.
.

Küflü Peynir Nedir?

Peynir, binlerce yıldır tüm dünyada kullanılan bir lezzettir. Son dönemlerde bir çok farklı çeşitleri türetilse de, peynirin ana kaynağı her zaman süt olmuştur..

.
.

Peynir, binlerce yıldır tüm dünyada kullanılan bir lezzettir. Son dönemlerde bir çok farklı çeşitleri türetilse de, peynirin ana kaynağı her zaman süt olmuştur. Peynir kelimesi de Türkçemize Farsça’dan geçmiştir. Farsça “panir” olarak bilinen bu kelime, sütten yapılmış anlamı taşımaktadır. Peynir üretiminin M.Ö. 5000’li yıllara dayandığı bilinmektedir. Roma İmparatorluğu döneminde ise oldukça yaygın kullanılmaya başlanmıştır.

Peynir Nasıl Üretilir?

Peynir üretimi, sütün içinde bulunan kazain isimli proteinin, peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaşması sonucu ortaya çıkar. Bu işleminde arından peynir suyunun ayrılması için fermente işlemi uygulanmaktadır. Tuzlu peynirlerin üretiminde, suyu arındırıldıktan sonra tuzlama işlemi yapılmaktadır. Tuzlama işlemi kuru tuzlama ve salamura çeşitleri ile yapılmaktadır.

Tuzlama işleminin akabinde ise olgunlaşma sırası gelmektedir. Peynir, bazı türlerde taze olarak tüketilirken, bazılarında ise olgunlaşma süreci uygulanmaktadır. Olgunlaşma sürecinde farklı parametreler kullanılarak bir çok çeşitte peynir türü üretilmektedir.

Küflü Peynir Nasıl üretilir?

Rokfor ismiyle de bilinen küflü peynir, Güney Fransa bölgesindeki Roquefort kasabasında keşfedilmiştir. Küflü peynirin en çok bilinen özelliği, içinin küflü ve hoş kokulu olmasıdır. Bu peynirin yapımında özellikle rokfor küfü kullanılmaktadır.

Rokfor küfünün hazırlanması ise; ölçülerin üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olarak rokfor karışımı oluşturulur. bu karışıma bol miktarda maya ile hamur miktarına göre sirke eklenir. Arından ise ekmek hamuru yapar gibi yoğrulur ve pişirilir. Çeşitli işlemler sonucunda karanlık bir mahzene koyulur ve 45 gün kadar küflenmesi için bırakılır.

Rokfor peynirinin en kaliteli olanları kavuniçi rengine sahip olanlardır. İçi beyaz renk ve küf damarlı olan kaliteli bir rokfor peynirinin tadında tereyağının yumuşaklığı vardır.

Küflü Peynirin Zararı Var mıdır?

.

Küflü peynirin lezzeti kadar sağlıklı olup olmaması da tartışılmaktadır. Küf içinde yer alan Aflatoksin maddesi, kanser yapıcı özelliğe sahiptir. Rokfor peynirinde kullanılan küflerin rengi yeşil renkte olduğu için Aflatoksin maddesinin görülmesi çok düşük olasılıktır. Kırmızı, siyah ve beyaz renk küfler oluşan peynirlerde Aflatoksin içeriği çok fazla görülmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap