.
.

Hollanda Peynirlerinin Özellikleri

Dünyada yüzden fazla ülke vardır her ülkenin ayrı milleti her milletin ayrı damak tadı vardır. Her ülkede farklı lezzetler çıkar karşımıza Türkiye de bunların ..

.
.

Dünyada yüzden fazla ülke vardır her ülkenin ayrı milleti her milletin ayrı damak tadı vardır. Her ülkede farklı lezzetler çıkar karşımıza Türkiye de bunların hepsini bulabiliriz bunun nedeni ise bir çok milletin ülkemiz sınırları içerisinde yaşıyor oluşudur. Fakat bazı ülkeler vardır ki bazı lezzetler ile özdeşleşmiştir adeta. Örnek verecek olur isek Fransa şarapları ile ünlüdür Meksika acı biberleri ile Hindistan sosları ile ünlüdür Hollanda ise peynirleri ile bilinir.

Hollanda birçok konuda dünya standartlarının dışında yaşamayı tercih eden bir ülkedir. Öncelik ile dünya da ilk eş cinsel evliliğin yapıldığı ülke Hollanda’dır. Daha sonra uyuşturucunun hala yasal olduğu bölgeleri vardır. Amsterdam adlı şehrinde genel evleri ile ünlüdür. Ve burada uyuşturucu yasaldır. Fakat bu ülkenin lezzet olarak da ünlü olduğu bir yönü vardır bu yönü ise peynirleridir.

Açıkçası benim peynir anlayışım kaşar peyniri ve beyaz peynir olduğu için pek ilgi alanıma gitmiyor fakat makalemizin konusu Hollanda peynirleri olduğu için biraz araştırma yaptığımı söyleyebilirim.

Öncelik ile en ünlü peynirinin gouda peyniri olduğunu öğrendim. Bu peynirin aroması tatlıdır ve az yağlıdır. Kendisi aynı zamanda Hollanda’nın en ünlü peyniridir. Bekletme süresi ise bir hafta ile yedi yıl arasında değişmektedir bekletildiği müddetçe de tadı keskinleşir.

Fransa da olduğu gibi burada da peyniri şarap ile sunuyorlar. Yaş olan gouda peynirini şarap ile sunuyor Hollandalılar bunu öğrendim. Daha sonra edam adlı peynir ikinci sırayı alıyor Hollanda peynirlerinde bu peynirimizin özelliği ise hem tatlı hem tuzlu olarak sunulmasıdır.

Şarap uyumlu tada sahip olan bu peynirin bekletilme süresi arttıkça aroması yoğunlaşıyormuş. Süt ürünlerini üretmekte bir dünya markası olan Hollanda inekleri ile meşhurdur. Öyle ki inekleri günde litrelerce süt verebilir size. Dünyanın her yerinde farklı damak tatlarını sunar insanlar size yaşadıkları yere göre şekillenen bu damak tatlarına uygun olarak da yemekler ikram ederler.

.

Yaşadıkları coğrafya şartları çetin ise siz de daha sert yemekler daha sert içkiler içecekler içersiniz yaşadığınız coğrafya şartları ılıman yumuşak ise yemeklerinizde yumuşak olur içkilerinizde yumuşak olur içeceklerinizde size uyum sağlayarak yumuşak olur.

Avrupa bölgelerinde genellik ile daha yumuşak yemekler tercih edilir. Güney Amerika’da ise çok daha sert yemekler kullanılır. Güneye indikçe daha egzotik soslar sizi kucaklar. Ülkemizde de bu durum değişmemiştir. Coğrafi olarak pek çok iklimi bize sunan ülkemizde doğuda yaşam koşulları çok daha çetin olduğundan daha sert yemekler ile karşılaşırsınız. Daha acı yemekler tadarsınız.

Egede zeytin üretiminin de etkisi ile zeytin yağlı yemekler tadarsınız. İç Anadolu da hamur işi önceliklidir. Karadeniz de balıkçılığında etkisi ile balık ürünleri sizi karşılar.

Ülkemiz adeta bir cennet fakat bütün yemekleri bir arada bulabileceğimiz bir mutfağımız var ki dünya kültür mirasına aday gösterilip kazanmış bir mutfak oda Hatay mutfağıdır. Her ülkenin yemeklerini yiyebileceğiniz bir de metropolümüz var İstanbul. Eğer ki Hollanda peynirlerini tatmak istiyor iseniz İstanbul da bir çok yerde bu peynirlerden bulabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap