Hint Mutfağının Özellikleri

Dünya oldukça küçüldü. Dünyayı küçülten şey sanırım yeni ulaşım aletlerimiz eskiden bir yerden bir başka yere gitmek oldukça meşakkatli bir iş iken artık uçakl..

Dünya oldukça küçüldü. Dünyayı küçülten şey sanırım yeni ulaşım aletlerimiz eskiden bir yerden bir başka yere gitmek oldukça meşakkatli bir iş iken artık uçaklar sayesinde dünyanın bir ucundan bir ucuna gitmek oldukça basit bir olay.

Öyle ki eskiden yıllarca süren bir yolculuk sonunda ulaşabileceğiniz bir yere artık günler ile hatta saatler ile ulaşabiliyorsunuz. Uçaklar bize bu kolaylığı sağladı. Bunun etkileri de oldu elbette artık kültürler arası etkileşim çok daha hızlı ve kolay bir hal aldı.

Bu kültürel etkileşimde yemekler de artık bir yörede sıkışmadı. Artık bir yemeği tatmak için yemeğin ait olduğu yere gitmenize gerek yok. O yemek sizin bulunduğunuz ülkede de var çünkü.

Bunun nedeni ise internet sanırım. İnternette artık ulaşamayacağımız bilgi yok. Her hangi bir yemeğin tarifi internette bulunabilir. Bu durum rekabeti de yanında getirdi.

Eskiden restoranlarda dar yelpazede yemek bulunurdu fakat artık bir restoran bir yemeği yaptığında diğerleri eksik kalmış oluyor mutfak çeşitliliğini arttırması gerekiyor o işletmenin ki ayakta kalabilsin.

Bu yazımda size dünyanın baharat zengini baharat çeşitliliği en fazla olan ülkesinin yemeklerinden bahsedeceğim biraz Hindistan’ın mutfağından. En bilindik sosu olan köri sosu ile başlayalım ister iseniz.

Artık kahve deryası gibi cafelerde bile bulunan bu sosu bilmeyeniniz yoktur. Benim de en sevdiğim tavuk sosudur açıkçası. Köri sosu tavuğa biraz tatlı bir tat veriyor ve ağızda mayhoş bir tat bırakıyor bu yüzden acı seven arkadaşlarımızın sevmeyeceği bir sos olur eğer tatmadılar ise.

Hint mutfağı daha çok tavuk yemekleri üzerine yoğunlaşmıştır. Dana eti yemedikleri için tavuk yemeklerinin tatlarını zenginleştirmişlerdir. Ülkemizde bulunan köri sosu ile orijinal köri sosu yani Hindistan’da bulunan köri sosu oldukça farklıdır nedeni ise bizde bir tat olarak köri sosu vardır fakat Hintli kardeşlerimiz için bir tane köri sosu yoktur bir çok köri sosu vardır. Hindistan’da da Japon mutfağında olduğu gibi pirinç tüketilir.

En ünlü pirinçleri ise basmati pirinçleridir. Japon pirinci gibi kısa ve yapışkan bir pirinç mi bilmiyorum açıkçası fakat tatlı bir tadı olduğu hakkında bilgi edinebildim. Hint mutfağında da pirincin yeri ayrıdır.

Pirinç unundan tatlılar yapmaktadırlar.

Japonlar yemeklerinde iki çubuk kullanır iken Hintliler ise yemeklerini bir başka besin olan ekmek ile yemektedirler. Et yemeklerinin yanı sıra sebze yemekleri de bulunmaktadır Hintlilerin.

Daha çok baklagillerden bezelye tercih edilen yemekleri arasındadır. Dinleri dolayısı ile sanırım dana eti ile yemek yapmazlar daha çok tavuk ve balık üzerine yoğunlaşmış olsalar da tatlıları da vardır. Tatlılarında manda sütünü kullanırlar genellik ile.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da da mutfak oldukça gelişmiştir. Yöresel yemekleri oldukça fazladır fakat daha çok sosları ile tanınırlar. Sosları ayrı bir güzeldir bir çok sosu ülkemize de gelse de yine de Hindistan’da ki gibi çeşitlilik maalesef yoktur. Onlar için her yemeğe ayrı sos vardır hatta bir sosun her yemek için ayrı ayrı yapılışı vardır. Örnek verecek olur isek köri sosu balık için ayrı tavuk için ayrı yapılır ve içinde ki malzemelerde ayrıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap