Mamografi Nedir? Nasıl Çekilir?

Mamografi meme filmi demektir ve meme kanseri teşhisinde gündeme gelirken erken tanıda oldukça önemli bir görev üstlenen mamografiyle ilgili merak edilenleri s..

Mamografi meme filmi demektir ve meme kanseri teşhisinde gündeme gelirken erken tanıda oldukça önemli bir görev üstlenen mamografiyle ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Mamografi meme muayenesinde tespit edilemeyen farklı birçok anomalilerin teşhisi için düşük doz içeriğiyle çekilen meme röntgen filmidir. Mamografi özel bir röntgen cihazı olarak biliniyor hastaya düşük dozlarda ışın verilerek meme taraması yapılmaktadır.

Mamografi özellikle meme kanserinin erken tanısı için oldukça büyük bir yeniliktir. Kadınların kendi el muayeneleri ya da doktor muayeneleriyle tespit edilecek kitlerinin boyutları 1,5-2 cm iken bu da kitlenin geç dönem teşhisi demek olurken mamografi çekimiyle meme içindeki tüm değişik lezyonlar özelikle de boyutu 0,5 cm olan küçük lezyonları dahi tespit edilebilen bir cihazdır. Mamografi sayesinde kitlenin tanısı erken yapıldığı için tedavide bu sayede erken başlamaktadır.

Mamografi çekimi cihazda bulunan iki plaka arasına meme çekim süresince sıkıştırılmaktadır. Çekimde sıkıştırma işlemi yapıldığı için hastadan çekim öncesi adet dönemini geçirmiş olması istenir bu sıkıştırma esnasında memenin hassa olmaması özelikle aranan detaydır.

Mamografi çekimi için hastanın yapması gereken önemli bir hazırlık evresi yoktur fakat hastadan istenen çekime gelmeden önce duş alınması ve parfüm, deodorant veya pudra benzeri ürünlerin kullanılmaması gereklidir bu maddeler çekimin sonucunu yanıltabileceği için önerilmemektedir.

Mamografi çekimi genelde meme sorunları yaşayan her yaşta hasta için öneriliyor fakat hiç bir sağlık sorunu olmayan kadınlarda 40 yaş ve üzeri tarama amaçlı çekilmesini sağlık açısından özellikle tüm olumsuzluklara karşı önlem almak adına yatarlı olduğu biliniyor. Mamografi çekimi yaş aralıklarına göre çekim periyoduyla işliyor.

Sağlık sorunu bulunmayan kadınların meme cerrahına muayene olarak 40 yaş ve üzerinde 2 yılda 1 kez çektirmeleri 50 yaşında olan kadınlarda yılda 1 kez mamografi çektirmeleri yeterli olacaktır.

Kalıtsal hastalığı bulunanlar, erken yaşta adet görmüş kadınlar, erken menopoz yaşayan kadınların 40 yaşında yılda 1 kez mamografi çektirmeleri gereklidir.

Ailede yakın birçok kişide meme kanseri öyküsü olan kadınların 35 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Ailede hem kadın hastalıkları hem de meme kanseri varlığı tespit edilen varlığına sahip kadınların 25 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Mamografiyle tek göğüste kanser öncüsü lezyon varlığı saptanan kadınların 6 ayda bir düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Mamografi çekilirken memenin doğru sıkıştırılması oldukça önemidir. Çekimde yassı bir görüntü yaratmak için ışının memeye eşit dağılarak lezyonların en küçük haklerinin çeki sağlanmalıdır.

Memelerin sıkıştırılması kişiye rahatsızlık verebilir fakat çekim süresi oldukça kısa olduğu için bu duru abartılacak kadar acı vermemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap