Lenf Kanseri Belirtileri

Lenf kanseri hastalık hatta kanser oranları listesinde üst sıralarda kendini gösteriyor fakat bu hastalıkta yüz güldürense diğer kanser türleri arasında yaşamı..

Lenf kanseri hastalık hatta kanser oranları listesinde üst sıralarda kendini gösteriyor fakat bu hastalıkta yüz güldürense diğer kanser türleri arasında yaşamın uzatılması, kaliteli bir yaşam sunulması ve hastalın bu hastalıktan kurtulma şansları oldukça yüksek olmasıdır.

Lenf sisteminde olan bir hastalık olarak bilinen lenfoma iki ayrı gruba ayrılırken ülkemizde ve dünyada sık rastlanan türü ise Hodgkin lenfoma çeşididir. Hodgkin lenfomanın nedeni tıp dünyasında henüz açıklık kazanmış bir ayrıtı değildir fakat hastalığın oluşumu kalıtsal veriler, bağışıklık sistemindeki çöküş ya da zayıflık ve enfeksiyona neden olan ajanların etmen olduğu belirtilmektedir.

Lenfoma özelliklede Hodgkin türünün de farklı türleri vardır sıralamak gerekirse lenfositten zengin, nodüller sklerozan, karışık hücreli ve lenfositten fakir isimleri altında inceleniyorlar.

Hastalığın belirgin belirtileri arasında başlıklarını sıralayacağımız lenf tutulmaları izlenir. Diyafram üstü lenf bezlerini tutar ilerleyen hastalık karaciğer, dalak, beyin ve akciğer başta olmak üzerede organlarda yerleşerek yayılma gösterirken sık görülen tutulum boyun ve göğüs bölgesinde ortaya çıkar.

Bazı hastalarda mediasten denen göğüs boşluğundaki lenf bezleri de tutularak kendini belli eder. Kişilerde bu durumun belirtileri olarak kuru öksürük, göğüste baskı, nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk belirtileri gözlemlenir.

Hodgkin lenfoma gırtlağa ve akciğerdeki bronşlara baskı yaparak kişide öksürüğe, nefes darlığına ve öksürürken boğazdan kan gelmesiyle belirti verebilir. Vakaların bazılarında lenf nodlarının baskısına bağlı olarak bronşların tıkanmasına ve sonuç olarak hastanın zatürree olmasına sebebiyet verebilir. Nadir görülen belirtilerde olsa akciğer ve kalp zarında sıvı birikimi izlendiği de gözlenir.

Hastalarda yüksek ateşe bağlı sırtta terlemelerde görülür. Hatalığın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik iliği tutulumu belirtileri olarak ta omuriliğe baskıdan dolayı sırt ağrısı belirtileriyle ortaya çıkar. Hastada yüksek ateşe bağlı aşırı terleme olduğunu belirtmiştik hasta yüksek ateş sebebiyle aşırı terlediği için su kaybına eşlik eden kilo kaybı da kendini gösterir. Fakat hastalığın ilerlemiş olduğu vaka belirtilerinden biri olan kilo kaybı vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazlasıyla ifade edilebilir.

Lenfoma belirtilerinden biri olarak görünen zona kendini kaşıntı ve inanılmaz ağrılı bir biçimde gösterir. Bununla birlikte lenf bezi ağrısı hastalığın en belirgin özelliklerindendir.

Kilo kaybı, yüksek ateş ve sıvı kaybı sebebiyle hastada bağışıklık sistemi zamanla çökmeye başlar buda toksoplazma da çeşitli mantar ve virüs enfeksiyonların daha yaygın olarak görülmesine neden olur. Hodgkin lenfomada hastalığın en iyi tanı konma yöntemi olan lenf nodu biyopsi yapılarak hastalık teşhis edilir.

Hodgkin lenfomada tanı konurken etkili olan yöntemlerin başında bilgisayarlı tomografi, pozitron emisyon tomografisi ve MR yöntemleri kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap