Posalı Yiyecekler

Posa, besin maddelerinde bulunan ve bağırsakta sindirilmeyen ve emilmeyen bitkisel liflerdir. Posa sindirilmediği ve emilmediği için sindirim yolunu takip eder..

Posa, besin maddelerinde bulunan ve bağırsakta sindirilmeyen ve emilmeyen bitkisel liflerdir. Posa sindirilmediği ve emilmediği için sindirim yolunu takip ederek vücuttan atılır. Posalı yiyecekler sindirim sisteminde iki farklı etki oluşturur.

Suda çözünmeyen posalı yiyecekler bağırsakları harekete geçirerek dışkının vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Aynı zamanda suda çözünmeyen posalı yiyecekler kabızlığı da önler. Başta sindirim sistemiyle direk etkili hastalıkları önlediği gibi sonradan sindirim sisteminin düzgün çalışmamasından kaynaklı meydana gelebilecek hastalıkları da önler.

Suda çözünen posalı yiyecekler, midede su ile birleşerek şişer ve sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tokluk hissi verirler. Bu sebeple posalı yiyeceklerin yanında bol su tüketilmelidir. Böylelikle pek çok insanın muzdarip olduğu kilo kontrolü posalı yiyecekler sayesinde kolaylaşmış olur.

Hem diyet programları için hem de sağlıklı beslenmek için posalı yiyeceklerin hayatımızda yeri büyüktür. Dünya Sağlık Örgütü günde 25-30 gram aralığında lif alınmasını tavsiye etmektedir.

Suda Çözünen Posalı Besinler: Yulaf, çilek, fındık, fasulye, yaban mersini, elma, mercimek, salatalık, kereviz, portakal, armut, havuç, bezelye…

Suda Çözünmeyen Posalı Besinler: Badem, arpa, kuskus, ceviz, kepekli tahıllar, pirinç, bulgur, brokoli, lahana, soğan, domates, yeşil fasulye, üzüm…

Şimdi bazı posalı besinleri ve etkilerini açıklayalım:

Baklagiller

Mercimek, nohut, barbunya, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller en çok posa ve protein içeren besinlerdir. Bu sebeple tüketilmeleri gerek sağlık açısından gerekse dengeli beslenme açısından oldukça önemlidir.

Ispanak

Hem pişirilerek hem de salatalarda çiğ olarak tüketilebilen ıspanak, gerek vücut için gerekli vitamin ve minerallere sahip olması gerekse içerdiği posa ile hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önler. Kabızlık durumunda önce kaynatılıp sonra da bu suyu balla tatlandırarak içmek faydalı olabilir.

Brokoli

Brokolinin posalı yapısı, bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında ve dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasında etkilidir.

Armut

Armut lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırdığı gibi mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Elma

Yüksek oranda lif bulunduran elma, bağırsakları temizler. Elma gibi kabukları soyulmadan yenilebilen meyvelerin kabukları da tüketilmelidir.

Kuru Kayısı

Kuru kayısı, potasyum açısından çok zengin ve aynı zamanda da lif oranı çok yüksek bir meyvedir. Her sabah aç karnına 5-6 adet kuru kayısı tüketmek sindirim sorunlarına iyi gelir. Stresi, kansızlığı önler ve kanserden korur.

Kuru İncir

Kuru incir, posalı yapısı ile kolesterolün kana karışmadan dışarı atılmasını sağlar. Besinlerin sindirimini kolaylaştırarak kabızlığı önler ve vücudu zararlı bakterilere karşı korur.

Karnabahar

Karnabahar, uzun süre tok kalmayı sağlarken, kan şekerinin düşmesini de önler. Suda çözünmeyen lifli besinler grubundandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap