İştirak Nafakası Nasıl Alınır?

İştirak nafakası, boşanma durumlarında çocukların velayetinin verildiği tarafa çocukların masraflarının ödenmesi amacıyla verilen paraya denmektedir. Çocukları..

İştirak nafakası, boşanma durumlarında çocukların velayetinin verildiği tarafa çocukların masraflarının ödenmesi amacıyla verilen paraya denmektedir.

Çocukların giderlerinin karşılanması için bir tarafın alacağı bu iştirak nafakası bedellerinin belirlenmesi ise nafakayı ödeyecek kişinin maddi durumuna, çocukların aylık masraflarına göre belirlenmektedir. Eğer boşanmalar sonucunda bir tarafta birden fazla çocuk kaldı ise her çocuk için ayrı iştirak nafakası ödenmesi gerekmektedir.

İştirak nafakası talepleri boşanma davaları sırasında gerçekleşebileceği gibi aynı zamanda boşanma davalarından sonra da iştirak nafakası davası açılabilmektedir.

Boşanma davalarından sonra talep edilecek olan iştirak nafakalarında mahkemelerin görevlerine göre bazı değişiklikler bulunmaktadır. Bu da iştirak nafakasının özelliklerini belirlemektedir.

Peki, iştirak nafakası nasıl alınır ve iştirak nafakasının özellikleri nelerdir?

İştirak nafakasının ödenme tarihinin başlaması mahkemenin kararı ile gerçekleşecektir.

Davanın açıldığı tarih ile mahkemenin karar verdiği tarih arasında geçen süredeki ödenmeyen dönemlerde kesinlikle faiz uygulanmaz. Mahkeme kararının çıkacağı günden sonra iştirak nafakası ödenmez ise faiz ve cezai işlem uygulanmaktadır.

Boşanma davası açıldığı dönemde iştirak nafakası istenecekse davanın açıldığı aile mahkemesinden bu yönde bir talep istenecektir. Boşanma davasından sonra iştirak nafakası istenecekse ise boşanma davası açan kişinin yerleşim yerindeki mahkeme yetkili mahkeme olacaktır.

Hayat şartlarında yaşanan değişimler iştirak nafakasının da miktarını belirler. Eğer nafaka alan kişi iştirak nafakasında artış olmasını istese yine aile mahkemesi yetkili merci olacaktır. İştirak nafakası belli dönemlerde artış olacağı gibi belli dönemlerde düşüşler de yaşanabilecektir.

İştirak nafakası hesaplamaları genellikle ekonomik durumlar göz önüne alındığı gibi çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması şeklinde hesaplamalar ile belirlenmektedir.

İştirak nafakası bedellerinin mahkeme tarafından belirlenmesinin dışında taraflar da birbirleri ile anlaşarak aylık olarak ödenecek olan iştirak nafakasının bedellerini belirleyebilmektedir. Fakat nafaka bedellerinin geçerli olması için mahkeme tarafından da onaylanması gerekmektedir.

Çocuklar reşit olana kadar iştirak nafakasını aile bireylerinden alırlar. Çocuğun reşit olması fakat eğitiminin devam etmesi durumunda iştirak nafakasında kesinti olmaz ve aynı şekilde devam eder. Fakat bu okul dönemlerinin de belli bir süresi bulunmaktadır. Eğer normal zamanda okul bitmemiş ve uzatılmış ise iştirak nafakası kesilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap