Lenfosit LYM Düşüklüğü Nedir, Neden Olur, Tedavisi

Lenfosit Nedir Lenfosit Düşüklüğü Nedir, Neden Olur, Tedavisi? İlkokuldan bu yana kan ile ilgili bildiğimiz akyuvar ve alyuvarlar olmuştur. İşte Lenfosit de akyuvar türlerinden biridir. İnsan vücudu kendini..

Lenfosit Nedir?

Lenfosit Nedir? İlkokuldan bu yana kan ile ilgili bildiğimiz akyuvar ve alyuvarlar olmuştur. İşte Lenfosit de akyuvar türlerinden biridir. İnsan vücudu kendini tehlikelere karşı savunurken Lenfosit sayesinde vücut direncimiz artar ve virüslerle mücadele edilir.

Bağışıklık sistemi zayıflamaya başladığında hastalıklar ortaya çıkar. Bu sorunlarla mücadele etmek için vücudun antikora ihtiyacı vardır ve bu görevi de Lenfosit üstlenir. Ayrıca, kanser tedavisinde ilik nakli kullanmak gerekebilir ve Lenfositler de ilik hücrelerinde oluşurlar.

Kan hücrelerimizde belirli oranlarda Lenfosit bulunur. Lenfosit miktarı yüzde 15’in (1000) alt seviyelerine düşerse Lenfosit düşüklüğü ortaya çıkar. Ancak çocuklarda durum farklıdır, onlardaki Lenfosit miktarı daha fazladır ve 3000’den az olmaması gerekmektedir.

LYM düşük olduğunda vücut dış etkenlerle savaşamaz hale gelir, vücut direnci düşer ve kişinin kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riski artabilir.

Lenfosit Nedir
Lenfosit Nedir

Lenfosit Düşüklüğü Neden Olur?

Lenfosit düşüklüğünün (lenfopeni) sebebini tek bir şeye dayandırmak zordur. Zaten kendini belli ettiği bir durumda olmaz. Tesadüfen hastaneye gittiğinizde yapılan tahliller sonucunda bu hastalığı öğrenebilirsiniz.

Kişinin önemli bir hastalığı olmadığı takdirde lenfosit oranı istenilen seviyeye tekrar yükseltilir.

Lenfositlerin kemik iliğinde üretildiğini söylemiştik. Bazı durumlarda bu üretim gerçekleşemez ve lenfopeni’ye neden olur. Bu durumun yaşanmasının yaş sınırı yoktur, herkeste görülebilir.

Kanser tedavisi görenlerde, gebelerde, kimyasal işlerinde çalışanlarda, bazı ilaçların yanlış kullanımı sonrasında lenfosit düşüklüğü ortaya çıkabilir.

Günümüzde verem hastalığına eskisi kadar sık rastlanmasa da bu hastalık lenfopeni’ye sebep olur. Viral hepatit, AIDS gibi hastalıklar da vücut direncini düşürdüğü için lenfosit oranının azalmasına yol açar.

Şimdiye kadar sonradan oluşabilecek hastalıklardan bahsettik. MS, deri veremi gibi doğumdan itibaren var olan rahatsızlıklar da lenfosit düşüklüğüne neden olur. Bu hastalıklar yaşam şekline göre de farklılık gösterir. Ailevi problemler, ilerleyen yaş ve tütün mamullerinin tüketimi hastalık ihtimalini artırır.

Çağımızın dermanı bulunamayan hastalığı kanser de maalesef lenfosit düşüklüğünün en büyük sorunudur. Kan kanseri, lenfoma gibi hastalıklar bunların başında yer almaktadır.

Bazı hastalıklarımızı tedavi etmek için ilaç kullanırız veya doktor önerisiyle terapiye ihtiyaç duyarız. Bu tür durumlar da kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olur. Özellikle beyaz kan hücreleri zamanla yok olmaya başlar, bu da lenfosit düşüklüğünü ortaya çıkarır.

Lenfosit Düşüklüğünün Tedavisi için Yapılması Gerekenler

İlk olarak, kemik iliğinde yaşanan soruna değinmek istiyorum. İlk önce ilaç tedavisi denenir. Yeterli olmadığı takdirde en etkili tedavi yöntemi ilik nakli olacaktır. Lenfosit düşüklüğü tedavisi sırasında kesinlikle yorucu işler yapılmamalıdır. Vücuttaki yaralar eskisi gibi iyileşemeyeceğinden ve enfeksiyon riskinden dolayı vücutta kesiklerin oluşmamasına dikkat edilmelidir.

Bulaşıcı hastalıklar için genellikle uygulanan yöntem kuvvetli antibiyotiklerdir. Hastalık esnasında yayılabilecek virüs veya paraziti önlemek için ilaçla tedavi yöntemi uygulanır.

Doğuştan olan hastalıklardan Romatoid Artrit, tedavisi olmayan hastalıklardandır. Sadece aşırı ağrıların giderilmesi için basit ilaç tedavisi yapılmaktadır.

Kanser için yıllardır aynı yöntem uygulanmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi şimdilik bilinen tedavi yöntemleridir. Ancak lenfosit düşüklüğü daha çok artış gösterebilir. Kanserli hücreler tedaviden sonra yok olursa lenfositler eski seviyelerine gelebilir.

Lenfosit azalması erken tespit edilirse ve altında önemli bir rahatsızlık yoksa basit ilaç tedavisi ile anında kontrol altına alınabilir.

10 yorum

Sanırım LYM düşüklüğü ciddi bir durum olabilir. Umarım çözüm yolu vardır.

Akrabama da bu teşhis konuldu. İyi bir tedavi süreci ve destekleyici bir doktor bulmak çok önemli.

Bir yakınım bu durumla mücadele ediyor. Tedavi süreci uzun ve zor olabilir ama umutsuzluğa kapılmamak lazım.

Bu durumun belirtilerini nereden anlarız? Belirli bir test mi gerekiyor?

Çok bilgilendirici bir içerik, bu tür sağlıkla ilgili konuların daha fazla gündeme gelmesi gerekiyor.

Tedavi edilebilir bir durum olduğunu okuyunca biraz olsun içim rahatladı.

Hasancan  -  Ekim 29, 2022 / 4:07 am

Bu konu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Çok bilgilendirici bir içerik olmuş, teşekkürler.

Bana biraz daha detay verir misin? Tedavi süreci ne kadar sürüyor?

Doktor kontrolü her zaman önemli, ama bu gibi durumlar için ekstra önemli hale geliyor. Sağlığımızı ihmal etmemeliyiz.

Umarım bu durumu yaşayan herkes erken teşhis ile sağlığına kavuşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap