Kulak Çubuğundaki 5 Tehlike

Kulak çubuklarını hemen hepimiz kulaklarımızı temizlemek için genelde kullanmayı tercih ettiğimiz ürünler arasında yer alırken ulaşması ve kullanması kolay gör..

Kulak çubuklarını hemen hepimiz kulaklarımızı temizlemek için genelde kullanmayı tercih ettiğimiz ürünler arasında yer alırken ulaşması ve kullanması kolay gördüğümüz bu çubukların aslında bizler için 5 tehlike içerdiğini biliyor musunuz?

Kulak çubukları zararsız görünen aslında mantar ve işitme kaybı gibi birçok olumsuzluklara sebep olmasıyla gündeme geliyor. Kulak temizliği için kullanılan fakat yanlış temizleme işlemleriyle kulağa zarar veren kulak çubuklarının aslında sadece kulak kıvrımlarının temizliğinde kullanılmasında uygun olduğu belirtiliyor.

Kulak çubukları kulak kıvrımında biriken kirlerin temizlenmesinde etkili bir yöntem olarak öneriliyor fakat bu çubukları kulak içine ve derinliklerine kadar sokarak kulağın yapısında birçok olumsuzluklar yaratacak sorunlarında baş göstermesini destekliyorlar.

Kulak çubuklarının kulak içine sokulmasıyla ortaya çıkacak olumsuzluklardan bahsetmek gerekirse kulakta mantar oluşmasına neden olurken bunun yanı sıra derinlere sokulan çubuk kulak zarının delinmesine neden olduğu gibi enfeksiyonlara açık hale getirilerek işitme kaybı yaratacak birçok sorunun yaşanmasına neden olmaktadır.

Dış kulak yolunu çizen ya da zedeleyen çubuk sebebiyle suyla temas eden yani sık sık duş alan deniz ya da havuzları kullanan kişilerde dış kulak enfeksiyonlara açık hale getirerek zedelenmiş bölgelerde enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır.

Kulak içinde görünen kahve yapışkan bir sıvı bizler için kirlenmiş hissi yaratan bir görüntü sunarken aslında dış kulak yolunun ürettiği ve kulağın korunmasında etkili bir sıvı içeriğidir. Bu sıvıyı normal şartlarda dış kulak yolu tarafından dışarı atılır kimi zamanda atılmayarak birikir.

Kulak temizlerken çubuğun iç kısmına doğru itilmeden temizlenmesi gereken bu sıvıyı dikkatlice temizlemekte yarar vardır temizleme işleminde bu sıvıyı iterek temizlediğinizde dış kulak içine gidecek olan bu dış kulağın enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.

Kulağımız anatomik olarak kendi kendini temizleme özelliğine sahip bir organdır. Kulakta görülen sıvının kulak tarafından üretildiği unutulmamalıdır. Bu sıvının sürekli temizlemesi kulağın dış mikroplara karşı savunmasız hale getirmekten başka bir işe yaramamaktadır.

Kulak zarı kulağın 2 ya da 3 santim ilerisinde yer almaktadır. Kulak zarı bazı sebeplerle genelde de ani ve aşırı basınç değişikliklerinde, patlama, yüksek ses, travma, şiddetli tokat ya da kaza sonucu kulağa gelen darp esnasında delinebilirken kulak zarı kulağa sokulan çubuk ya da benzeri cisimlerin sokulmasıyla da delinme gösterebilir.

Genelde duş sonrasında temizleme yaparken kulak kıvrımları ve kulak nemini almak yeterli bir temizlik olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap