Hatay Mutfağının Özellikleri

Dünya kültür mirasına eklenen son halka Hatay mutfağı. Künefe tandır bıçak kıyması zeytin yağlıları her yanıyla mutfak anlamı ile bir cennet gibidir Hatay. Bir..

Dünya kültür mirasına eklenen son halka Hatay mutfağı. Künefe tandır bıçak kıyması zeytin yağlıları her yanıyla mutfak anlamı ile bir cennet gibidir Hatay.

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapması ile bir çok kültürün bir arada yaşaması sonucu pek çok ürün çıkmıştır Hatay’dan. Mutfağının zengin olması bunlardan sadece bir tanesidir. Hatay ili ülkemize en son katılan ilimizdir. Mustafa kemal’in ölümünden sonra ülkemize katılmıştır. Hatay eskiden ticaret yollarının üstünde olduğundan bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır bir çok kültürün uğrak yeri olmuştur.

Hatay mutfağının diğer mutfaklardan ayrılan noktası Hatay mutfağında hiçbir malzeme ikinci plana itilmez her tadı alabilirsiniz Hatay mutfağında bir yemekte. Eti olsun sebzesi olsun zeytin yağlısı olsun her tat önemlidir Hatay mutfağı için her lezzetin ayrı bir yeri vardır.

Hatay mutfağında yemekler baharatlıdır bol salçalı ve biberlidir bu yönü ile Meksika mutfağını andırır bize. Sebze ile etin muhteşem uyumu Hatay mutfağında karşımıza çıkar burada hem sebzeli yemekler ayrı hem etli yemekler ayrı yenilebilir ama hem de et ile sebzeyi aynı yemekte buluşturmuştur Hatay mutfağı.

Çiğ köfte sevenlerin vazgeçemediği nar ekşisi Hatay kökenlidir. Zamanla ile gelişen teknoloji sayesinde hangi yemeklerin sağlığa zararlı olduğu ortaya çıkmıştır hangi yemeklerinde sağlığımız için gerekli olduğunu fark ettik Hatay mutfağında iki çeşidi de bulabilirsiniz. Hatay da tandır ekmeği kepeksiz olarak da yapılmaktadır.

Yazın kış için yemekler yapılır turşular kurulur biberler kurutulur Hatay’da. Hatay için bir başka lezzette içli köftedir. İnsanlar için temel ihtiyaçlar vardır sağlık barınma gibi bunlardan biri de yemektir.

Fakat insan oğlu her şeyin olduğu gibi yemeğinde kalitelisini ister. Yemekte kalite denildiğinde akla Hatay gelir. Her damak tadına hitap eden bir mutfağı vardır Hatay’ın. İster sebzeli yemekleri seviyor olun Hatay’da bulabilirsiniz.

İster etli yemekleri seviyor olun Hatay’da bulabilirsiniz. İsterseniz etli ve sebzeli yemeklerin karışımından hoşlanıyor olun bunu da Hatay’da bulabilirsiniz. Hatay’da bir çok yöresel lezzette Hatay’a göre şekil bulmuştur. Bulunduğu coğrafya hasebi ile bu bölgede arap yemekleri de bulunmaktadır.

Arap kebabı olsun anzıklı çorbası olsun bir çok farklı yöreye ait farklı millete ait yemeği Hatay mutfağında bulabilirsiniz. Damak tatları insanların yaşadıkları yerlere göre şekillenir ve gelişir eğer doğu bölgelerinde yetişen bir insan iseniz damak tadınız daha çok etli yemekler yemeye müsaittir eğer egede yaşıyor iseniz zeytin yağlı yemeklere aşinadır damağınız.

Eğer Karadeniz de yaşıyor iseniz damağınız balıklara özellik ile de hamsiye aşinadır fakat Hatay da yaşıyor iseniz damağınız her yörenin yemeklerine aşina olacaktır. burada yetişen zeytin ağaçları sayesinde zeytinyağlıları yiyebilirsiniz.

Kıyılara yakın olması sayesinde balık yemeklerini de tadabilirsiniz. Doğuda bulunması sayesinde etli yemekleri ile de sizi doyuracaktır. Güney sınırlarımızda olması bir çok farklı ülke ile etkileşim kurmasına ve bu ülkelerin milletlerin yemeklerini de kendi içinde özümsemesini sağlamıştır.

Hatay ülkemizde korunması gereken ender yerlerden biridir desem yalan olur çünkü ülkemizde Hatay gibi bir çok bölge bulunmaktadır. Hatay gibi yerlerimizi mutlaka korumalıyız. Dünya kültür mirasına armağanımız olan Hatay mutfağını denemenizi tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap