.
.

Gömlek Nasıl Yıkanır?

Gömlek Nasıl Yıkanır? Çamaşır yıkama, denildiğinde ev hanımlarının hakkını ve zorlu bir iş gelse bile aslında üretilen çamaşır makineleri sayesinde çamaşır yık..

.
.

Çamaşır yıkama, denildiğinde ev hanımlarının hakkını ve zorlu bir iş gelse bile aslında üretilen çamaşır makineleri sayesinde çamaşır yıkama işlemi oldukça kolay bir hal almıştır.

Çamaşır makineleri, ev hanımlarının en sevdiği araçlar haline bile gelmiştir. Tabii eskiden durum böyle değil de çamaşır denildiğinde elde yıkanan bir süreci akla gelirdi. Vakitten kaybettiren, ekstra bir insan gücü harcatan elde yıkama tekniği, hijyen konusunda çamaşır makinelerinden daha kötü bir yöntemdir.

Hijyen için gerekli olan yüksek sıcaklığa eller dayanamadığından daha düşük sıcaklıkta yıkanan çamaşırlarla yeterli hijyeni ve temizlik sağlanmamaktaydı. Neyse ki çamaşır makineleri ev hanımlarının yardımına koştu. Çamaşır makinelerinin piyasaya çıkmasıyla elde yıkama işlemi yerini çamaşır makinelere devretti. Evde çamaşır makinesi kullanımı çok kısa bir sürede bütün çevreye yayıldı.

Çamaşır makinesi kullanmak kolay bir iş, fakat çamaşır makinesi kullanırken de dikkat edilmesi gereken yönler vardır. Mesela her kıyafet aynı anda yıkanamaz.

Farklı kumaş türleri farklı farklı yıkanmalıdır. Sadece kumaşın türlerine değil kumaşların renklerine de yıkama sırasında dikkat edilmelidir. Örneğin beyaz bir kıyafetle siyah bir kıyafeti aynı anda yıkamaya kalktığınızda beyaz renkli kıyafette ve siyah renk görülebilir. Yani, kıyafetler birbirlerine boya verebilirler, bu yüzden renkleri de dikkat edilmelidir.

Peki kıyafetleri yıkarken böyle ayırdığımıza göre, gömlekler konusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gömlekler yıkanırken göz önünde bulundurulması gerekenler nelerdir, şimdi bunlardan bahsedeceğiz.

.

Aklınıza gelebilecek farklı kumaşlardan da, gömlekler üretilebilmektedir. Her farklı kumaştan üretilen gömleğin yıkanması da kumaşına göre değişiklik gösterecektir. Örneğin kot bir gömlek ve penye bir gömleğin yıkanması farklı olacaktır. Şifon gömlekler ise elde yıkanmalıdır çünkü en yüksek sıcaklıklara ve şifon kumaşı dayanamamaktadır ve zarar görebilir.

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer noktaysa gömleğin en çok kirlenen yerleridir. Örneğin, vücut ile en çok temas halinde bulunan bilek manşetleri ve gömlek yakaları diğer bölgelerine göre gömleklerinde en çok kirlenen yerler olacaktır.

Ne kadar yüksek sıcaklıkta yıkansa da bu noktaların yeteri kadar temiz görünmeyebilir, bunun için ise başvurulması gereken iki farklı işlem vardır. İlk olan işlem 15 20 dakika arasında bulaşık deterjanı bulunan ılık bir suya gömleğin batırılıp bekletilmesidir. Bekleme işleminden sonra gömlek, duru su ile durulanır ve eğer leke çıkmamış ise deterjan lekelerinin üzerine direk dökülür ve biraz çitilenir, çitileme işleminden sonra tekrar durulanır.

Kola suda bekletmek ise ikinci olarak başvurulacak olan yöntemdir. Bu yöntemi daha çok beyaz kıyafetler de başvurulur. Lekeli gömlek bir kap içerisine koyulur ve lekenin üzerine biraz kola dökülür. Daha sonra ılık su da ilave edilerek, gömlek su içerisinde bekletilir. On on beş dakika bekleme süresinin ardından gömlek temiz su ile durulanır. Leke eğer tam olarak çıkmadıysa da gömlek tekrar çamaşır makinesinde yıkanabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap