genellikle yaşlılarda olduğu düşünülen çarpıntı tamamen sinirsel bir durumdan doğar ve her yaş grubundan insanda görülebilir. Genellikle sinir bozukluğunun ve ..

.
.

Çarpıntı Genellikle yaşlılarda olduğu düşünülen çarpıntı tamamen sinirsel bir durumdan doğar ve her yaş grubundan insanda görülebilir. Genellikle sinir bozukluğunun ve sinirlerin bir anlık boşaltımı sonucunda meydana gelen durum bazen de hipokondri durumuyla oluşabilir.

Yani kişinin çarpıntı ya da kalp rahatsızlığına kafa yormasına dayalı olarak vücudun verdiği korku reaksiyonuna dahil olur. Birçok kez tekrarlanması ise ciddi bir kalp rahatsızlığının habercisi olabileceği gibi tiroit bezlerinizle ilgili bir problemin de başlangıç seviyesini yansıtıyor olabilir.

Genel anlamda kalp çarpıntısı nedenleri arasında heyecan gibi duyguların bir anda fazla salgılanması gösterilir. Gerçekte de araştırmalar çarpıntı yaşayanların çoğunda kalbe dair bir probleme rastlamamaları ile bunu kanıtlamıştır.

Normal şartlarda kalbimizin bir dakikalık nabzının 100’ün üzerine çıkması normal karşılanmaz. İşte bu durum yaşanıyorsa ve kalp düzensiz bir ritimle atıyorsa buna sinüs taşikardisi adı verilmektedir. Bu durumda müdahale gerekebileceği gibi aynı zamanda kalp bölgesinin ciddi anlamda hasar görmüş olabileceği tanısı konulur.

Gereken müdahaleler ve tetkikler sonucu ise kardiyoloji hekimlerinin incelemesine başvurulur. Genellikle kalbin atışları arasında bir boşluk oluşur ve bu boşluk dengeleyici bir unsur olarak değerlenir. Çarpıntı anında ise bu dengesizlik tüm akışı bozar.

Çarpıntı

Kalp Çarpıntısının Nedenleri?

Kalıtsal rahatsızlıkların sebep olabildiği kalp çarpıntısının da belirli bir süre önlem alınmaması farklı hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Çünkü kalbin düzensiz atması kan basıncından miktarına, kanınızdaki değerlerden solunuma kadar birçok detayı etkiler. Hatta tansiyon hastalarında hayati risk taşıma ihtimali vardır.

Anemi

.

Kansızlık rahatsızlığını yaşayanların kan hücreleri normal bir insandan çok daha düşüktür. Alyuvar eksikliğine dayalı olarak hücrelerin oksijene muhtaç olması sorunların başlangıcıdır. Bunu bilen kalp ise oksijen taşıması için alyuvar üretimini hızlandırır ve çok daha hızlı atarak çalışmaya başlar. Bu çarpıntıya sebep olur.

Psikoloji

Mutluluk, baskı, üzüntü, keder, ani heyecan gibi duygularda sinir, stres gibi farklı duygulara bürünebiliriz. İşte bu zamanlarda fazlasıyla zorlu bir süreç bizi bekliyor olabilir. Çünkü bu gibi durumlar kalp çarpıntısının sebepleri arasında yer almaktadır.

Aritmi

Aritmi olarak tanımlanan ve halk dilinde kalp ritmi bozukluğu olarak söylenen rahatsızlık kalbin düzensiz atışıyla oluşur. Normalde insan kalbinin bir dakikadaki nabzı 50 ile 100 gibi geniş bir aralıkta değişebilir. Ki bu çoğu zaman 70 ile 90 arasındadır. Dolayısıyla bu değişimler hissedilmez. Fakat kalp ritmi bozukluğu ile bu skala daha da açılır. Aynı sorun kalp ve damar hastalıklarının tümünde görülebilir.

İlaç Kullanımı

Farklı hastalıklara dayanan, diyabet, tansiyon gibi ilaç zorunluluğu olan hastalıklarda yan etki olarak çarpıntı görülebilir.

Nikotin ya da Kafein gibi Bağımlılıklar
Kahve, kola ve benzeri içeceklerin, sigaranın aşırı tüketimi çarpıntının en bariz nedenlerindendir. Bu bağımlılıklar zaman içerisinde kalp sorunlarının daha da ileriye taşınmasına ön ayak olur.

Fiziki Zorlanmalar

Tek başınıza taşıyamayacağınız bir yükü taşıdığınızda, aşırı merdiven çıktığınızda, çok fazla koştuğunuzda bu tarz çarpıntılar kalbin vücudu dengelemeye çalışma belirtisidir.

Ayrıca alternatif bazı etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

.

Tiroid bezinin aşırı büyümesi ya da guatr
Hamilelik gibi hormonel değişimlerin yaşandığı süreçler
Paroksismal Tasikardi
Hipoglisemi
Kalp ve damar tıkanıkları

Çarpıntı Neden Olur

Çarpıntı Problemi Nasıl Giderilir?

Kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusu genellikle ilk kez bunu fark eden hastalar tarafından merak edilir. Kısa süren çarpıntılar her insanın vücudunda meydana gelebilecek tepkimelerdir. Ancak yine de uzman bir doktora başvurmak oldukça önemlidir. Çünkü kalbin hafife alınabilecek bir organ olmadığı aşikârdır.

Çarpıntı sebepleri arasında bulunacak etkenin ortadan kaldırılması büyük olasılıkla sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Örneğin kullandığınız ilacın yan etkisi varsa ya muadili ya da farklı bir tedavi şekli tercih edilebilir.

Kalp çarpıntısı kardiyolojik muayene sonucunda sebepleriyle, sonuçlarıyla ve alınabilecek önlemleriyle belirli şartlarda netleşmiş olur. Bu yüzden en ufak bir şüphenizde mutlaka muayene olarak sağlığınızın kontrol altında olup olmadığını öğrenin. Böylece hayati bir önem taşıyan organınızın yaşadığınız sorunlara ne kadar dirençli olduğu hakkında da bilginiz olmuş olur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap