Kronikleşen Sinüzit Ölüme Neden Olabiliyor

Ülkemizde sıklıkla yaşanan hastalıkların başında sinüzit gelirken aslında tedavi şansı olan bir hastalık olarak tanımlanırken maalesef hastalığın tedavisi sıra..

Ülkemizde sıklıkla yaşanan hastalıkların başında sinüzit gelirken aslında tedavi şansı olan bir hastalık olarak tanımlanırken maalesef hastalığın tedavisi sırasında kullanılması gereken antibiyotik sürecinin önemsenmemesi neticesinde kronikleşme görülerek ölümcül sonuçlar dahi ortaya çıkabiliyor.

Sinüsler kafatasımızın içinde burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen isimdir. Sinüslerin burun içine açılan kanallardaki oluşabilecek tıkanıklıklar sebebiyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona Sinüzit adı verilir.

Sinüzitin oluşumu akut ve kronik olmak üzere iki tipte kendini gösterir hastada belirtiler genelde kendini burun tıkanıklığı, sarı, yeşil ya da kanlı burun akıntısı, gözlerde ağrı, yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazı hastalarda farklı olarak görülen belirtiler ise kuru öksürük, hafif ateş ya da mide rahatsızlığı şikayetleri ile kendini gösterir.

İlerleyen ve tedavi edilmeyen yani kronikleşen sinüzitte görülen belirtilerse kendini koyu renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve geceleri ataklar şeklinde kendini gösteren öksürükle kendini göstermektedir.

Kış aylarında daha sık görülen sinüzit hastalığı daha çok aşırı soğuk havaya maruz kalmak, havasız ortamlarda bulunmak, nemsiz ve kuru havalı ortamlarda yaşamak gibi durumlarda risk altında bulunanlar bu hastalığa davetiye çıkaran nedenler arasında sıralayabiliriz.

Sinüzitle karıştırılan hastalıklar bu hastalığın tedavisini geciktirerek kronikleşmesine neden olur genelde migren, burun tıkanıkları alerjik üst solunum yolları gibi rahatsızlıklarla karıştırıldığını belirtiyor uzmanlar.

Akut sinüzitin tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılırken kronik olan sinüzitlerde ise sinüs burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşması halinde cerrahi müdahale ile hasta bu hastalıktan kurtulabiliyor. Tedavi edilmeyen sinüzit vakaların da ilerlemiş olan iltihabi durum göze yayılarak görmede kayıplar yaşanmasına neden olurken beyine kadar ilerleyen sinüzit iltihabı ölümcüm olmasıyla da aslında önemli hastalıklar listesinde yer alıyor.

Özelliklede çocuklarda daha dikkatli olmak gerektiğini belirtmek isterim yetişkinlere göre daha savunmasız olan çocuklarda tedavi edilmeyen bu hastalık körlük, göz hareketlerinde kısıtlılık, şaşılık, beyine yayılması ile başlayan ölüme kadar uzanan bir tablo yaratabiliyor.

Sinüzitten korunmak için kişilerin özellikle bağışıklık sistemlerinin güçlü olmasına dikkat etmelidirler yorgunluk, uykusuzluk, sağlıksız beslenmek bağışık sisteminin zayıflamasına neden olarak sinüzite yol açabilir. Banyo sonrası asla korunmasız bir şekilde dışarı çıkılması önerilmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap