Gaz Sorununuz Mu Var?

Gaz sorunu birçok insanın özelikle de kadınların sıkça yaşadığı rahatsızlıkların başında gelirken bağırsaklarda oluşan gaz sorunu birçok sebepten ortaya çıkabi..

Gaz sorunu birçok insanın özelikle de kadınların sıkça yaşadığı rahatsızlıkların başında gelirken bağırsaklarda oluşan gaz sorunu birçok sebepten ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olarak da bilinmektedir.

Bağırsak gazı gıdaların tüketilmesinin ardından midede küçük parçalara ayrılarak boşaltılarak ince bağırsağa aktarılır. Mide içine bağırsağa ortalama olarak 2 ya da 4 saat içinde boşalmasını gerçekleşir. İncebağırsak ise midenin yolladığı küçük parçaları taşımasını kasılarak yapmaktadır.

Bu kasılmalar gıdanın içinde alınması gereken tüm kaloriler, mineraller ve vitaminlerin kana geçmesini sağlayan emilimler gerçekleşir. İnce bağırsak tarafından emilemeyen sıvı ve gıda artıkları ise kalın bağırsaklara gönderilir bu da işlem emilim olarak gerçekleşir ve yararlı olmayan posa olan maddeler dışkı olarak vücuttan atılır. Tüm bu işlemler olurken gaz oluşumu meydana gelebilirken gaz oluşumu kronik kabızlık yaşayan kişilerde, bağırsak hastalığı yaşayanlarda ve spastik kolit hastalarında sıkça yaşanan bir durumdur.

Gaz yapıcı etmenler bağırsaklardan ve farklı organların fonksiyonel bozukluklarında ortaya çıkar fakat bazı gaz sorunları tamamen beslenme şeklinizle doğrudan orantılıdır.

Özellikle beslenme şeklinizde tükettiğiniz yakıcı baharatlar bağırsak tarafından emilemeyerek gaz oluşumuna sebep olmaktadır. Genelde nane, kekik, acı biber, sirke, limon, roka, pırasa, soğan, lahana gibi gazlı, asitli tarzda olan gıdalar gaz oluşmasını tetikleyen etmenlerdir.

Bazı bakliyatlarda gaz oluşumuna neden olmaktadır özelliklede nohut, kuru fasulye, mercimek gibi gıdalar bu olmuşuma neden olmaktadır. Gaz oluşumunun besin, stres ya da farklı faktörlerden ortay çıkması normal olarak belirtilirken sürekli olası ve ağrılı bir gaz oluşması vücudun farklı hastalıklarının belirtisi olabilirken sindirim yani bağırsaklarda sindirim problemleri olduğu düşünülmelidir.

Gaz oluşumu genelde düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla da ortaya çıkmaktadır. Uzun süre aç kalmak ya da aniden aşırı yemek yeme alışkanlıklarında, asitli, yakıcı, baharat ve bakliyatların fazla tüketilmesi gaz oluşumunu tetikler.

Yemek yerken de yapılan bazı hatalar yemek esnasında konuşmak çiğnerken hava yutulmasına neden olur. Hızlı ve az çiğneme yapılması hava yutulmasına neden olur buda gaz oluşumuna zemin hazırlar. Gıdaların gaz yapmasını önlemek için pişirme tekniklerine dikkat edilmelidir. Gıdalar haşlanmalı ya da kısık ateşte uzun süre pişirilerek tüketilmelidir. Yemeklerde kullandığınız yağ miktarını da azaltmakta gaz oluşumunu engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap