Kolesterol Diyeti Nasıl Olmalı?

Kolesterol artık toplumun özelliklede 30 yaş üzerindekilerin sık yaşadığı sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kolesterol sorunu birçok hastalığ..

Kolesterol artık toplumun özelliklede 30 yaş üzerindekilerin sık yaşadığı sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kolesterol sorunu birçok hastalığında ortaya çıkmasını ve ilerlemesini tetiklediği biliniyor. Hastalıkların çoğu özellikle kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı, dolaşım yetmezliği gibi ciddi hastalıkların kaynağı olabiliyor. Sık yaşan sorulardan olması ilaç kullanma listesinin başında kolesterol ilaçları yerini sürekli korumaktadır.

Kolesterol sorunu 30 ve üzeri yaşlarda görüldüğünü belirtmiştik. Vücut artık yaşlanma eğilimine doğru ilerleme gösteriyordur. Genelde bu yaşlanma çok fark edilemese de birçok etmen vücudun erken yaşlanmasına neden olmaktadır.

Genelde kişilerde yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, genetik sebepler, ve kişinin strese bağlı yaşam koşulları hem yaşlanmayla birlikte kolesterol yüksekliğini tetiklemektedir. Kolesterolün günümüzde hızla yükselmesinin ana sebeplerinden biri değişen beslenme alışkanlıklarıdır.

Sağlıksız beslenen kişilerde kolesterol yüksekliği sık yaşanan bir durumdur. Sağlıksızdan kastettiğimiz kişilerin hazır ve işlenmiş gıdalardan aşırı tüketmesiyle ortay çıkmaktadır.

Kolesterol yüksekliğinin psikolojik etmenlere dayanan bir türü de vardır. Genelde günümüzde iki tip çok görülür. Beslenme ve psikolojik türü olarak bilinmektedir. Kolesterol seviyesini dengede tutabilmek için beslenme alışkanlığınız düzeltmek ve ilaç tedavisi almanız şarttır. Sadece kolesterol düzeyini düşürmek için diyette yapılabilir oldukça etkili sonuçlar elde edilmiştir.

Kolesterol dengesini kurabilmenin ilk yolu lif bakımından zengin gıdalara yönelmektir. Bu gıdaların tüketilmesindeki amaç lif oranını artırarak kolesterol emilimini düşürüp yükselen seviyeyi düşürmektir.

Lif oranı bakımından zengin gıdalar işlenmemiş öz tahıllı ekmek yine aynı içerikte üretilen makarna ve buğday ürünleri, sebze ve meyveler, kuru baklagiller tüketilmelidir. Diyet bu hastalığın önemini almaktır. İlaçsa tamamen bu diyetle desteklenecek tıbbı bir yoldur. Tekli ve çoklu doymamış yağlar kolesterol seviyesini düşürür ve olumlu yönde etkiler.

Trans ve doymuş yağlar ise olumsuz etkirler ve kolesterolü yükseltirler. Tekli yağlar olarak tüketmeniz gereken grupta: başta zeytinyağı, badem, ceviz, avokado, fındık yağı gelmektedir çoklu yağ olarak ta tüketeceğiniz grupta: mısır soya, balık, ayçiçeği yer almaktadır.

Doymuş yağ grubu olarak ise: hayvansal yağlar, süt ve süt ürünleri, çikolata gelirken ve trans yağlar grubunda: margarin, fast food, bisküvi şekerlemelerde kullanılan yağları içine alan grubu tüketmeniz kolesterol seviyenizi yükseltecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap