Menopozla İlgili En Çok Sorulan Sorular

Menopozla ilgili en çok sorulan soruları merak ettik ve sizler için araştırdık kadınlar menopozla ilgili daha çok hangi soruları yöneltiyorlarmış öğrenmek iste..

Menopozla ilgili en çok sorulan soruları merak ettik ve sizler için araştırdık kadınlar menopozla ilgili daha çok hangi soruları yöneltiyorlarmış öğrenmek ister misiniz?

Ailesinde erken menopoz yaşayanlar erken menopoza girme riskiyle karşı karşıya mıdırlar?

Annesi ya da kardeşler erken menopoz öyküsü yaşıyorsa kadının menopoza erken girme riski vardır. Doğum yapmamış olan kadınlar, hiç doğum kontrollü ilacı kullanmamış kadınlar, günde 10 adet sigara içen kadınlar erken menopoz riskiyle karşı karşıyadırlar.

Erken menopoza girenlerin ilaç tedavisi ile adet görmesinde bir sakınca var mı?

Erken menopoza giren kadınlarda ilaç tedavisiyle âdetin devamlığı sağlanmalıdır kadılık hormonu yani östrojen hormonunun azalması kadında kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltacağı için vücudun erken yaşta bu hormondan mahrum kalması birçok olumsuz sorunla karşılaşmasını sağlayacağı için östrojen desteği ilaçlar verilmelidir. Kadının erken menopoz belirtileri olan ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik, kemik erimesi gibi şikayetlerin ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.

Menopoz kilo aldırır mı?

Menopoz süreci kilo aldırmaz sadece menopoz yaşına gelen kadın artık yaşça spor yapmayı günlük rutin iş yaşamını bıraktığı için hareketlilik dönemi geride kalır kadın daha çok hareketsiz bir yaşamı tercih eder menopozun metabolizmaya sadece yavaşlaması konusunda etkili olduğu biliniyor. Ancak menopoz döneminde yaşanan stresten dolayı kadın beslenme alışkanlıklarını değiştirebiliyor. Bu süreci sık ve az yiyerek bol hareketli geçirdiğinizde kilo alma gibi bir şikâyet söz konusu olmayacaktır.

Sıcak basmaları normal mi?

Sıcak basması menopozun ilk belirtilerinden biridir. Vücut için bir zararı yoktur özelikle yaz aylarında daha sık görülen sıcak basları bir kaç dakikayı geçen sürelerde gelişebilir östrojen hormonun azalmasıyla ortaya çıkan bir şikâyettir. Bu şikâyetin giderilmesinde kadına östrojen ilaç takviyesi yapılmalıdır bu şekilde bu şikâyeti azalmak mümkün olacaktır.

Menopozda cildimde ve saçlarımda değişiklikler olacak mı?

Menopoz dönemiyle birlikte ciltte incelmeler dolayısıyla da elastikiyet kaybı yaşandığı için kırışıklıklar giderek artış gösterebilir. Saçlarda değişiklik kişilerde farklı belirtiler gösterir özelliklede östrojen azaldığı gibi kadın bedeninde bulunan testosteron hormonu fazla üretildiğinde saçlarda erkeksi bir kelleşme, dökülme ve azalmalar yaşanabilir.

Menopoza giren herkes hormon kullanmalı mı?

Menopoza giren kadınların sadece rutin menopoz şikâyetlerinin giderilmesi için hormon takviyesinde bulunulur bunu dışında alınması mecburi değildir eki yıllarda östrojen hormonunun kadını kalp damar hastalıklarına karşı koruduğu bilinirdi fakat son yapılan araştırmalarda bu hormonun kalp damar hastalıklarını önlemediği ortaya çıkmıştır ve bu amaçlı artık kullanılmamaktadır.

Menopoz cinsellikte son nokta değil uyarısı yapılsa da birçok kadın kulaktan kulağa duyulan menopozla birlikte cinselliğinde biteceği korkusuyla yaşamaktadır.

Menopoz sürecince kadın yaşlandığını düşünerek cinselliğe karşı psikolojik olarak sıcak bakmamaya başlıyor. Birçok kadında kadınlığın ya da seksi görselliğin değil içsel seks dürtülerinin bittiği görüşü hâkim olmaktadır.

Yapılan araştırmalarda kadınların da erkekler gibi ileri yaşlarda aktif cinsel hayatlarını sürdürebilecekleri saptanmıştır. Menopoza giren kadında bazı değişiklikler özelikle de cinsel organda yaşanan değişiklikler başta azalan östrojen artı testosteron hormonları vajinada etkili faklılıklar yaratıyor. Testosteron hormonu kadında vajinal kan akımı ve kayganlaştırıcı ıslaklığı yaratmak için etkili bir hormondur.

Bu hormonun eskisi gibi yüksek salınımıyla ortaya vajinal kuruma ve vajen mukozasında incelme meydana geliyor. Vajinal kuruluk cinsel birleşim sırasında acıya ve ağrıya neden olduğu için kadın cinsellikten soğuya biliyor. Cinsellik sadece ilişki gözüyle değerlendirilmelidir.

Menopozla birlikte de kadının orgazm kapasitesi azalmıyor sadece orgazma ulaşma süresi uzayabiliyor. Menopozda cinsellik yaşanırken kadının artık doğurgan olmaması aslında çifttin korunmasız ve stressiz birlikteliğinin en üst düzeyde yaşanmasını sağlamalıdır.

Menopoz döneminde yaşanan cinsel ya da farklı şikayetler sebebiyle mutlaka doktordan yardım alın. Menopozla ortaya çıkan cinsel organdaki kuruluğun, cinsel ilişkide yanma, acıma hissi yarattığı durumlarda, kadınlara lokal uygulamalı krem ve fitil tedavisi uygun görülebilir.

Bu tedaviyle acısız ve ağrısız özgür bir cinsel yaşam sürme şansına sap olduğunuzu unutmayın. Vücudun salgılamasında düşük seyreden testosteron hormonuna bağlı yaşanan cinsel sorunlarda bu hormona takviye yapılarak sorun ortadan kaldırılmış olacaktır.

Menopozla birlikte kadın yaşandığını kabul etmemeli özelliklede cinselliğini bittiğini değil yeni başladığını düşünmesi oldukça doğru olacaktır. Özgür sevişmenin ve cinselliğin yaşanacağı unutulmamalıdır.

Menopozda hayat tarzınızı değiştirerek daha sağlıklı bir menopoz süreci geçirebilirsiniz. Spor yapıp psikolojik olarak yaşanmaya odaklı değil tam tersi yaşama sıkı sıkı sarılarak hayata meydan okuyun.

Eşinizle her anının keyfini çıkarın. Bazı durumlarda sadece kadının menopoz belirtileriyle sorunlar yaşanmayabiliyor erkeklerde de yaşa başlı cinsel işlev bozuklukları yaşanıyor buda menopoz a giren kadının cinsellikten soğumasına neden olmaktadır. Bu sebeple cinsel birliktelik iki kişi ile yaşanan bir olaydır çiftlerin birbirlerini mutlu etmesi için öncelikle sağlıklı olmaları rahatsızlıkları için uzmandan yardım almaları gerektiği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap