Köpeğin Hasta Olup Olmadığını Anlamak Mümkün Mü?

Köpeğin Hasta Olup Olmadığını Anlamak Mümkün Mü, Köpeğimizin bizim çok yakın bir dostumuz olduğu aşikâr. Fakat onunla iletişim kurmak istiyorsak konuşmak dışında bir etkileşime ihtiyaç duyarız.

Köpeğin Hasta Olup Olmadığını Anlamak Mümkün Mü, Köpeğimizin bizim çok yakın bir dostumuz olduğu aşikâr. Fakat onunla iletişim kurmak istiyorsak konuşmak dışında bir etkileşime ihtiyaç duyarız. Bunun gayet bilincinde olan dostumuz yaşadığı rahatsızlığı bize bir şekilde hissettirmektedir. Esas maharet ise o bir hastalığı ya da rahatsızlığı olduğunda bunu anlayabilmemizdedir. Maalesef ki köpekler bazen çok zor dönemler geçirip bunu sahibine belli etseler dahi anlaşılamadıkları için sorunla yaşamaya devam ederler.

Bu önemsiz rahatsızlıklar için sorun olmasa da bazı hastalıkların temelinde daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Genel anlamda ise birçok kişi bu hastalıklarla boğuşmasına rağmen köpeğini veterinere götürmesi gerektiğinin farkına varmaz. Oysa çok basit hareketlerle size hasta olduğunu ya da bir durumdan duyduğu rahatsızlığı belli eden dostunuzun yardımınıza ihtiyacı vardır.

Köpeklerin Hastalık Belirtileri

Köpeklerin her hareketi size bir şey anlatıyor desek bile bunları bilinçsizce yapıyor olabilir. Büyük bir inanışa göre kuyruğunu sizi gördüğünde sallıyorsa oyun oynamak istiyor ve oldukça mutlu anlamları çıkarılır. Fakat bunu bilinçsizce yapma olasılığı yüksek. Burada bahsedeceğimiz mevzu ise tamamıyla farklıdır.

Bazı gözlemleyebileceğiniz durumların köpeklerin hastalıklarına işaret olduğundan söz edeceğiz. Genellikle bu tip durumlarla karşılaşıldığında en kısa zamanda veteriner hekime gözükmek gerekir.

Aşağıda yer alan maddelerden en az birini, ya da birçoğunu köpeğinizde görebiliyorsanız vakit kaybetmenizin bir manası yok. Her geçen süreç köpeğinizin hastalığında, parazitinde ya da sağlık durumunda daha olumsuz detaylar yaratabilir.

Köpeğin Hasta Olup Olmadığını Anlamak Mümkün Mü

Yürümekte Zorlanması

Köpeğinizin sabit bir yürüyüş şekli vardır. Eğer bu yürüyüş şeklinden farklı bir hareket sergiliyorsa, yalpalayıp oturduğu yerden kalkarken dahi ayakta durmakta zorlanıyorsa hastalanma riski yüksektir.

Halsizlik ve Bilinçsiz Davranışlar

Köpeğinizin sizi gördüğünde dahi hiç tepki vermemesi, herhangi bir noktaya boş boş dalması, halsizlikten sürekli yatıyor olması hastalığın habercisidir.

Karın Şişlikleri

Karnında oluşmuş olan anormal bir şişliğin sebebi kesinlikle beslenme değildir. Bunun gaz sıkışması ya da farklı bir kaynağı olabilir. Veterinere göstermenizde fayda vardır.

Yemek Yememesi

Köpekler çoğunlukla tek öğünden 24 saatte bir, ya da öğünün ikiye bölünmesiyle 12 saatte bir beslenirler. Eğer beslenme saati geldiği halde yemiyorsa, iştahsız hareket ediyor ve yemek yiyeceği zaman ayaklanmıyorsa veterinere gitmeniz şarttır.

Dairesel Hareketler ve Uyuşukluk

Sürekli olarak dairesel ya da benzeri hareketler çizmesi, buna ek olarak sersem gibi bir uyuşukluk gözlemlemeniz durumunda hastalığın belirtileri olabileceğini unutmayın.

Garip Reaksiyonlar

Buna örnek olarak kusma ya da ishal gösterilebilir. Bunun devamlı olması halinde mineral kaybına dayalı birçok sağlık problemi görebilirsiniz. Ek olarak aşırı ateş bu gruba dahildir. İshal olması kadar kabızlıkta köpekler için son derece tehlikelidir.

Salya Akıtma

Köpeğinizin normal şartlarda salya akıtabileceğini biliyorsunuz. Bundan daha fazla miktarda bir salya akıntısı gördüğünüz an gereken müdahale için muhakkak veterinerinizi arayın. Keza iç ya da dış parazit olma ihtimali olabilir.

Diş Etleri ve Gözlerin Renk Değişimi

Ağzını parmağınızla aralayıp baktığınızda pembe bir renk görmüyorsanız hemen gözlerini kapağı yukarı ya da alt kapağı aşağı kaydırarak kontrol edin. Eğer aynı soluk renge burada da rastladıysanız ciddi bir problem sizi bekliyor olabilir.

Nefes Darlığı

Nefes darlığı çeken köpeklerde birçok farklı hastalığın teşhisi için gerekli ön bilgiler olabilir. Dolayısıyla nefes almakta zorlanmasının dışında çok çabuk yorulması, en ufak hareketlerin ardından yorgun biçimde yatması bu gruba dahil edilmelidir. Haliyle veterinere göstermek zorunlu hale gelir.

Çıkardığı Garip Sesler

Bu durum aslında kendi kendine yaşanabileceği gibi sizin bir temasınızla oluşabilir. Ona bir zarar vermediğiniz halde en ufak bir sevme hareketinde dahi ağlıyormuş gibi, ya da uluyormuşçasına sesler çıkarıyorsa sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu durumu hiçbir şey yokken tek başına da yapabilir. Tümünde veteriner kontrolü hastalığın tedavisi için önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap