Lahana nasıl haşlanır?

Lahana birçok damak zevkine hitap eden masalarda bulundurulmak istenen severek yenilen bir tür sebzedir. Sofralarımıza birçok çeşit olarak gelebilir lahananın ..

Lahana birçok damak zevkine hitap eden masalarda bulundurulmak istenen severek yenilen bir tür sebzedir. Sofralarımıza birçok çeşit olarak gelebilir lahananın dolması olabilir kapuskası olabilir salatası olabilir nasıl seviyorsak o şekilde sofrada önünüze sunulur. Fakat bu sevdiğimiz lahana yemeklerini hazırlayabilmek için çoğunlukla lahananın haşlanması gerekmektedir ve lahanayı haşlarken göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar vardır.

İlk olarak dikkat edeceğimiz husus lahananın boyutudur. Çünkü özellikle lahana sarması yapılacaksa büyük yaprakları olan lahana tercih edilmelidir. Yapraklar köklerinden güzelce birer birer ayrılmalıdır ve ayırırken yapraklarının yırtılmamasına dikkat edilmelidir çünkü yırtık yaprakla sarma hiç kolay olmayacaktır.

Eğer lahana büyük bir top halinde ise kök kısmından ortadan ikiye bıçak yardımıyla kesilir, kesildikten sonra kökten ayrılacak yaprakları bu şekilde ayırmak daha kolay olacaktır. Eğer lahana topu büyük değil küçük ise yapraklarını ayırma işlemi biraz daha özen isteyecektir.

Çünkü küçük ve ince yapraklar yırtılmaması için yavaşça kökten ayrılmalıdır bu ayırma işlemi de yaprakları tek tek gövdeden ayırarak olacaktır yaprakları ayırma işlemi bittikten sonra bütün yapraklar teker teker güzelce yıkanmalıdır önce sirkeli suya Yapraklar yatırılır daha sonra sirkeli sudan alınarak güzelce durulanır ve temizlenir.

Sirkeli suda bekletilip güzelce temizlenen yapraklar bir kaba alınır şimdi sıra haşlama işlemini geçmektedir. Hacimce büyük bir tencere alınır tencere ağzına kadar suyla doldurulur suyun içerisine de bir çay kaşığı kadar tuz atılır tencere ocağın üzerine konulur. Konulduktan sonra suyun kaynaması beklenmeye başlanır.

Su kaynamaya başlamışsa temizlenen lahanalar tencerenin aldığı kadar tencereye konulur suyun içerisindeki lahanalar sıcak su içerisinde yumuşamaya başlar.

Ayıklanıp temizlenen bütün lahanalar kaynayan su tenceresinde birer birer haşlanırlar. Eğer lahananın kalın damarları var ise bunları keserseniz lahananın yumuşaması da daha hızlı olacaktır.

Kaynayan su içerisinde haşlanmaya bırakılmış lahanalar yumuşadığında delikli bir kepçe yardımıyla beraber kaynayan suyun içerisinden alınırlar. Temizleyip haşlanan lahanalar artık istediğiniz yemekte kullanmak üzere hazır hazırdırlar.

Fakat lahanaları haşlama sırasında kötü bir koku ortaya çıkabilir ve bu koku herkesin hoşuna gitmeyebilir. Lahanaları haşlamak için kullanılan kaynar suyun içerisinde yarım çay bardağı kadar süt ilave edilmesi durumunda bu kötü kokunun da önüne geçilmiş olunacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap