.
.

Beyine İyi Gelen Yiyecekler

Beynimiz vücudumuzun merkezi olarak düşünülebilecek bir komuta karargahıdır. Bebeklik evresinden itibaren insan hayatı boyunca da sürekli olarak gelişen bir or..

.
.

Beynimiz vücudumuzun merkezi olarak düşünülebilecek bir komuta karargahıdır. Bebeklik evresinden itibaren insan hayatı boyunca da sürekli olarak gelişen bir organdır.

Geliştikçe ise daha güçlü bir hafıza, daha kıvrak bir zeka ya da daha akil bir düşünce sistemine sahip olabiliriz.

Peki beyne iyi gelen yiyecekler arasında neler var?

Herkesin daha iyi bir yaşam standardı için beynini yorduğu günümüz şartlarında bunu başarabilmenin beslenmeyle ne kadar ilgisi olduğunu düşünüyorsanız doğru adrestesiniz. Çünkü doğru beslenme, daha doğrusu düzenli beslenme alışkanlığı beynimizin daha verimli çalışmasını mümkün kılan en önemli etkendir.

Hemen her insanın beynini geliştirmek adına ilk başvurduğu seçenek ise egzersizler oluyor. Ancak beslenmede yaşanacak bir eksiklik ya da ihmal doğrudan bu çabanızı boşa çıkarabilir.

Vücudun tümünün ihtiyaç duyduğu bazı vitaminler ve mineraller her organ gibi beyin içinde hayati önem taşımaktadır. Eksikliği ise başta ufak tefek unutkanlıklar, zaman içerisinde hafıza zayıflığı, sonrasında ise ciddi nörolojik rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden de beyne iyi gelen besinler yiyecek listemizin başında yer almak zorundadır.

Beyine ve Hafızaya Ne İyi Gelir?

Beyni güçlendirmek için besin değerlerini kontrol altında tuttuğumuzu söylemeden geçmeyelim. Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu kadar vitamini ya da minerali alması zorunludur. Durum böyle olduğundan ötürü de çok sayıda insanın beslenme alışkanlıklarında düzenli bir biçimde tükettiği bazı besin grupları yer alır. En bilindiği olan balığın dışında vitamin yönünden zengin olan meyve ve sebzeler de zannettiğinizden çok daha faydalı olacaktır. Birçok multi vitamin ilacından daha verimli sonuçlar alabilmek doğal besinler ile mümkündür.

B Vitamini

.

Vitaminler arasından beyne iyi gelen besinler arasında B vitamini ayrı bir kefeye koyulmalıdır. Çünkü hemen her türünün aktif olarak beynimizi geliştirdiği bir gerçektir. B1 vitamini genellikle pirinç, baklagil ve şeker pekmezinde vardır. Aynı zamanda sakatatlarında yoğun bir B1 deposu olduğunu bilmekteyiz. B6 vitamini aynı şekilde fasulye, ıspanak, mercimek, dana karaciğeri, tavuk ve hindi gibi et ürünlerinde bulunur. Balık türleri ve süt ürünlerinin de tamamıyla B vitamini deposu olduğunu söyleyebiliriz.

Folat Deposu Besinler

Aslında B vitamini olarak nitelendirilebilecek olan folat hücre yapısının en çok ihtiyaç duyduğu enzimler arasındadır. Yeni hücrelerin çoğalmasını, hücre sağlığını ve bu gibi hücresel çapta değerleri koruma altında tutar. Şalgam, portakal limon, bezelye, fasulye ve ıspanak folat deposu yiyeceklerdir.

Yaban Mersini

Hafıza güçlendirme işlemleri için çalışanların tamamının tercih ettiği bir gıda olmasının yanı sıra gündelik t,ketimde de fazlasıyla ön plana çıkmaktadır. Hem A hem de C vitamini yönünden zengin bir içeriği bulunan yaban mersininin beyne iyi geldiği kanıtlanmıştır. Genellikle de hafızayı olabilecek en iyi seviyeye çıkarmak için tercih edildiği söylenebilir.

Yumurta

Yine halk arasından çok bilinen ve tercih edilen beyne iyi gelen gıda gruplarından birisi yumurtadır. Diğerlerine kıyasla her gün tüketilmesinden ötürü ciddi bir kullanım oranına sahiptir. Yapılan araştırmalar beynin daha hızlı karar vermesini ve zinde kalmasını sağladığı yönündedir. Kolin içeriği yönünden zengin olan yumurtanın hafızayı arttırmak için kullanılan ilaçlarda da etken maddesi olarak kullanıldığını söyleyelim.

Esansiyel Yağ Asidi

Beyin gelişiminde balık önerenlerin büyük kısmının Omega 3 yağ asidi sebebiyle bu öneride bulunduğunu biliyoruz. Haliyle Esantiyel yağ asitleri Omega 6 içerikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Vücudun tüm yağ asidi ihtiyacını karşılayabilmek, beynin gelişimini sağlıklı şekilde tamamlamak adına ceviz, keten tohumu, ton balığı, sardalye, somon gibi besinler tüketilebilir.

Bitki Çayları

Her bitki çayı için olmasa da beyne iyi gelen içecekler arasında yeşil çay rahatlatıcı ve stresi alan etkisiyle sıkça gündeme geliyor. Beyne yönelik rahatsızlıklarda doktor tavsiyesi olarak tüketilen yeşil çay hafızanın daha güçlü bir hal alması ve bunun gibi detaylar sebebiyle herkesin bir numaralı tercihi haline dönüşmüştür.

Beyne İyi Gelen Alternatif Durumlar

Özellikle düzenli beslenmenin dışında beyne iyi gelen şeyler arasında düzenli bir hayat ilk sıradan takip ediyor. Düzenli uyku saatleri, gece uyuma, organların dinlenmesi ve zinde bir gün geçirme beyin için çok önemlidir. Yapılacak olan diyet programlarında bu yüzden düzenin aksatılmaması özellikle vurgulanır.

.

Aynı zamanda beyninizi geliştirmek adına uygulayabileceğiniz egzersizlerde mevcuttur. Bunlar hatırlama üzerine kurulu oyun gruplarıyla birlikte bulmaca çözmek gibi faaliyetleri kapsayabilir.

Üstelik alkol ve sigara tüketiminin, işlenmiş ısıl işlem görmüş gıdalar yemenin ve buna benzer zararlı detayların beyne de çok fazla tesiri olduğunu söylemeden bitirmeyelim.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap